Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy dalej kształcić się na kierunku "Informatyka"?

jjaykamilpl1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć forumowicze! :)

Zwracam się do Was z następującym pytaniem: czy dalej mam się uczyć na kierunku informatycznym?

Pewnie mnie zapytacie skąd mam jakieś wątpliwości? Już Wam tłumacze...

A mianowicie jestem strasznie słaby z matmy... W 4 klasie podstawówki miałem 4 z matmy, w 5 klasie 4, a już w 6 klasie miałem 2 (nie napisałem jakiegoś testu z tego co pamiętam i nie lubiana przeze mnie Pani postawiła mi 2, więc tak naprawdę powinienem mieć 3...), następnie w 1 klasie gimnazjum także miałem 2. Aktualnie chodzę do 2 klasy gimnazjum i w pierwszym semestrze już byłem zagrożony (moje oceny: 4,3,5,1,1,1,1,2,1/2,2,2)... Natomiast z informatyki jestem najlepszy z klasy - teraz mamy Excel lecz sam prywatnie w domu programuje jakieś prosty gry, robię programy, kiedyś robiłem zaawansowane pluginy do gry Minecraft... Z informatyki mam 5 dlatego, że nie brałem udziału w żadnym konkursie (u nas na takiej zasadzie to działa - jak weźmiesz udzial w jakimkolwiek konkursie Pani postawi Ci na semestr 6(oczywiście jak oceny też są pozytywne)). Mam nadzieję że odpowiedziecie na moje pytanie, ponieważ dopiero teraz zacząłem nad tym myśleć - poszedłem w Gimnazjum na kierunek "INTERMATMA" i nie wiem czy do końca dobrze zrobiłem... Po prostu nie sądziłem że będzie aż tak trudno... Pozdrawiam i liczę ze mi trochę pomożecie.

Opublikowano

Moim zdaniem warto... Nie do końca liczy się to, czy potrafisz liczyć skomplikowanymi wzorami, tylko czy wiesz co gdzie pasuje, jak coś wymienić, jak napisać jakiś kod, gdzie się nie pomylić, logicznie myśleć itd. 

Sam jestem w 2 klasie technikum informatycznego, z 25 osobowej klasy, ja oraz 5 osób nie mieliśmy zagrożenia z matematyki, reszta to same jedynki na koniec semestru, większość przyszła z braku pomysłu na życie, stąd takie "zaangażowanie". Też nie uczę się dobrze, jednak wiedzę informatyczną posiadam i mam dobre oceny z przedmiotów zawodowych. Najgorzej jest tylko z maturą z matematyki, ale myślę że korki, przypomnienia itp. pomogą... ;)

Nie poddawaj się, szkoda zapomnieć tą całą wiedzę w tym zakresie, zwłaszcza, że informatyk w przyszłości ma być cenionym zawodem w związku ze wzrostem technologii. 

"Nic tak nie przyczynia się do szybkiego sukcesu jak cudze błędy."

Opublikowano

Informatyka jest w każdym miejscu na świecie, o każdej porze, u każdego człowieka...

Nie, nie warto się uczyć, przecież to mało przyszłościowy zawód i na pewno będziesz siedział na bezrobociu...  B)

Opublikowano

Jeśli w tej chwili informatyka ci się podoba i świetnie sobie z nią radzisz, to chyba nie możesz zrobić nic innego jak kształcić się dalej w tym kierunku.

W przyszłości gdybyś chciał znaleźć pracę np. jako programista, to nikt nie będzie ciebie prosił papierek z ocenami z matmy, więc nie przejmuj się aż tak tym przedmiotem.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Najbardziej martwię się tym że nie zdam w technikum - słyszałem, że strasznie trudno jest właśnie w tym kierunku w szkole średniej... Jeśli ja już w 2 klasie gimnazjum miałem zagrożenie z matmy na koniec to co będę miał w 2 klasie, ale technikum?

Opublikowano

Lajtowo, większość tych "informatyków" w technikach to ludzie, którzy lubią grać w gry i dlatego są, gdzie są. Są fajniejsze rzeczy do robienia w czasie dnia, niż zapierdzielanie przy matematyce. Też za tym nie przepadam, a jednak w informatyce bardzo dobrze się odnajduję i mnie to po prostu interesuje. 

Najbardziej martwię się tym że nie zdam w technikum - słyszałem, że strasznie trudno jest właśnie w tym kierunku w szkole średniej... Jeśli ja już w 2 klasie gimnazjum miałem zagrożenie z matmy na koniec to co będę miał w 2 klasie, ale technikum? 

Nie masz co się martwić na zapas. Zależy na jakiego nauczyciela trafisz, nawet jeśli jakiś wymagający, to na 2 spokojnie wejdziesz, jeśli spędzisz chwilę w domu. Na youtube masz masę lekcji z matematyki, które w ciągu 15 minut tłumaczą mi 2 lekcje, w których nauczyciel pierdzieli jakieś farmazony. Używaj ich, bo są naprawdę przydatne. Nie pozwól, żeby jakiś przedmiot Cię oddzielił od zawodu. W technikum informatycznym pierwsza klasa to powtórka z gimnazjum. Dasz sobie radę, niepotrzebnie się stresujesz, uwierz mi.

343731479829004887779.png

Opublikowano

Informatyka jest w każdym miejscu na świecie, o każdej porze, u każdego człowieka...

Nie, nie warto się uczyć, przecież to mało przyszłościowy zawód i na pewno będziesz siedział na bezrobociu... B)

I tak ci lepsi zawsze beda mieli robote...

Nie licze ameb co poszly do technikum na infe bo lubia grac...

Opublikowano

NIGDY nie bierz pod uwagę oceny z podstawówki bo one zupełnie o niczym nie świadczą.

Oceny w gimnazjum również nie odzwierciedlą twoich zdolności.

Idąc na informatykę w technikum skup się na niej i na językach (angielski) nikt ci łba nie urwie jak będziesz miał 2 lub 3 na koniec Technikum + matura z podobnym wynikiem (o ile przystępujesz, a nie do samych zawodowych), jeżeli zawodowe znasz znakomicie + jakiś język.

Co do szkoły to taka informacja, testy dają bardzo dużo punktów rekrutacyjnych, a później dziwota, że ktoś kto dupci nie lizał nauczycielom ze średnią 3.0 ma więcej punktów niż osoba z czerwonym paskiem (4.75).

Opublikowano

Matematyka to podstawa (czyt. trzeba to zaliczyc, rzadko kiedy bardzo przydaje sie w zawodzie). Jak masz "smykalke" i samozaparcie do nauki (i to co piszesz jest prawda) to z zakresu informatyki nie bedziesz mial wiekszych problemow. Bez podstaw z gimnazjum / technikum (z mat.) nie zdobedziesz zawodu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...