Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ocena pomysłu na serwer - czy taki serwer ma szanse wypalić i zdobyć graczy?

Ankieta ogólna  

11 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zagrałbyś na takim serwerze?

2. 2. Czy podoba Ci się taki pomysł?

• Tak
    • Nie
    • Częściowo(napisz u dołu dlaczego)
  3. 3. Czy według Ciebie taki serwer ma szansę na zdobycie wielu graczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio wpadłem na dosyć rzadko spotykany(sam takiego nie spotkałem) pomysł na założenie serwera, ale potrzebuję oceny. Cała rozgrywka opierałaby się na zmodyfikowanym pluginie factions, ale wymogiem założenia takiej frakcji byłoby złożenie odpowiedniego podania i budowanie prawdziwej frakcji(nie jakiejś kupy z obsydianu), frakcje musiałyby wyglądać jak prawdziwe zamki/miasta/piramidy/czy jakikolwiek inny pomysł, który wysuną gracze(bo to na ich kreatywności bazowałaby frakcja). Każda z już założonych mogłaby dostać wydzieloną na spawnie strefę, gdzie mogliby zbudować mały budynek, reklamujący ją. Każdemu graczowi przysługiwałoby 1 zabezpieczenie na pojedynczą skrzynkę, cała reszta byłaby niezabezpieczona. Zamki nie mogłyby być niszczone bardziej, niż wymaga tego dojście do jakiegoś gracza, który się ukrywa. Oprócz możliwości wysadzania takiego zamku za pomocą tnt(na terenie frakcji nie można byłoby go już stawiać), gracze mieliby możliwość niszczenia klocków na jego terenie, ale dawałoby to efekt weakness, oraz zabierało jedno serduszko(zabezpieczenie przed nadmiernym griefowaniem). Aby nie powstawały jakieś ugrupowania, które budowałyby bez frakcji, gracze, którzy by się w takowej nie znajdowali, mieliby blokadę i posiadali jedynie 5 serc(po dołączeniu do/założeniu jakiejś frakcji blokada by znikała i mieliby pełne 10 serc). Wszelkie kradzieże wewnątrz-gildyjne, jak i rekrutowania w celu zabicia, byłyby karane. Co o tym sądzicie? Zagralibyście na takim? Ma szansę zaistnieć?

//EDIT: Co myślicie o tym, aby na serwerze znalazł się plugin podobny do magic carpet(latające dywany), tyle, że przerobiony w taki sposób, aby można było używać takich carpetów, jako prawdziwych statków zdolnych przewieźć nawet 20 osób. Oczywiście, taki statek byłby jedną z najtrudniejszych rzeczy do zdobycia, ale nadrabiałby zastosowaniem(wyobraźcie sobie armatę na takim statku albo zrzucanie z niego mikstur zatruwających/zadających dmg na wrogów, lub nawet niespodziewany atak z powietrza/wody). Myślałem także, nad jakimś usprawnieniem mechanizmów zdobywania pożywienia, bo póki co są one nieopłacalne i nudne, macie jakieś pomysły?

//EDIT2: Może crafting mostów zwodzonych? Mogłyby powstawać jedynie z cobbla(tak, aby ludzie nie nadużywali ich do kopiowania itemów) albo ze szkła, tu gracze mogliby sobie wybrać. Może jakieś dispensery, które triggerowałyby efekt wybuchu tnt(bez niszczenia klocków, jedynie zadawałyby obrażenia albo stawiałyby na przestrzeni 1x1 klocek(?) lawy, który znikałby po 5 sekundach). Mechanizmy miałyby jakiś tam czas pomiędzy użyciami, tak aby nie spamować ciągle przyciskami(może 10-15 sekund pomiędzy użyciami?). Wszystko oczywiście opierałoby się na kontrolowaniu za pomocą mechanizmów z redstone'a. Podoba wam się taki pomysł? Czy może nawet nie próbować wcielać go w życie?

