Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer się wyłącza - wysokie temperatury

TestimoBarça

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo, wiem, że zły dział, ale jest dość późno, ledwo żyję i widzę na oczy, a mam jeszcze dużo do nauki na dziś w zasadzie, więc jak trzeba to niech jakiś mod przeniesie, dziena.

Otóż wyłącza mi się komp (raczej na 100% przegrzewa). Wyłącza się sam z siebie, czasem blue screen. Czy podkładka chłodząca i czyszczenie sprężonym powietrzem załatwi sprawe? Dodam ze jest to laptop i raz juz go sam czyściłem, ale brud bardzo ciężko schodził.

dzieki za odp.

Opublikowano

Wymień pastę termoprzewodzącą i temperatury spadną do bardzo niskich, podaj temperatury i podzespoły twojego laptopa to upewnimy się, że problem dotyczy przegrzewania.

Opublikowano

Wymień pastę termoprzewodzącą i temperatury spadną do bardzo niskich, podaj temperatury i podzespoły twojego laptopa to upewnimy się, że problem dotyczy przegrzewania.

Kiedyś już to robiłem, coś tam muszę ściągnąć, nie? jakiś program? dasz linka?

Opublikowano

Może być cpu-z lub gpu-z, bo to raczej procesor lub karta graficzna się przegrzewają ( jeśli w ogóle się przegrzewają ).

Opublikowano

Te temperatury to pod obciazeniem? Sa wysokie, chociaz lapki lubia sie gracz, czeka Cie raczej rozkrecenie, przeczyszczenie i wymiana past.

Musiałbym odpalić jakąś gierkę (gram w Lola tylko i to rzadko bo nauki w pizdu 2 lo matfiz). I tak musze to zrobić....

Kupować podkładkę? Taką za 30 zł czy lepszą do 100?

Opublikowano

Najlepsza podkladka nic nie da, jesli nie zrobisz tego co napisalem, postaw go na 4 zakretkach. (tak wiesz, zeby byl wyzej od blatu i obok niego nic nie bylo)

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Najlepsza podkladka nic nie da, jesli nie zrobisz tego co napisalem, postaw go na 4 zakretkach. (tak wiesz, zeby byl wyzej od blatu i obok niego nic nie bylo)

Mam dość obszerne biurko, tylna część lapka stoi na książkach tak, że tworzy taką jakby pochylnię. Wiem, że nic nie da i w sobotę mam zamiar go sam rozkręcić i przeczyścić bo się na tym znam, ale mam pytanie czy jak to już zrobie to czy kupować podkładkę do podkręcenia efektu?

Opublikowano

Nie wiem czy to cos da, ale jak juz kupujesz (tylko zwroc uwage, zeby w dobra strone dmuchalo i nie bilo sie z wentylami lapka) to niech bedzie jeden, ale duzy.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Eee tam temperatury, temperatury... Miałem taki sam problem w moim starym komputerze. Nigdzie nie można było wykryć usterki. Gdy kupiłem nowy, stary oddałem Panu który składa komputery :). Okazało się że procesor był spalony. Niby wszystko ładnie chodziło, ale podczas grania się wyłączał :P.

Chcesz abym odpowiedział? Dodaj @Sneeze7 do swojego posta!

Opublikowano

Musiałbym odpalić jakąś gierkę (gram w Lola tylko i to rzadko bo nauki w pizdu 2 lo matfiz). I tak musze to zrobić....

Czyli to są temperatury bez obciążenia? Jeśli tak, to żadna podkładka nic Ci nie da, może na początek samym powietrzem sprężonym go przedmuchaj, potem jak to nie pomoże to go rozbieraj. Jeżeli to wina radiatorów zapchanym kurzem to pomoże, jeśli pasta wyschła to podkładka nic Ci nie da. Bez pasty temperatura nie jest odprowadzana z podzespołów do radiatorów, dodatkowe powietrze z podkładki nic nie da.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

Co do sprężonego powietrza to dobry pomysł :). Na pewno jest na karcie osad z kurzu, co powoduje mniej wydajne chłodzenie. Ale nie rozumiem blue screena... Masz włączone w BIOS'ie aby komputer "wywalało" przy wysokiej temperaturze?

Opublikowano

Co do sprężonego powietrza to dobry pomysł :). Na pewno jest na karcie osad z kurzu, co powoduje mniej wydajne chłodzenie. Ale nie rozumiem blue screena... Masz włączone w BIOS'ie aby komputer "wywalało" przy wysokiej temperaturze?

Nie musi tego mieć włączonego, nawet chyba nie ma takiej opcji w BIOS'ie. Każdy inteligentny sprzęt elektroniczny się wyłączy w takim wypadku. Wyłączyć można czasami throttling - obniżanie taktowania spowodowane wysoką temperaturą, aby nie doszło do przegrzania, czego skutkiem jest wyłączenie. Jeśli wyłączysz takową opcję to będzie się tak długo grzał, aż zgaśnie. 

PC:
  CPU: 

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230

Opublikowano

Nie musi tego mieć włączonego, nawet chyba nie ma takiej opcji w BIOS'ie. Każdy inteligentny sprzęt elektroniczny się wyłączy w takim wypadku. Wyłączyć można czasami throttling - obniżanie taktowania spowodowane wysoką temperaturą, aby nie doszło do przegrzania, czego skutkiem jest wyłączenie. Jeśli wyłączysz takową opcję to będzie się tak długo grzał, aż zgaśnie.

Jest taka opcja w BIOS'ie... Mało osób to stosuje bo np. jest to zagrożenie spalenia karty graficznej.

Opublikowano

To jest OTP, ale tego się nie wyłącza. Zamiast wyłączać zabezpieczenie powinno się pozbyć przyczyny jego aktywacji.

Poza tym nie zawsze da się je wyłączyć.

PC:
  CPU: 

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...