Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[RP] Centrum-GRY

paczka812

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

0Y1j6a3.png

Centrum-Gry.pl
Jesteśmy projektem, który pokaże ci wspaniałe czasy, gdy na scenie RolePlay królował GodFather. Nasz skrypt jest właśnie na strukturze GodFather w zmodernizowanej wersji! Postaramy się stworzyć ci wymarzone miejsce do grania, gdzie nie będą się liczyły pieniądze, a sama rozgrywka, na to właśnie stawiamy!

Bardzo irytuje nas nastawienie współczesnych serwerów na poziom rozgrywki.
Wszystko tyczy się tylko pieniędzy i dążenia do zostania najbogatszym na serwerze, zamiast skupiać się na tym co najważniejsze i do czego cała ta gra służy, czyli po prostu chcemy wam stworzyć miejsce, gdzie będziecie mogli w miły i przyjemny sposób spędzić czas. Pieniądze to tylko dodatek który będziecie zdobywali godzinnym spędzaniem czasu na naszym serwerze. Staramy się aby powrócił klimat, który panował sprzed kilku laty, dlatego też nasz skrypt pochodzi z czasów gdy panowała właśnie taka atmosfera, ma on w pełni przypomnieć lub co nie którym pokazać, że serwery RP to nie tylko ciężka praca czy też odwalanie, można na prawdę w miłym stopniu spędzić czas a godziny będą leciały ci jak minuty, tak jak kiedyś.

Di0Kpw3.png
Jak już wcześniej wspomniałem, naszym gamemodem jest GodFather, aby w 100% odzwierciedlić czasy w których rozgrywka dawała na prawdę wielką frajdę. Nie dajcie się zwieść, nasz programista nie zapomniał o dodaniu systemów które ułatwią tą rozgrywkę, GameMod mimo starej daty nie odstaje od skryptów dynamicznych, a nasze systemy są w pełni autorskie, więc nie zobaczycie ich na innych serwerach.

Wiadomo każdy lubi mieć wysoką sumkę w portfelu, więc dlaczego by nie zrobić tego tak jak sprzed kilku laty.
Zamiast latać z 10 $ w portfelu, ty będziesz mógł mieć więcej.
Każdego cieszy kilka dodatkowych zer w portfelu, a nasz skrypt jest zrobiony nie pod kątem pieniędzy a rozgrywki.
Jesteś bezrobotny i co teraz?
Każda osoba bezrobotna może iść do urzędu prosić o zasiłek ( wszystko jest oskryptowane i wniosek zostaje przyznany od razu ), po podpisaniu papierów co godzinę będziesz otrzymywał dodatkowe pieniądze na konto z zasiłku.
Jak już mówiłem u nas przelicznik wygląda mniej więcej tak 100$ = 1000$. Czyli jak na innych serwerach posiadasz ok 10.000$ u nas będziesz już posiadał 100.000$. Oznacza to również, że ceny aut, biznesów itd. Są również zwiększone.

SYSTEMY

Panel sterowania telefonem - prosty w obsłudze, jak już mówiłem w skrypcie spotkamy dużo okienek GUI, które przyspieszają, albo ułatwiają grę i interakcję, po wpisaniu komendy /dzwon wyświetla nam się okno gdzie możemy możemy zadzwonić w danej chwili.
jfYr7wA.png
W momencie wciśnięcia wezwij policje, każdy policjant będący na służbie dostaję informacje że ktoś potrzebuje pomocy, po zaakceptowaniu zgłoszenia, gracz zostaje poinformowany że policjant przyjął zgłoszenie i wybrał się do miejsca gdzie została zgłoszona opcja, tak samo jest z taxi;mechanikiem;lekarzem. Uważam, że to fajne rozwiązanie.
QkdAUIW.png

Wskazówki na serwerze - Pierwsze logowanie na serwerze wiąże się z nabyciem dużej ilości materiałów pomocniczych oraz wyjaśniających, dzięki temu w późniejszym czasie taki gracz zadaje mniej pytań, serwer będzie przygotowany dla graczy, którzy cenią Sobie pamiętne czasy i brak nudy.

