Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupowanie kont?

Dr. Nijanpasu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Zastanawiam się czy warto jest kupić sobie konto za 100 zł z jakimśtam EQ i na 65 uczyć się postaci. Na pewnej grupie na FB jak jakiś gość się zapytał o to to nie flejmili go, że noob bo idzie na łatwizne itd. Co uważancie? Warto kupić konto?

Opublikowano

Moim zdaniem nie warto. Nie wiadomo, czy gra w ogóle Ci się spodoba, więc powinieneś poznawać ją sam od początku.

Wchodząc na postać 65 masz do dyspozycji masę skilli, które ciężko jest ogarnąć. A gdy wbijasz lvl sam, to skille dostajesz systematycznie wraz z lvlem, uczysz się, w jakiej sytuacji użyć danego skilla, itd. Ominą Cię także łatwe instancje solo/grupowe, w których można poćwiczyć chociażby sterowanie postacią. End-game'owe wymagają już w znacznym stopniu opanowania swojej postaci.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

:x w takim razie nie kupuję, ale mam jeszcze pytanie. mam Elyo 30 lvl Ranger, ale już od dawna myślę nad zmianą rasy. Odrzucały mnie niepotrzebnie tylko te włosiska na plecach, ale je wreszcie będzie można usunąć, więc chyba zdecyduję się na Asmo, bo jeszcze te bonusy :D jak uważacie?

Opublikowano

Odrzucały mnie niepotrzebnie tylko te włosiska na plecach, ale je wreszcie będzie można usunąć

Napisałbym coś na ten temat, ale nie chciałbym by moderatorzy poczuli się niezręcznie cenzurując część mojej wypowiedzi... Więc napiszę tyle, że w 80% pancerzy czy skinów nie widać tych "włosów" i poza tym jest to element który przestajesz zauważać dosłownie po paru godzinach. Jest jak z nosem, teraz po przeczytaniu tego przypomnisz sobie, że przecież przez cały czas widzisz nos ale mózg "nie zwraca na niego uwagi". No chyba, że podczas bicia się z innymi graczami patrzysz się na plecy swojej postaci, w takim razie nie wróżę Ci przyszłości w PvP. Mi osobiście pasowały takie "włosy", szpony, czerwone oczy - były częścią mojej postaci, miały uzasadnienie fabularne i odróżniały czymś rasę jedną od drugiej.

Problem jest jednak w tym, że MASA ludzi przez taką kompletną bzdurę "fuj, TO ma włosy na plecach, zrobię więc sobie chłopaczka w sukience i będę hasał po latającym mieście w chmurach" i zamiast sensownie wyrównywać balans frakcji automatycznie idzie do Ely. I nie ważne, że po 3.0 praktycznie na end-game biega się na tych samych mapach, bije się to samo, wygląda się tak samo - większość ludzi szła do Ely bo przez pierwsze 50 leveli biegali w ładniejszych krainach i nie mieli "włosów" na plecach. A później płacz i zgrzytanie zębami, że czemu tamtych jest mniej, czemu oni dostają bonusy i tak dalej... facepalm.gif

