Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Niskie fps (po modernizacji)

zielakn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jakoś 2/3 tygodnie temu pytałem sie czym doładować mój sprzęt, zrobiłem to, lecz wyniki poskutkowały jedynie w nowszych grach.

procek, Intel Core i5-4590

grafa, nvidia gigabyte 960 OC 2GB

dyski, zwykły twardy 1TB i SSD 120gb na kablu SATA3

zasilacz tylko, żeby to uciągał 550v certyfikat 80 bronze

płyta główna, ASRock Z97 Anniversary

i ramy DDR3 dwie kostki po 4GB

No i dobra fajnie w grach które wymagają mocnego zestawu jest ok. Przypuśćmy GTA V na wysokich średnio 70-90fps. Schody zaczynają sie przy grach w trybe multi tzn. League of Legends gra bardzo znana lecz w mocnych teamfight'ach (dla tych którzy w to nie graja jest to masowa ,,klepa"  w jednym miejscu przez wszystkich graczy) na ustawieniach wysokich mam średnio 80-90 fps? Gdzie normalnie inni ze słabszymi komponentami mają na luzie po 150+, jest to jedna gra ale podobnie jest z cs'em, razem z kumplem (o podobnym sprzęcie) na popularnym Nuke'u on ma po 200+, ja zaś wyciągam po 150-180, nie wiecie może czym jest to spowodowane? Dodam tylko, że czasem w menadżerze są skoki jednego lub dwóch rdzeni tzn. dwa mają równe zużycie a drugie dwa mają o wiele wyższe.

Z góry chciałbym przeprosić za orto i gramatyke.

Opublikowano

Przecież i tak to jest więcej niż wystarczająca ilość klatek, zwłaszcza jak masz monitor 60hz.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Niby racja ale tu nie chodzi o to, że to mi wystarczy tylko o to, że coś tutaj nie gra skoro inni na gorszych sprzętach potrafią wyciągać więcej, dodam że komputer jest prawie nowy (4 miesiące), czyściłem go już raz z kurzu podobnie jak ze śmieci na dysku.

Opublikowano

Niby racja ale tu nie chodzi o to, że to mi wystarczy tylko o to, że coś tutaj nie gra skoro inni na gorszych sprzętach potrafią wyciągać więcej, dodam że komputer jest prawie nowy (4 miesiące), czyściłem go już raz z kurzu podobnie jak ze śmieci na dysku.

Wyłącz AA w ustawieniach grafiki gier i będzie więcej, tak samo z synchronizacją pionową

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Nie przegrzewa ci sie procek albo karta?

Już testowałem, wszystko w normie.

Wyłącz AA w ustawieniach grafiki gier i będzie więcej, tak samo z synchronizacją pionową

Nigdy tego nie włączam, gdyż są to według mnie ustawienia bezsensowne.

Opublikowano

Może kolega gra na niższej rozdzielczości ? I stąd taka różnica w wydajności.

Właśnie śmieszne jest to, że gra na wyższych od moich (on na 32 calach a ja na 24).

Opublikowano

Rozdzielczość to nie wielkość ekranu :) I tak oboje pewnie na FHD lecicie, wątpię że macie 4K.

A jakie systemy? 

Osobiście mam sprzęt ze średniej półki na Win7 mam po 150-180 FPS, a na Win10 ledwo 120-140 + czasami małe dropy pinga.

• Płyta Główna MSI Gaming 970  • Procesor AMD FX 8350 8x4.0GHz (OC 4.5GHz)  • Chłodzenie Silentium PC Spartan PRO 

• Pamięć Ram (4x2GB) 2x 2GB A-Data Gaming + 2x 2GB Kingston HyperX 1600MHz CL9  • Zasilacz XFX Core 550W Bronze 80+  

• Grafika Gigabyte Radeon R9 270 OC 2GB WindForce2X (950/5600)  • Obudowa Silentium PC Brutus M25  • System Windows 10 Pro

• Monitor BenQ 24" XL2430T 144Hz 1ms  • Dodatkowo TV Samsung 40" 3D H6400 400Hz

• Klawiatura Razer Deathstalker Essential  • Mysz SteelSeries Rival  • Podkładka A4Tech Bloody B-070  Słuchawki MSI Gaming DS501

Opublikowano

windows 7 forever (oba mamy kupne), rozdzielczosci ekranu podałem, bo gramy w trybach okienkowych tzn. okienko ale na cały ekran.