Służba - Wejście na służbę poszczególnych frakcji również zostało wdrożone w okienko GUI. W każdej siedzibie frakcji porządkowej i rządowej są rozmieszczone pickupy, w których po wejściu wyświetla się okienko z chęcią wejścia na służbę. Wchodząc na służbę dostajemy uzbrojenie oraz umundurowanie. Oczywiście pamiętając stare czasy, wejście na służbę dodaje nie tylko umundurowanie i broń, a także zmienia kolor nicku na TAB.

dfOfkwI.png

Rozwinięta pomoc dla gracza - Pomoc dla gracza jest dla mnie autorytetem. Serwer nie może być monotonny lub skomplikowany, dlatego komenda /pomoc jest bardzo rozwinięta i zawiera dużą ilość informacji. Gdy klikniemy w INFORMACJE, POMOC, rozwija nam się kilka etapowe okienko, które zawiera dużą ilość informacji przydatną na serwerze.
yhdjO8n.png

- Panel pomocy i informacji został maksymalnie rozwinięty, tak aby poruszający się serwerze miał możliwość do posiadania jak największej wiedzy. Na serwerze oprócz administracji powstała ranga „przyjaciel serwera”, który posiada uprawnienia do czatu dla początkujących oraz kilka komend, które będą pomagały gdy administratorów nie ma na serwerze. Przyjaciel serwera jest rangą gdzie poprzez Swoje sprawowanie i zaangażowanie w projekt może awansować na administratora.

- Panel posiada również opcje zgłoś cheatera, a jest po to by administratorzy szybciej reagowali na report poprzez zmianę metody jej wyświetlania ze zwykłego tekstu w GUI.

Ograniczenia początkowe - Bywało na serwerach tak, że spokojnie sobie stałeś i nagle atakował Cię inny gracz, tym bardziej że wszedł tylko po to by zepsuć grę komuś innemu, dlatego wprowadziłem przez pierwsza godzinę gdy blokadę: bicia, skakania, wywalania z samochodu. Mam nadzieje, że tworząc ograniczenia początkowe zniwelujemy poziom psucia rozrywki graczom, którzy czerpią jak największa radość z gry.

5edqegG.png

System bankowy - Szybka wypłata pieniędzy i sprawdzenie stanu swojego konta. Nie musisz wpisywać komendy przy bankomacie, a wystarczy że naciśniesz enter.

QLRxxZ2.png

Tuning samochodów - Tak wygląda panel tuningowania samochodu, który dzisiaj skończyłem. Jaki byłby to serwer gdyby nie można było tuningować Swojego pojazdu jak tylko chcemy, do wyboru mamy zmianę koloru, paintjobu, zderzaków, wydechu, wlotów. Możemy także montować hydraulikę. Mam nadzieję, że po otwarciu serwera wszystkim się spodoba. Ceny dobrałem adekwatne do zarobków na serwerze.

5YyGVvK.png

AFK - Przydatna funkcja, która pokazuję jaki okres czasu gracz jest nieaktywny w grze. Funkcja ma pomóc administratorom na wypadek gdyby gracz wszedł na serwer tylko w celu statystyk, nudy. Dzięki temu szybko będzie można wyrzucić takiego delikwenta, będąc pewnym że faktycznie nie było go na serwerze, a był AFK.

4on9lmL.png

MDcBQ9o.png

System domów - Dzisiaj zająłem się dopracowywaniem systemu domów, kupnem i zarządzaniem. I już mogę powiedzieć, że to skończyłem. Miałem małe możliwości testowe, bo mam tylko dwa laptopy jednakże tyle co sprawdziłem działa bez zarzutu! Od teraz to gracz wybiera gdzie chce mieszkać, pomimo tego że głównym miastem rozrywki jest Los Santos może kupić Sobie dom na wsi lub w innych miastach. Każdy dom jest podzielony na klasy, im mniejsza klasa alfabetycznie tym bardziej dom jest rozwinięty i tym lepszy ma interior, kupione pojazdy spawnują się na podjazdach domu lub chodniku jeżeli takiego nie ma.

eOgzcKL.png

Już wcześniej pisałem, że pierwszym etapem gry jest nabycie paszportu w urzędzie miasta (oddział wydawania paszportów), w momencie gdy wejdziemy do gry i przejdziemy wiadomości początkowe na mapie zaznaczy nam się checkpoint, który kieruje do oddziału. Paszport upoważnia do dołączenia w szeregi frakcji, kupno domu, kupno pojazdu oraz daje prawa obywatelskie. Straż więzienna ma uprawnienia by taki paszport zabrać w przypadku złamania kodeksu stanu lub wyroku sądu, nakazu policji. Początkowo dowód nabywało się wpisując komendę, teraz jest w okienku GUI, dzięki temu proces trwa szybciej.

Samochody prywatne - Niemalże najważniejsza funkcja na serwerze, kupno pojazdów wstawiłem tylko dwa zdjęcia z tych pojazdów bardziej pożądanych jednak informuje iż w salonie można kupić prawie wszystkie dostępne pojazdy w grze. Odkąd pamiętam było tak, że wszystkie pojazdy w salonie są dostępne, a ja ten proces zatrzymałem i to zmieniłem. W Los Santos są cztery salony, które specjalizują się w: samochodach terenowych, samochodach sportowych, samochodach osobowych(każda kieszeń), każda pozycja salonu została zaznaczona w GPS która pokażę Ci gdzie się udać. Po kupnie pojazdu samochód tworzy się przed Twoim domem i jest to jego stały spawn.

