Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co jest potrzebne do założenia hostingu Minecraft?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie :)

Jeżeli odpowiadasz na moją odpowiedź użyj opcji "Cytuj" lub oznacz mnie w poście @adam23450

Opublikowano

Maszyny dedykowane, domena, autorski panel zarządzania kupionymi serwerami, zarejestrowana firma (działalność gosp.). To takie najważniejsze :P

Edit: kup kilka dedyków na np OVH, SDC czy innych. Nikt nie mówi że trzeba mieć swoje datacenter do hostingu :P

Darmowe kody na 20% zniżki (WWW, VPS and MC) na lvlup.pro

Szczegóły discord: xVendrome#6074 / PW

Opublikowano

Maszyny dedykowane, domena, autorski panel zarządzania kupionymi serwerami, zarejestrowana firma (działalność gosp.). To takie najważniejsze :P

A czy maszyny muszą być moje czy mogą być dzierżawione ?

Jeżeli odpowiadasz na moją odpowiedź użyj opcji "Cytuj" lub oznacz mnie w poście @adam23450

Opublikowano

A czy maszyny muszą być moje czy mogą być dzierżawione ?

Oczywiście że dzierżawione, mało kto posiada w domu odpowiednią infrastrukturę na takie cuda. Najmniej zapłacisz w DC OVH FR, ping w minecraftcie odgrywa mało znaczącą rolę, a i tak do DC we Francji jest dość mały.

Potrzebujesz serwerów z odpowiednią mocą obliczeniową na mały hosting ( tzn. oferujący max 40 slotów ) wystarczy maszyna z 256 lub 512gb ram, tak +/- 100-200 klientów tam upchasz. Potem w miarę rozrostu trzeba będzie wynająć maszyny z paroma TB ramu, pamiętaj że bez mocnych xeonów dużo nie udźwigniesz, bo procesor też odgrywa dużą rolę.

Jak skombinujesz serwery, będziesz potrzebować oprogramowania, które będzie zarządzało zasobami tj. Panel administracyjny oraz odpowiednio zaprogramowane serwery, domeny i www - nie wliczam, bo to groszowe sprawy w porównaniu z w/w.

Ogólnie na start dobrego hostingu potrzebujesz z 20-30 tysięcy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...