Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z obrazem

lackidacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wczoraj grałem sobie normalnie jak gdyby nigdy nic i nagle wyświetlił mi się czarny ekran z białymi, pionowymi paskami i już nic więcej się nie działo. Komputer zrestartowałem, ale już więcej nic się nie wyświetlało. Monitor widzi, że jest coś podłączone, w komputerze wszystko wygląda dobrze (chłodzenia, diody itp. - wszystko działa), ale obrazu brak. Na płycie głównej wyświetla się kod błędu "b2", co podobno oznacza "Legacy Option ROM Initialization". Z komputerem nic nie mogę zrobić, bo w końcu nie widz, co robię.

Sprzęt to:

i5 3570k

HD6870

AsRock P67 Pro3

OCZ 500W

7m9a.png

Opublikowano

Problem z grafiką albo pamięciami. Sprawdź czy nie uszkodzone albo aktualny bios.

Rozłożenie i złożenie kompa, reset biosu zworką czasem pomaga.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Problem z grafiką albo pamięciami. Sprawdź czy nie uszkodzone albo aktualny bios.

Rozłożenie i złożenie kompa, reset biosu zworką czasem pomaga.

Zrobiłem zworkę, baterię wyciągałem, wszystkie elementy tak samo, przeczyściłem wszystko pędzlem, złożyłem i komputer odpalił. Na pulpicie były ikony, ale na pasku zadań już nie. Komputer po chwili znowu padł, a po zrestartowaniu wyświetla się "b2". Teraz znowu rozłożyłem, zresetowałem BIOS, no ale nic nie daje.

///

Najnowszy BIOS wgrywałem długo przed tym problemem.

@EDIT: Póki co wszystko działa. Po chyba 5 zworkach udało mi się na chwilę odpalić komputer i szybko podmienić oprogramowanie BIOSu. Mam nadzieję, że to nie będzie chwilowa radość.

@EDIT2: Znowu poszło. Odłączyłem kartę graf., podłączyłem i znowu działa. Tak zabezpieczę się - do 600zl to gtx750ti czy znajdzie się coś innego?

7m9a.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...