T9VeZ2u.pngkUTfeCo.png

Komendy - Podzieliłem dzisiaj komendy pomocy na grupy, wszystkie komendy z danej grupy są wyjaśnione dlatego gracz, który pierwszy raz ma styczność z SA:MP lub serwerami RolePlay będzie wiedział o co chodzi.

ciHK3g2.png

Urząd Miasta - Na pewno oblegana instytucja przez graczy, którzy będą chcieli wyrobić kategorie uprawniające do prowadzenia pojazdów osobowych, motorów, licencji latania czy pozwolenia na żeglugę - wcześniej pisałem, że aby jeździć pojazdami trzeba posiadać prawo jazdy, jednak postanowiłem usunąć tą blokadę i po starcie Osoby bez praw jazdy będą mogli jeździć pojazdami lecz nielegalnie a wszystko dla LSPD aby mieli co robić i kogo łapać oprócz jedzenia pączków.

Urzędnik pracujący na służbie ma dostęp do wydawania licencji graczom, a także pozwoleń na broń (wcześniejsza rozmowa z LSPD) w bardzo prostym i intuicyjnym GUI.

Z1ACweE.pngBvtMdlW.png

Gangi – Wiadomo już, że gangi będą pobierały broń od mafii i tworzyły je z materiałów mats to oczywiście klasyka, jednakże oprócz tego każdy gang na Swoim terenie będzie miał miejsce w którym będzie mógł pobrać kij bejzbolowy lub kastet o broń będą musieli bardziej powalczyć, a wygląda to mniej więcej tak

dtgPhXh.png

Prace dorywcze - Temat o którym będę dyskutował bo nastawiam się na to by gracze mieli co robić. Tym razem kilka informacji na temat zdobywania pracy w Urzędzie Miasta! Do wyboru mamy kierowce autobusu, kierowce ciężarówki, taksówkarza oraz mechanika. Ciekawą pracą dorywczą jest kierowca autobusu, którego opiszę niżej. Wydaję mi się że to właśnie ta praca dorywcza będzie oblegana przez graczy, ze względu na zarobek. A GUI pracy wygląda tak:

WZLKEPk.pngJDHa6EJ.png

Kierowca autobusu - Aby kierować autobusem potrzebne Ci będzie prawo jazdy oraz opłacenie opodatkowania służby do urzędu miasta. Są cztery grupy autobusów, a każdy z nich jest przystosowany na inną linie. W momencie wejścia do pojazdu pojawia nam się okienko opodatkowania, oraz kwota przewozu, którą ustalamy samodzielnie.

zDhF3TA.png jBFTUUl.png

Podatek został wprowadzony aby gracz nie miał za łatwo i za trudno. Cena podatku jest mało adekwatna do zarobków jednak zmusza danego gracza do zrobienia kilka kursów na taksówce lub objazdu po przystankach autobusu, mechanicy nie mają opodatkowania - zarobią to co im się uda + payday. Gdy już opłaciliśmy taki to podatek możemy przystąpić do wybrania linii, którą to chcemy się w danym momencie poruszać.

SX7I8me.png

Po wybraniu linii na mini-mapie zaznaczą się punkty do których mamy się udać, a wjazd w każdy punkt daje od kilkunastu do kilkudziesięciu dolarów. Podczas wjazdów do punktów po drodze możemy spotkać jakiegoś gracza którego podrzucimy w miejsce, które chce i dodatkowo zarobimy za cenę przewozu. W niektórych miejscach system nakazuje na wszelki wypadek poczekać. Myślę, że graczom się to spodoba. Po wybraniu wszystkich informacji nad naszym autobusem pojawia się tekst o kierunku jazdy np. taki:

5OFzQW5.png

Dzisiaj również dużo popracowałem nad AntyCheatem żeby nam szkodniki gry nie psuły. ;-)

Tak jak mówiłem, jeżeli liderzy organizacji publicznych się zapełnią to mam nadzieję, że do 20 stycznia będziemy mogli otworzyć serwer, może być tak że liderzy zapełnią się w ciągu kilku dni, a ja skończę szybciej - w takim wypadku poinformuję o przyspieszonym starcie. Już dzisiaj możecie składać propozycje dotyczące skryptu w dziale propozycje. Chętnie spojrzę co byście chcieli zobaczyć bo robię to dla Was i dla Siebie. Pamiętam czasy, gdy z gry czerpało się największą radość i były to czasy GFów takie właśnie przywrócimy.

Identyfikacja gracza - Wspominałem iż w początkowej fazie gry musimy udać się do Urzędu Miasta, na początkowym etapie gry wyrabiamy tam systemowo paszport, dzięki któremu będziemy mogli kupić pojazd, dom lub należeć do którejś z organizacji. Bez paszportu nie możemy dojść do organizacji porządkowych, a jedynie do przestępczych. Jest to małe upiększenie gry na serwerze, ponieważ daje więcej możliwości, ktoś może zagrać seryjnego, poszukiwanego zabójcę lub po prostu podążać drogą publiczną.

