Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Studia a wybór sprzętu

Olsenowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mimo że do rozpoczęcia studiów zostało mi jeszcze 1,5roku to wolę się już upewnić co do tego. Zamierzam wybrać się na studia informatyczne związane z programowaniem (mat-inf). Otóż chciałem kupić sobie PC, jednak czytałem w internecie że na drugim i trzecim roku studiów laptop jest wręcz konieczny, a nie sądzę żeby było mnie stać na kupno PC i laptopa. Więc czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto na takie studia uczęszczał lub uczęszcza jak to wygląda z tym zapotrzebowania na sprzęt? Byłbym bardzo wdzięczny, chcę kupić sprzęt za ok. 3000zł. Rozważałem PC lub laptop + konsola. Bo jednak pograć lubię.

Opublikowano

Jakim problemem jest sobie zakupić laptop zarówno do gier jak i do normalnego użytkowania?

Ceny takich dość dobrych laptopów na których pójdzie każda najnowsza gra na średnich/max ustawieniach w min. 30 fps. wacha sie od 2 tys w górę. Także wydaje mi sie to najlepszym rozwiązaniem dla cb.

Opublikowano

Jakoś nie chcę kupować laptopa stricte do gier. Jak już to takiego żeby starczył na potrzeby pisania programów / aplikacji. Do gier miałbym konsole. Jednak chciałbym żeby ktoś kto miał styczność z takimi studiami wypowiedział się co do przydatności posiadania laptopa zamiast PC

Opublikowano

Chyba lapek + konsola będzie najrozsądniejszym rozwiązaniem.

Ja od siebie polece Lenovo E50-80 (spokojnie idzie używać Intellij czy innych produktów JetBrains) z i3 5020U (Intel HD 5500), 4GB ram (polecam rozbudowę do 8) i HDD 500GB (tutaj polecę wymianę na SSD, chociażby ADATA SP550 120GB który spokojnie za 200zł dostaniesz). Całkiem przyjemny sprzęt za 1500zł (+300 na wyżej wspomnianą rozbudowę), resztę wydajesz na konsole (oczywiście na lapku też pograsz, ja tu grywam w CS:GO i Civilization 5)

Ram możesz używany kupić (ja kupiłem kostkę 4GB za 60zł), a po kupnie SSD możesz sprzedać HDD (pewna część się zwróci)

Opublikowano

No na lapku bym wlasnie gral w takie strategie + cs go ew lol. Będę patrzył na lapka za około 2k. Nie wiem czy nie chciałbym 13' bo są całkiem poręczne

Opublikowano

Na studiach informatycznych Twoim największym wrogiem będzie matematyka a nie sprzęt :P
Jak dźwignie kompilator to będzie dobre.

Kup sobie coś współcześnie optymalnego bez szaleństw + konsola.
Gry nie wyniosą Cię drogo pod warunkiem że będziesz je regularnie wymieniał.

f.png

Opublikowano

MacBook Air - Dobry mobilny komputerek, u mnie daję radę przez 9-11 godzin pracy i 3-4 godziny sporego obciążenia, teraz są na ten model spore przeceny, do podstawowych gier starczy, HD 6000 wraz z mocną i5 dają radę nawet w gta 5, oczywiście szału nie ma i trzeba się bawić w optymalizację, ale fakt, że komputerek 2x większy od Raspberry PI ma taką moc. :>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...