Ale ty nie podałeś rozdzielczości tylko wielkość ekranu. Ekran 32 cale może mieć rozdzielczość 720p a ekran 24 cale może mieć rozdzielczość 1080p.

Jaki komputer ma kolega?

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Ale ty nie podałeś rozdzielczości tylko wielkość ekranu. Ekran 32 cale może mieć rozdzielczość 720p a ekran 24 cale może mieć rozdzielczość 1080p.

Jaki komputer ma kolega?

Ma coś takiego https://saturn.pl/komputery-i-tablety/komputer-stacjonarny-acer-aspire-axc-705-1, tylko z tego co wiem to wymieniał karte na lepszą, a rozdzielczość mamy oboje full hd.

Gry gorzej działają w oknie niż w full-screen, włącz full screen i wtedy porównaj wydajnoś

No tak, ale jednak skoro oboje gramy na okienkowym to powinniśmy mieć te same wartości, poza tym na full ekranie gra mi sie niewygodnie.

Opublikowano

To powiedz koledze że nie wróżę długiego życia karcie graficznej i całemu PC na zasilaczu 220w marki no name. Jak chce pocieszyć się tym PC to niech wymieni zasilacz.

@topic Nie liczą się tylko ustawienia graficzne, ale również zasyfienie kompa bezużytecznymi programami, ilość filmów +18 (xD), programy do autostartu, ustawienia w sterownikach karty graficznej, filtrowanie i wygładzanie krawędzi. Ustawcie. WSZYZTKO tak samo i dopiero porównajcie. Możesz mieć wyższe ustawienia i wyższa jakość obrazu a on lepsza wydajność gorszy obraz, pomimo ustawień na ultra

Opublikowano

To powiedz koledze że nie wróżę długiego życia karcie graficznej i całemu PC na zasilaczu 220w marki no name. Jak chce pocieszyć się tym PC to niech wymieni zasilacz.

Wymienił pare rzeczy, ale chwalił sie głównie kartą.

@topic Nie liczą się tylko ustawienia graficzne, ale również zasyfienie kompa bezużytecznymi programami, ilość filmów +18 ( xD), programy do autostartu, ustawienia w sterownikach karty graficznej, filtrowanie i wygładzanie krawędzi. Ustawcie. WSZYZTKO tak samo i dopiero porównajcie. Możesz mieć wyższe ustawienia i wyższa jakość obrazu a on lepsza wydajność gorszy obraz, pomimo ustawień na ultra

Czyli mam przez to rozumieć, że mam zrobić formata? Tak myśle, czy może te ustawienia od karty graficznej (ogólne) czegoś mi nie zaniżają albo bardziej ulepszają swoimi ,,super ustawieniami" gre przez co mam mniej klatek, zastanawia mnie tylko, czy to nie jest wina BIOS'u bo wczoraj sie z tym bawiłem, to zmieniłem z trybu OC na tryb standardowy i pare klatek poszło w góre (w lolu około 50+).

Opublikowano

Co dokładnie robiłeś w biosie? Sprawdź czy mnożnik Masz ustawiony na maksymalną wartość (multipler) do tego proca chyba 34 ma być 34x100=3,4ghz. Możesz spróbować podkręcić turbo procesora. Odsyłam do Google jak podkręcić i5 4590.

Nie koniecznie formata, jak coś kombinowales w uefi (bios z designem) to zrób ustawienia defaultowe, a w systemie CCleaner, wyłączenie programów z autostartu,

Opublikowano

Co dokładnie robiłeś w biosie? Sprawdź czy mnożnik Masz ustawiony na maksymalną wartość (multipler) do tego proca chyba 34 ma być 34x100=3,4ghz. Możesz spróbować podkręcić turbo procesora. Odsyłam do Google jak podkręcić i5 4590.

Nie koniecznie formata, jak coś kombinowales w uefi (bios z designem) to zrób ustawienia defaultowe, a w systemie CCleaner, wyłączenie programów z autostartu,

Zresetowałem ustawienia w BIOS'ie i wszystko może nie działa jak ma działać ale na pewno działa o wiele lepiej, temat można zamknąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...