Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Przeinstalowanie systemu i kłopoty ze sterownikami

st3fan

Pytanie

Opublikowano

Cześć,

Kilka dni temu przeinstalowałem system w swoim komputerze przenośnym, był tak zasyfiony, że musiałem wszystko zrobić od początku. Przeinstalowałem, zainstalowałem sterowniki od karty graficznej i kilka podstawowych, pobrałem program, który mi wynalazł jakich rzekomo brakowało, więc te pobrałem. Mam kłopot, miałem WiFi w laptopie, a teraz jakbym nie miał. Wciskam klawisz FN + f3 czy któryś tam (mam pokazany znaczek Wifi), i nic się nie dzieje. Nie pokazuje się też na środku ekranu takie okienko, które pokazywało, że np. przyciszam, caps lock włączony , wifi itd.

Model laptopa to Acer Aspire 5733

Pobrałem 4 rodzaje sterowników do karty sieciowej i te nie pomogły. :/

Zrobiłem coś źle?

Popraw mnie, nie miej złości.

Kto próbuje, ten nie błądzi.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Refff. Potrzebuje szybkiej pomocy.

Zrobiłem coś źle?

Opublikowano

Sęk w tym, że pobrałem sterowniki od czipsetu, oraz karty sieciowej i za ch**a nie mogę uruchomić WiFi. :/

Jak sprawdzić nieokreśloną kartę sieciową? Może mam jakąś inną, a może po prostu muszę jakieś specjalne stery pod nią ściągnąć. Jestem laikiem w programach. xD

Zrobiłem coś źle?

Opublikowano

Aplikacje i path to tez sterowniki ! Nie masz czegoś zainstalowanego, czego to ja ci zgadywać nie będę.

Po to producent daje możliwość wyszukiwania automatycznego albo ręcznego po serialu by mieć właściwe. Więc też tego za ciebie nie zrobię bo nie mam możliwości. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Dziękuje. ;) 

Zrobiłem coś źle?

Opublikowano

reff

Zrobiłem coś źle?

Opublikowano

Cały czas  nie sa zainstalowane sterowniki karty sieciowej to jak ma działać sieć na wifi ? 

Zobacz we właściwości tego kontrolera i wklej tu wartości jakie widzisz na podstawie tego screnu znajdziesz.  ( wklej te wartości wszystkie a nie dawaj screen bo go zignoruje ! ) 

Acer-Aspire-E1-531.jpg

PCI\VEN_168C&DEV_0032&SUBSYS_661711AD&REV_01

PCI\VEN_168C&DEV_0032&SUBSYS_661711AD
PCI\VEN_168C&DEV_0032&CC_028000
PCI\VEN_168C&DEV_0032&CC_0280

Zrobiłem coś źle?

Opublikowano

Czytaj uważnie : nie pobrałeś oprogramowania i sterowników jakie są wymagane dla tego modelu zwłaszcza do obsługi klawiszy funkcyjnych. Support i sobie ściąg, wszystko jest dostępne na stronie 

Opublikowano

Odinstaluj wszystkie sterowniki do WiFi, które zainstalowałeś. Wejdź na oficjalną stronę producenta, znajdź swój model laptopa wybierz system operacyjny, z którego korzystasz i pobierz sterownik dla "Wireless LAN".

http://www.acer.com/ac/en/US/content/drivers
Jeżeli korzystasz w Windows 10, to pobierz sterowniki dla Windows 8.

Możesz też próbować pobrać sterowniki z pomocą Windowsa, przez menadżera urządzeń.

2291414537511471155278.png

ㅈㅈ.

Opublikowano

Odinstaluj wszystkie sterowniki do WiFi, które zainstalowałeś. Wejdź na oficjalną stronę producenta, znajdź swój model laptopa wybierz system operacyjny, z którego korzystasz i pobierz sterownik dla "Wireless LAN".

http://www.acer.com/ac/en/US/content/drivers
Jeżeli korzystasz w Windows 10, to pobierz sterowniki dla Windows 8.

