Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Black★Rock Shooter

HarryPotter:*xD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Black_rock_shooter_vector_by_miki_chan32

Odcinki: 8
Rodzaj serii: TV
Gatunek: Akcja, dramat, supermoce
Wydane: Zima 2012
Wiek widowni: 13+

Opis (bez spoilerów):

Co jeżeli w innym świecie istnieje ktoś kto walczy o to byśmy nie odczuwali bólu w świecie realnym? Co się stanie kiedy nasz "obrońca" umrze? Na te i wiele innych pytań odpowie nam Mato Kuroi.

Recenzja (prawdopodobne spoilery napisane mniejszą czcionką):

Kolejne anime które posiada dobrą historie z solidną i ciekawą fabułą, ale zrealizowane zostało w parunastu odcinkach. Rozpoczyna się dynamicznie i tajemniczo co można uznać za duży plus bo od razu zostajemy zmuszeni do porównywania niektórych faktów (jednak oczywista, być może tylko dla mnie, była relacja Black Rock Shooter -> Mato). Walki naszych "odpowiedników" w równoległym (?) świecie są bardzo brutalne, dla mnie jednak mogli uczynić je bardziej realistycznymi, ale autorzy nie chcieli chyba dopisywać "gore" w gatunkach i zmieniać progu wiekowego widowni. Postacie które mamy okazje poznać w tej serii raczej wszystkim powinny przypaść do gustu, nie mamy skrajnych objawów tchórzostwa ani bohatera ja-wiem-wszystko, jedynie szkolna pani "psycholog" która z początku może wydać się bardzo dziwna (zostaje wyjaśnione jej zachowanie) i "niepełnosprawna" dziewczynka potrafią zrodzić w nas chęć uderzenia czymś ciężkim w monitor. Głównym motywem drugiego świata jest walka więc postaci tam nie sposób jest ocenić, możemy to zrobić na podstawie ich stroju i sposobu w jaki się pojedynkują, dopiero pod koniec możemy przypisać parę cech charakteru dwojgu "wojowniczek". Motyw muzyczny dobrze wpasowuje się w anime, nie stoi on jednak na najwyższym poziomie (jak np. w "Madoka★Magica"), zmuszeni także nie jesteśmy do "znoszenia" średniej oprawy dźwiękowej. Wracając do wątku fabularnego, pozostaje straszny niedosyt informacji (tak samo jak w przypadku "Corpse Party"), byłem strasznie zawiedziony włączając ósmy odcinek, wiedziałem że w ciągu 20 minut nie zostanie opowiedziane tyle ile bym chciał. Zakończenie okazuje się dramatyczne, po zaciętej walce jesteśmy świadkiem poświęcenia się jednej z bohaterek. Autorzy powinni poszerzyć wątki pojedynczych postaci, nie myślcie jednak że "niedobór informacji" jest spowodowany przez zapchanie anime niepotrzebnymi scenami walki, proporcje zostały zachowane wyśmienicie. 

Anime uzyskało u mnie ocenę 8/10, przed 7/10 uchronił to jedynie "sentyment" to utworu "Black Rock Shooter" (tak, jest piosenka o takim tytule). Zbyt krótkie, miejscami chaotyczne i niezrozumiałe, kreska na wysokim poziomie.

ae1d1005fe.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...