Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wiedźmin 3 - spadki klatek zależne od ich limitu

blazej2222

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Posiadam kartę graficzną GTX 980 i procesor i5-4690K podkręcony do 4.2 Ghz

Aktualnie czekam na lepszy monitor(gram w rozdzielczości 1280x768 xD)

I wszystko pięknie, niby mam stabilne i płynne 60 fps, lecz momentami są spadki minimalne np. do 58,57(głównie w czasie walk) .Niby nic, ale oko denerwuje :D

Hairworksy nie robią tu żadnej różnicy, sprawdzałem

W opcjach znalazłem ciekawą opcję- limit klatek na sekundę. Problem znika, gdy wybiorę opcję bez ograniczeń(wtedy już nie ma żadnych spadków)

Natomiast gdy wejdę do Novigradu- klatki spadają nawet do 40 fps na sekundę(zarówno z włączonymi hairworksami jak i wyłączonymi)

Problemu tego nie ma gdy jest ustawiony limit na 60 fps

Czym może być to spowodowane?

Dodam, że wszystko mam na ultra oprócz zasięgu widoczności roślinności(wysokie)

Opublikowano

Hmm... rozumiem

zauważyłem ścinki w momencie kiedy np. rozpoczyna się walka, na samym początku na sekundę jest spadek fps do ~40 i natychmiast wraca do 60

Wcześniej chyba czegoś takiego nie było

Czy może być to wina zrytego już dysku?Bo zauważyłem doczytywanie się tekstur w odległości dopiero jakiś 50m doczytują się np. krzaki. Nawet na ustawieniach zasięgu roślinności problem nie znika.

Też a propos doczytywania tekstur- wielokrotnie zauważyłem to podczas zmiany ujęć

na przykład podczas pierwszej walki eskela z caranthirem, kiedy jest zmiana ujęcia na jego twarz jest to wyraźnie widoczne.

Tak samo scena w Kaer morhen gdy widok przenosi się z zamku na geralta jakby doczytywał się medalion i reszta tekstur.Jeśli nie wiadomo o co chodzi, mogę podlinkować do filmiku demonstrującego

Wracając do dysku... W grze np. Dying Light uświadczyłem wręcz zacinania się gry w momencie zmiany misji czy też zapisywania stanu gry.U youtuberów nie zauważyłem takich problemów

Może SSD by coś pomógł?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...