Możesz też próbować pobrać sterowniki z pomocą Windowsa, przez menadżera urządzeń.

2291414537511471155278.png

Czytaj uważnie : nie pobrałeś oprogramowania i sterowników jakie są wymagane dla tego modelu zwłaszcza do obsługi klawiszy funkcyjnych. Support i sobie ściąg, wszystko jest dostępne na stronie 

Sterowniki dostępne dla mojego laptopa: 1hw3yw.png

To są sterowniki dostępne dla laptopa, które pobrać? :/ Przecież nie wszystkie...

A tutaj fotki z laptopa: W menedżerze pisało coś o Broadcamie, a jest też jakiś znak zapytania.

2j284np.jpg2cx7rtj.jpg1zejpsz.jpg

Zrobiłem coś źle?

Opublikowano

Skoro nie zainstalowałeś sterowników i oprogramowania laptopa to jak ma działać ? 

Zainstaluj to co jest do niego na stronie supportu

Opublikowano

Cały czas  nie sa zainstalowane sterowniki karty sieciowej to jak ma działać sieć na wifi ? 

Zobacz we właściwości tego kontrolera i wklej tu wartości jakie widzisz na podstawie tego screnu znajdziesz.  ( wklej te wartości wszystkie a nie dawaj screen bo go zignoruje ! ) 

Acer-Aspire-E1-531.jpg

Opublikowano

Jak wyżej, wklepać w google i czytać uważnie. nie zawsze jest to właściwy wynik, w razie problemów użyć następnych, będą mniej dokładne bo to kompatybilne urządzenia albo inne zawarte w urzadzeniu, np karty dźwiękowe albo telewizyjne  maja od 2 do czasem 6 "urządzeń" i sterowników.

Gdy są cały czas problemy z odnalezieniem po najdłuższym ciągu ID usuwa się po kolei od tyłu po kawałeczku : PCI\VEN_168C&DEV_0032&SUBSYS_661711AD&REV_01 na PCI\VEN_168C&DEV_0032&SUBSYS_661711AD itd ;)

Opublikowano

Aplikacje i path to tez sterowniki ! Nie masz czegoś zainstalowanego, czego to ja ci zgadywać nie będę.

Po to producent daje możliwość wyszukiwania automatycznego albo ręcznego po serialu by mieć właściwe. Więc też tego za ciebie nie zrobię bo nie mam możliwości. 

Wpisałem numer seryjny i daje mi to samo, co po wpisaniu samego modelu - nie wykazuje mi poszczególnych sterowników, tylko tak jak na zdjęciu było, Wir.. Lan x 4...

Pobrałem sterowniki, te apki i wszystko jest ok, wifi rzekomo się włącza, launchmanager działa, ale wifi nie znajduje nic. Kompletnie nic. Wystąpił jakiś problem też. :/ Załączniki.

post-1119232-0-76500400-1453925697_thumb.pngpost-1119232-0-57738300-1453925700_thumb.pngpost-1119232-0-97205500-1453925702_thumb.png

Zrobiłem coś źle?

Opublikowano

Atheros AR5B125 

Dziękuję, pobrałem, zainstalowałem, jest good.

Mam takie teoretyczne pytanko, na które nie musisz odpowiadać, co Ci dała ta wartość, że wiedziałeś jaki sterownik? O co chodzi. Zamierzam iść na informatyka (50/50) i taka sprawa może być przydatna.

Zrobiłem coś źle?

Opublikowano

Dziękuję, pobrałem, zainstalowałem, jest good.

Mam takie teoretyczne pytanko, na które nie musisz odpowiadać, co Ci dała ta wartość, że wiedziałeś jaki sterownik? O co chodzi. Zamierzam iść na informatyka (50/50) i taka sprawa może być przydatna.

Numer seryjny urządzenia. Wystarczy wklepać go choćby w googlach, z pierwszego linku poznasz producenta urządzenia, tyle wystarczyło.

ㅈㅈ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...