Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Prawo do posiadania noża w miejscu publicznym.

Supreme

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Czytałem o posiadaniu noża w miejscu publicznym na paru forach i odpowiedzi się czasami różniły.

Jak to jest, za noszenie przy sobie scyzoryka, motylka czy jakiegoś składanego noża, w przypadku jakiejś rewizji, można zostać ukaranym grzywną, lub nawet zatrzymaniem?

Chodzi oczywiście o noszenia go przy sobie w kieszeni (bez jakiegoś biegania z nim w ręce) w celu ew. samoobrony, lub po prostu jak będzie potrzebny do naprawy jakiejś usterki czy coś w ten deseń.

Jest tu może jakiś znawca prawa, lub osoba interesująca się nożami, która mi wytłumaczy jak to jest?

Opublikowano

Niestety sudentem prawa nie jestem, ale wydaje mi sie, ze to idiotyczne karac za posiadanie noza w miejscu publicznym. Wkoncu co gdy ja wracam ze sklepu, w ktorym kupilem zestaw nozy i jestem w drodze do domu?

10 lat za posiadanie wysokiej klasy sprzetu do samoobrony?

Co innego gdy z takim motylkiem wejdziesz do miejsca gdzie czegos takiego posiadac nie mozna - lotnisko, urzedy.

Opublikowano

Niestety sudentem prawa nie jestem, ale wydaje mi sie, ze to idiotyczne karac za posiadanie noza w miejscu publicznym. Wkoncu co gdy ja wracam ze sklepu, w ktorym kupilem zestaw nozy i jestem w drodze do domu?

10 lat za posiadanie wysokiej klasy sprzetu do samoobrony?

Co innego gdy z takim motylkiem wejdziesz do miejsca gdzie czegos takiego posiadac nie mozna - lotnisko, urzedy.

W przypadku urzędów, zdaję sobie sprawę z tego, że są miejscu z zakazami.

Chodzi bardziej o taki zwykły dzień. Wyjście z domu na spacer z psem, wejść do sklepu, pójść coś zjeść...

Opublikowano

Nie, nie jest to zabronione. Polska jeszcze nie zniżyła się do takiego poziomu ( choć kto wie, może niedługo będziemy potrzebowali zezwolenia na naostrzony ołówek )

Opublikowano

Możesz nawet i z półtorakiem na plecach zaiwaniać, tym bardziej z małym kozikiem. Żadna grzywna, czy rewizja (?) ci nie grozi.

1567846744.png
Opublikowano

http://www.sprawnik.pl/artykuly,10223,19781,czy-posiadanie-noza-moze-byc-wykroczeniem

Wkoncu co gdy ja wracam ze sklepu, w ktorym kupilem zestaw nozy i jestem w drodze do domu?

Z powyższego wynika zatem, że samo posiadanie noża czy innego niebezpiecznego przedmiotu bez zamiaru jego przestępczego użycia nie jest karalne. Tak będzie np. w sytuacji zakupu noży, nożyczek czy innych ostrych przedmiotów i przeniesienie ich do własnego domu. Podobnie będzie, gdy posiadacz noża zachce pożyczyć go przyjacielowi i w tym celu zaniesie go mu do domu.

76561198001815076.png
Opublikowano

Mógłbyś doprecyzować.

art. 50a §1 KW:

Kto w miejscu publicznym posiada nóż, maczetę lub inny podobnie niebezpieczny przedmiot, a okoliczności jego posiadania wskazują na zamiar użycia go w celu popełnienia przestępstwa, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny nie niższej niż 3.000 zł.

Czyli wychodząc na ulicę możesz mieć przy sobie nóż, ale jego wyciągnięcie ktoś może potraktować jak "zamiar użycia go w celu popełnienia przestępstwa". ;)

btw. Nóż do samoobrony? Jednak zaleciłbym ci zostawienie go w domu, skoro chcesz się tym bronić. Albo napastnik wyrwie ci go z ręki i pokaże ci tą twoją samoobronę, albo ty go zabijesz i pójdziesz siedzieć, a wątpię, żeby sąd powiedział, że było to nieumyślne i w celu samoobrony, skoro posiadałeś w kieszeni narzędzie. Jeżeli myślisz, że takiego sebixa spod bloku przestraszy nóż i zacznie on uciekać, to się mylisz. On jest na to zbyt głupi, a dodatkowo stoi za nim kilku innych sebixów.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Mógłbyś doprecyzować.art. 50a §1 KW:Czyli wychodząc na ulicę możesz mieć przy sobie nóż, ale jego wyciągnięcie ktoś może potraktować jak "zamiar użycia go w celu popełnienia przestępstwa". ;)btw. Nóż do samoobrony? Jednak zaleciłbym ci zostawienie go w domu, skoro chcesz się tym bronić. Albo napastnik wyrwie ci go z ręki i pokaże ci tą twoją samoobronę, albo ty go zabijesz i pójdziesz siedzieć, a wątpię, żeby sąd powiedział, że było to nieumyślne i w celu samoobrony, skoro posiadałeś w kieszeni narzędzie. Jeżeli myślisz, że takiego sebixa spod bloku przestraszy nóż i zacznie on uciekać, to się mylisz. On jest na to zbyt głupi, a dodatkowo stoi za nim kilku innych sebixów.

Nigdy nie wiadomo co się może zdarzyć.

Może nie będę miał okazji użyć go w celu samoobrony, ale nie raz przekonałem się o tym, że taki nożyk się przydaje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...