Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Temperatura Karty Graficznej

xMirvis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Tak jak w tytule mam pytanie odnośnie temperatury karty graficznej otóż pod obciążeniem karta dochodzi do 80-81 stopni ?
Nie wiem czy te wyniki są dobre do tej karty Msi radeon r9 270 gaming .

czy te temperatury mogą wpłynąć na ilość FPS w grach  ?? ?  

Opublikowano

Spróbuj przeczyścić obudowę itp. Ponieważ najpewniej to jest przyczyną wysokiej temperatury.

Tak temperatura może wpływać na fps. Przy zbyt wysokiej temperaturze karta sama zbija sobie taktowanie, przez co oczywiście spada jej wydajność.

Opublikowano

Radiatory jeżeli jest możliwość ściągnąć całkowicie i umyć w ciepłej lub gorącej wodzie dowolnym środkiem. Potem wysuszyć najlepiej stawiając przy kaloryferze ,ewentualnie suszarce i poczekać najlepiej do jutra aż wyschnie doszczętnie. A grafikę to kupić specjalny alkohol albo delikatnie użyć denaturatu i umyć procesor graficzny (najczęściej on się grzeje) jeżeli była na nim pasta pozbyć się delikatnie i nałożyć nową, jeżeli nie to i tak nałożyć na pewno nie zaszkodzi. Potem poskładać i zamontować.

Jeżeli problem grzania dalej nie zniknie odłączyć pomocnicze zasilanie z karty graficznej (6 albo 8 pin) i spróbować uruchomić komputer. Nie jestem pewny czy uruchomi się bez pomocniczego zasilania ale teoretycznie złącze PCI express powinno dać jej zasilanie do startu.

Sprawdzić czy wtedy też się nie grzeje (oczywiście bez dodatkowego zasilania przy obciążeniu komputer może wyrzucić czarny ekran (wymagany restart komputera) ewentualnie. bluescreena.

Jeżeli problem występuje dalej karta prawdopodobnie jest uszkodzona, jeżeli nie winą może być zasilacz.

Powinno pomóc, pozdrawiam.

– Czas wykazać się męstwem!

– No nie ... znowu?

image.jpg

Opublikowano

To pomiń pierwsze kroki i odepnij od karty dodatkowe zasilanie i czytaj @up co pisałem na ten temat nie przetestujesz jej tak w 100% do tego może wywalać system ale jak nie będzie się grzać to spróbuj wziąć kartę do kolegi i podpiąć pod jego zasilacz (oczywiście pod dobry i mocny zasilacz) i sprawdzić. Ale ja tu obstawiam zasilacz. 60% użytkowników domowych oszczędza na zasilaczach... a potem dziwią się że mają problemy...

LUDZIE zasilacz to najważniejszy i najistotniejszy element komputera, leżeli na nim oszczędzasz, lepiej nie składaj maszyny tylko od razu oddaj potrzebującym bo będą tylko z tego fajerwerki, oszczędź na obudowie, zamiast 2 kości ram na razie kup 1 itp. itd.

Po wszystkim podaj rezultat.

– Czas wykazać się męstwem!

– No nie ... znowu?

image.jpg

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...