Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spowolnienie komputera

zabijak2233

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jakiś czas temu zauważyłem znaczne spowolnienie komputera, ścinki w grach, które kiedyś chodziły dobrze, itp.
Ale od początku:
Jakoś we wrześniu tamtego roku postanowiłem sformatować komputer (ostatni mój format był bardzo dawno). Z systemu Windows 7 32bit przeszedłem na wersję 64bitową. Zmieniłem również partycje (wcześniej wszystko pakowałem w dysk C, a D olałem całkowicie, teraz w C zostawiłem 100G na system itp. , a gry i tego typu sprawy instaluję na dysk D). W każdym razie po formacie wszystko wydawało się OK.

Jakiś czas później postanowiłem do maszynki dodać 4G ramu, co dało mi łącznie 6G. Nie zauważyłem przy tym jakiejś znacznej różnicy w tym, jak chodzi komputer.
W międzyczasie wiatrak zaczął mi głośno chodzić, więc go również wymieniłem.

Od kogoś z rodziny dostałem monitor Iyama ProLite XB2380HS (wcześniej miałem taki malutki, stary monitorek 1280x1024, więc zmiana była dość znacząca). Monitor miał jakiś rok, dostałem go, ponieważ nie był on już temu komuś potrzebny.

Muszę powiedzieć, że w czasie tych zmian nie grałem za dużo w gry bardziej wymagające sprzętowo, lecz dopiero niedawno zauważyłem ten spadek wydajności, grając np. w Team Fortress 2, lecz tak naprawdę przekonałem się o tym, gdy kupiłem Worms Clan Wars i nawet tak prosta graficznie gra klatkowała niemiłosiernie.
Wydaje mi się, że lagowanie spowodowane jest ze zmianą rozdzielczości na fullHD, lecz nie wydaje mi się, że to tak bardzo zmieniłoby siłę komputera.

Na monitorze w niektórych grach (takich jak,np. The Binding of Isaac: Rebirth) można dostrzec takie jakby załamanie obrazu na monitorze, ciężko to wytłumaczyć, to tak, jakby monitor nie nadążał za przewijaniem się obrazu. Co jakiś czas monitor na chwilę gaśnie, a potem wyświetlony jest komunikat "Sterownik ekranu przestał działać, ale odzyskał sprawność" (czy coś w tym stylu).

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemów  :D

PS:
Specyfikacje kompa:

Grafika- Geforce GT 440

Procesor- Intel Core 2 Duo E6550

6GB RAM

Opublikowano

Sterowniki są aktualne i nie, to "załamanie" to po prostu ledwo widoczna jedna pozioma linia mniej więcej na środku monitora, widać to tylko w takich momentach jak przechodzenie przez większe pokoje w Isaacu. Zrobiłbym zdjęcie, ale nie mam jak tego uchwycić. Nie przeszkadza to za bardzo, szczególnie, że można to dostrzec dosłownie w kilku moich grach. Bardziej przeszkadzają mi jednak te lagi.

Opublikowano

Przed chwilą wyskoczył mi blue screen

Spisz kod błędu z bluescreena i podaj lub sam sprawdź powód w google.

Masz możliwość podłączenia innego monitora? Mogłoby to wykluczyć problemy z rozdzielczością.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...