Prawa jazdy – Podzieliłem je od A do C (c-łodzie w tym przypadku), jeżeli posiadamy jedną kategorię to możemy korzystać z pojazdów tylko z tych na które mamy uprawnienia. Bez uprawnień nie odpalimy silnika. Wszystkie typy praw jazdy wydaje urzędnik w którymś z urzędów.

Licencja na broń – Pamiętam jak kiedyś latał każdy z bronią i starałem się temu zapobiec. Szary gracz, który nie posiada licencji na broń jedyne co może posiadać to kij bejzbolowy. Licencje wydaje komisariat policji po wcześniejszych ustaleniach z urzędem stanu.

Bankomaty – Kilkanaście bankomatów rozmieściłem po mieście, które zawierają podstawowe opcje; wypłacanie gotówki, sprawdzenie danych konta;

Prace dorywcze – Informowałem iż będą razem trzy pracę dorywcze, jednakże ilość uległa zmianie i będzie ich więcej, im więcej prac dorywczych tym więcej radości z serwera oraz zarabiania. Wszystkie informacje na ten temat podam przy otworzeniu serwera oraz filmie promującym.

Gangi – Zamysł jest taki, by kupowały broń od mafii i przekazywały je dalej szarym graczom, tak samo z dragami. Gang ma możliwość sprzedania dragów w takiej ilości jakie posiadają.

Konta Premium – Długo myślałem czy je wprowadzić, jednak pojawią się na serwerze, a informacje na ten temat podam w osobnym temacie. Dziś już mogę powiedzieć, że będą istniały punkty za które będziemy mogli na serwerze kupować pewne elementy rozrywki. Wszystko będzie przemyślane.

Zarząd, ekipa, moderatorzy - Jedyną Osobą, która dołączyła do zarządu projekt jest Evolution, nie będzie możliwości aby ktoś jeszcze zasilił tą rangę. Jednakże poszukujemy moderatorów oraz administratorów, a żeby nim zostać trzeba będzie wykazać kreatywność oraz zaangażowanie w projekt, nie chcę Osób w których zapał trwa tylko kilka dni. Tak więc zapraszam do składania podań.

xd4RbW7.png
Nasze forum jest oparte na silniku IPBoard, który oczywiście został wykupiony. Gardzimy oszustami i złodziejami, jeżeli kogoś nie stać na IPB, niech po prostu go nie wykupuje i zainstaluje inny silnik. Całe forum jest ciągle dopracowywane, aby było bardziej estetyczne i czytelne, oraz aby było łatwe w obsłudze. Nasz Webmaster ciągle coś modyfikuje i wprowadza co raz to nowsze zmiany.
Na forum możecie dowiedzieć się więcej informacji na temat projektu oraz napisać aplikację na lidera, gdyż rekrutacja jest stale otwarta.

Ostatnie parę dni były monotonną pracą, wstawałem rano w godzinach 9-10, a kładłem się następnego dnia około godziny 5-6 ale dzięki temu koniec i pierwsze testy skryptu są coraz bliżej. Przez 3 dni zrobiłem wystarczająco dużo by skrypt był gotowy do gry, teraz zostały mi tylko te mniejsze, najżmudniejsze sprawy - jeżeli ktoś ma czas i chcę aby jego obiekty znalazły się na serwerze wraz z podpisaniem autora to możesz wykonać:

- warsztat(imitacja) w dowolnej części Los Santos,

- Obiekty na plaży(park, ławki)

Jeżeli jesteś kreatywny, albo chcesz spróbować to byłbym bardzo wdzięczny. Każda praca będzie nagradzana za dobre chęci i projekt. Pamiętajcie, że będziemy na Was patrzeć, a im większy angaż w projekt i zainteresowanie tym większa szansa, że staniesz się częścią projektu Centrum-GRY.pl

Pamiętajcie również, że możecie składać propozycje dotyczące tego co ma znaleźć się na serwerze bo to dla Was ten serwer powstaje.

W niedalekiej przyszłości zostanie wprowadzony Panel Gry, który będzie dawał możliwość dodania postaci do konta na forum, podglądu statystyk czy też kar, ułatwiona możliwość pisania apelacji itd.

Serdecznie zapraszamy Was na forum, stwórzcie z nami ten wspaniały klimat!

Przybliżona data startu serwera: 20 stycznia 2016r
Adres forum: www.Centrum-Gry.pl

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

­Brak zainteresowania autora publikacją przez okres powyżej miesiąca. Jeśli nadal jesteś zainteresowany prezentacją, to napisz prywatną wiadomość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...