Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Beznadziejny laptop

sebosebosca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nieszczęśliwym posiadaczem laptopa sony vaio svf152a29m, na którym kompletnie żadna gra nawet pójść nie chcę, laptop chodzi strasznie wolni przy samym przeglądaniu internetu w dodatku się zwiesza, nie wspomnę już, że jakakolwiek gra odpalona na tym laptopie to porażka, np. blade and soul (którego wymagania są bardzo niskie) z zaznaczoną opcją wsparcia dla bardzo słabych komputerów, co sprawia, że rozdzielczość wynosi 800x600, a grafika jest niższa od najniższej bez włączenia tej opcji wsparcia, a mimo to fps'y wynoszą jakieś 10-15 nawet nie.

Tak samo jakakolwiek inna gra 2D, ze dawnych lat chodzi tragicznie. Z początku było w miarę dobrze przy zakupie laptopa, bo chodziły gry typu metro last light na wysokich-średnich ustawieniach nawet do 40 fpsów, próbowałem wszystkiego czyszczenia laptopa CCleanerem, skanowania, defragmentacja dysku i nic to nie daje, laptop w dodatku strasznie się grzeje przy odpaleniu jakiejkolwiek gry, specyfikacja laptopa:

NVIDIA GeForce GT 740M

IP CPU 2117U 2x1,8GHz

TOSHIBA MQ01ABF050

4GB Ram

Windows 8

Dodatkowo mam pytanie, ponieważ w panelu sterowania NVIDIA mam bardzo mała opcji w porównaniu, np. do komputera.

Tutaj jedynie w co mogę wejść w panelu sterowania NVIDIA to Ustawienia 3D, czyli: Wyreguluj ustawienia obrazu...

Zarządzanie ustawieniami 3D i Ustaw konfigurację efektów PhysX

Mam jeszcze wrażenie, że laptop wgl nie czyta odpowiedniej karty graficznej tylko obsługuje cały czas zintegrowaną czy to na pulpicie czy przy graniu w gry.

Opublikowano

Przeskanuj dysk programem malwarebytes. Jeśli chodzi o kartę, odinstaluj w menedżerze urządzeń sterownik i pobierz nowy.

Do tego warto sprawdzić temperatury, może procesor Ci się przegrzewa i zmniejsza taktowanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...