Co do zmiany frakcji - nie wiem co zmienili w 4.8 poza tym, że wywalili pół gry i dodali ledwo dwie nowe mapy, ale zapewne jedyna różnica poza wyglądem tkwi w tym, że w Sanctum mogłeś się zgubić i musiałeś biegać niewiadomo ile by gdzieś dotrzeć bo Koreańczyk robiący tę lokację miał manię wielkości, ale w Pandaemonium "wszystko co istotne" jest w miarę blisko siebie (+ dodali jakoś teraz teleport na środek mapy - 8 lat im to zajęło, ale podołali!). Lokacje 1-50 są bardziej mroczne i fabularnie dowiesz się (o ile tego nie wywalili, bo chyba to było w Sarpan), że Ely nie są tacy wspaniali jak siebie rysują, a Asmo od samego początku mieli problem z przeżyciem w surowych klimatach. Gracze będą na podobnym poziomie intelektualnym, chociaż w zależności od serwera może być przewaga Ely ale Asmo z reguły są przez to bardziej zgrani. To znaczy, Ely z reguły jest więcej na każdym serwerze. Dzięki temu w równych walkach na np. międzyserwerowej Pangaei to Asmo zwykle wymiatało bowiem Ely przyzwyczajeni do zabijania zergiem, a w ograniczonych warunkach 100vs100vs100vs100 kompletnie nie potrafią sobie poradzić. Tak przynajmniej było na Nexusie jeszcze jak aktywnie grałem. Z fortecami jest różnie, zależy od serwera. Telemachus był zdominowany kompletnie przez Ely i nie działo się tam ponoć kompletnie nic, na Nexusie natomiast chociaż Ely było więcej (widać było na bossach z inwazji czy fortach w Katalamie) to i tak Asmo trzymało prawie wszystkie fortece wymagające latania. Może kwestia zgrania, może kwestia niedouczenia w kwestii latania - nie wiem.

Tak czy inaczej jak chcesz to zmień frakcję, rozgrywka będzie wyglądać niemalże identycznie.

Opublikowano

Xanan, no co ty gadasz o Pangei. Przeciez Ely nexusy się długo trzymają, bo mają sojusz z asmo z barusa, no jeszcze my jesteśmy w tym sojuszu, ale właśnie straciliśmy twierdzę, bo asmodianskie nexusy mają sojusz ze spatalosami i zubabem i rzucili się nas biednych eluchów, a posiłki przyszły za późno. Nie wiem, jak jest na drugim zintegrowanym serwerze, ale co wchodziłam na Thor, to zazwyczaj też mieli twierdzę. To nie jest tak, że ely mniej coś ogarnia. No przecież nie będę ci wklejać ss z moich pvp ;P Po prostu po tej i po tej stronie są ludzi o różnym poziomie. A dawanie bonusów asmodianom powoduje, że napływa tam więcej hm hm "hołoty", więc też nie uważam, żeby to było dobre. I powiedzmy sobie szczerze po każdej stronie latają zergi. Zresztą odkąd nie ma katalam to imo nie ma też prawdziwego open pvp.

Ja wybrałam Ely, bo mi się kojarzyli, że są "tymi dobrymi", a zazwyczaj wybieram takie frakcje w grach (lubię mieć jasne i kolorowe krainy xD)

Opublikowano

Xanan, no co ty gadasz o Pangei. Przeciez Ely nexusy się długo trzymają, bo mają sojusz z asmo z barusa, no jeszcze my jesteśmy w tym sojuszu, ale właśnie straciliśmy twierdzę, bo asmodianskie nexusy mają sojusz ze spatalosami i zubabem i rzucili się nas biednych eluchów, a posiłki przyszły za późno.

Tak jak napisałem: "...Ely przyzwyczajeni do zabijania zergiem, a w ograniczonych warunkach 100vs100vs100vs100 kompletnie nie potrafią sobie poradzić. Tak przynajmniej było na Nexusie jeszcze jak aktywnie grałem." - sytuacja może się różnić od serwera ale faktem jest, który nawet FailForge nie potrafi zataić, że Ely jest więcej.