Opublikowano

Świetne ale (prawie) niemożliwe. Jesli uda ci się z wielką chęcią zagram.pomysł dobry, ale przemyśl jak chcesz taki twór utrzymać.

Może być ciekawie.

Opublikowano

Jestem tak bardzo za że aż przeciw.

1. Jeśli uda ci się zmodyfikować wszystkie pluginy i całą resztę to jeszcze masz pkt 2.

2. Musisz dodać nowe rangi (np. właściciel frakcji dałnuchy3D) i dopisać im komędy dozwolone tylko na obszarze ich gildii/frakcji/klubu itd. Jeśli uda ci się to to masz jeszcze pkt. 3.

3. Musisz zatrudnić administracje i / lub budowniczych i / lub testerów. Jeśli ci się uda to masz jeszcze pkt. 4.

4. Musisz za to wszystko zapłacić a w tych czasach ciężko o sponsorów (+-50zł na mc). Jeśli ci sieę uda to masz jeszcze pkt.5

5. Reklama. Dobra reklama to dużo graczy i zarobku na utrzymanie serwera. Jeśli ci się udało to pisz do mnie na PW bo muszę zobaczyć :-)

Opublikowano

Jestem tak bardzo za że aż przeciw.

1. Jeśli uda ci się zmodyfikować wszystkie pluginy i całą resztę to jeszcze masz pkt 2.

2. Musisz dodać nowe rangi (np. właściciel frakcji dałnuchy3D) i dopisać im komędy dozwolone tylko na obszarze ich gildii/frakcji/klubu itd. Jeśli uda ci się to to masz jeszcze pkt. 3.

3. Musisz zatrudnić administracje i / lub budowniczych i / lub testerów. Jeśli ci się uda to masz jeszcze pkt. 4.

4. Musisz za to wszystko zapłacić a w tych czasach ciężko o sponsorów (+-50zł na mc). Jeśli ci sieę uda to masz jeszcze pkt.5

5. Reklama. Dobra reklama to dużo graczy i zarobku na utrzymanie serwera. Jeśli ci się udało to pisz do mnie na PW bo muszę zobaczyć :-)

Jedyne, z czym mogę mieć problem, to właśnie 3 i 5. Modyfikowanie pluginów, żeby tak działały wcale trudne nie jest, póki co wszystko związane z frakcjami mam już zrobione. Rangi frakcyjne jedynie muszę dopracować, ale tu brakuje mi jedynie pomysłu na nazwy i komendy, do których powinni mieć dostęp. Pracuję teraz nad ograniczeniem dla graczy bez frakcji. Co do 4 pkt., mam zamiar opłacić na początku serwer na 3 miesiące, potem się zobaczy, jak to wyjdzie. Z reklamą głowię się już 4 dni, nie mam pojęcia, jaka byłaby efektowna. Na pewno u jakiegoś Youtubera, aczkolwiek to jest raczej mało wykonalne, myślałem też, żeby wykupić reklamę na jakiejś stronie, tylko tu już dochodziłyby większe koszta. Jeśli masz jakiś pomysł, to chętnie go usłyszę :)

//Edit: Zastanawiam się nad systemem vipów i tego co powinni mieć, jeśli ktokolwiek ma jakieś ciekawe pomysły, to nie pogardzę ;)

Opublikowano

Wszystkie po mysły podeślę na pw AB nikt nie skopiował. Jedyne czego za to oczekuję to abyś szybko podesłał mi IP.

Napisałesz do mnie

Opublikowano

Jeśli rzeczywiście masz zamiar to zrobić, z chęcią pomogę napisz prv jeśli będziesz potrzebował pomocy.(podeślę Skype wtedy prawie zawsze bd dostępny)

Opublikowano

Póki co pracuję nad pluginami i sprawdzam możliwości tego, co planuję. Ekipa przyda mi się dopiero, gdy skończę pracę nad szkieletem.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...