Rok temu, na pierwszych Pangaeach Ely Nexus był jedną z najgorzej zorganizowanych frakcji na Pangaei. Nie wiem czy się wtedy nie potrafili zgrać, czy nie ogarnęli, czy znowu odezwały się braki w umiejętnościach w lataniu (przykładowo Prades trzymali długo, a Bassen frakcja Elyosów u nas miała przez cały czas istnienia fortecy przez maksymalnie 14 dni - a ile był Katalam na serwerach FailForge? Pół roku trzymał go mój legion, a straciliśmy tylko dlatego, że reszta frakcji się zdenerwowała i spamowała na czacie, że nikogo tam nie ma, że wszyscy Asmo do Sillusa powinni iść - my się tam w ledwo 20 osób broniliśmy przed całą ligą, a Ely później stracili fort na rzecz legionu, który się na nas uparł bo chcieli wingi), ale nie potrafili nic zrobić. Byli jak tępa masa, która na testowej Pangaei zjadła nas tylko i wyłącznie dlatego, że od drugiej strony zaatakowali nas Asmo Barus (a ci akurat byli jedną z najbardziej zorganizowanych frakcji, lepszych od nas, ale wciąz gorszych od niemców z Thora). W wcześniejszej walce gdy już biegaliśmy po wewnętrznej stronie Ely padali jakbyśmy wpadli 65lvlami w bandę twinków. Było to wszystko przed jakimikolwiek sojuszami między serwerowymi czy między rasowymi. Poza niemcami. Niemcy się momentalnie skumali i razem między frakcjami bronili i atakowali innych.

Po przetasowaniu serwerów dnia 2015-07-25 kiedy miałem okazję zajrzeć na trzy czy cztery w Pangaei i najsilniejszymi frakcjami stali się w takiej kolejności: Spatalos Asmodian, następnie Asmodian Barus, Spatalos Ely, Asmodian Nexus i Telemachus Ely. Wszystko inne miernie wypadało lub nie mieliśmy okazji z nimi zawalczyć w ogóle. Wtedy też dopiero Asmo Nexusowi udało się zdobyć twierdzę i wtedy też Nexus Ely zdobył swoją po raz pierwszy i to też przypadkiem z tego co słyszałem, bo jakaś inna frakcja wytłukła respy po czym poleciała na inną mapę, a ci się schowali, poressali i przejęli.

Tak więc zakładając, że w ciągu tego roku nagle 90% graczy z Nexus Ely i Nexus Asmo nie wyparowało to jestem w stanie założyć, że sytuacja na tym serwerze się bardzo nie zmieniła. Zmieni się dopiero po merge ale też nie wiem czy na dobre, czy na złe.

Opublikowano

To jest to że na Nexusie gra dużo Polaków, więc łatwo sobie zorganizowali sojusz na Pangeę ;P Mnie ciekawi jak to będzie po połączeniu serwerów. No trochę osób straci rangi... Bo taki Calin nie może się równać z Suthrami w gp ;D

Opublikowano

To jest to że na Nexusie gra dużo Polaków, więc łatwo sobie zorganizowali sojusz na Pangeę ;P Mnie ciekawi jak to będzie po połączeniu serwerów. No trochę osób straci rangi... Bo taki Calin nie może się równać z Suthrami w gp ;D

Będzie burdel. FailForge nie ma zielonego pojęcia co z tym wszystkim zrobić, a Koreańczycy im nie ułatwili tego wszystkiego wprowadzając ogółem system Honor Pointów w takiej formie jak jest (który ponoć miał "poprawić" sytuację z rankingami) i zmniejszając stratę Honor Pointów do tego stopnia, że żeby wypaść z rangi trzeba albo długo nie grać, albo praktycznie nic nie robić w grze. Moim zdaniem już dawno temu powinni albo zresetować wszystko rekompensując to w czymś (w czym? nie wiem, to oni tam są od wymyślania genialnych rozwiązań na problemy, tak jak merge Perento + Nexus + Zubaba), albo zwiększyć to ile odejmowało HP na dzień bowiem ludzie farmiąc arenki Glory, nabijając sobie rangi nad/pod fortecami i ogółem robiąc wszystko co się dało, dostawali tych Honor Pointów tyle, że teraz nowy gracz nie ma szans by wbić się w top 10 bez inwestowania ton pieniędzy i/lub marnowania setek godzin na mniej lub bardziej uczciwej rozgrywce. Albo bez kupowania kont, to też jest jakieś rozwiązanie.

Opublikowano

Tak właściwie to ja bym wolała jakiś nowy ranking pvp, a nie glory points :< Np kto ma ile killi, wygranych instancji pvp, cokolwiek byle nie taki noobski system ;P Ciekawe czemu zubabow nie dowalili Niemcom xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...