Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od niedawna zacząłem bawić się autoit. Robię skrypt który ułatwi mi pracę. Chodzi o tworzenie, dopisywanie, uzupełnianie itp. danych w programie. Napisany jest on w c++ (tak mi się zdaje). Najpierw zrobiłem prostego bota poprzez funkcję mousemove, mouseclick, send itp. Teraz chciałbym przejść na "wyższy poziom" i zrobić to wszystko poprzez ControlClick ControlSend tak by wszystko działo się w tle. Jak narazie zawiesiłem się na prostej rzeczy a mianowicie nie wiem jak wybrać dany przycisk z menu. Program Au3info nie wyświetla mi danego przycisku który chce kliknąć tylko informację o całym menu.

1. Czy jest jakaś komenda która wybierze przycisk który bym chciał ? nie chodzi mi tu o wpisywanie współrzędnych przycisku.

2. Jeżeli już wybiorę przycisk poprzez współrzędne to wyświetla się lista rozwijalna z kolejnymi przyciskami których nazwy też nie znam.

3. Chce wszystko zrobić tak by działało w tle.

Proszę o małą podpowiedź jak to ugryść.

ps. autoitmacrogenerator mi nie pomógł, gdyż generuje jakiś kod ale nie da się go uruchomić.

Opublikowano

Witam, od niedawna zacząłem bawić się autoit. Robię skrypt który ułatwi mi pracę. Chodzi o tworzenie, dopisywanie, uzupełnianie itp. danych w programie. Napisany jest on w c++ (tak mi się zdaje). Najpierw zrobiłem prostego bota poprzez funkcję mousemove, mouseclick, send itp. Teraz chciałbym przejść na "wyższy poziom" i zrobić to wszystko poprzez ControlClick ControlSend tak by wszystko działo się w tle. Jak narazie zawiesiłem się na prostej rzeczy a mianowicie nie wiem jak wybrać dany przycisk z menu. Program Au3info nie wyświetla mi danego przycisku który chce kliknąć tylko informację o całym menu.

1. Czy jest jakaś komenda która wybierze przycisk który bym chciał ? nie chodzi mi tu o wpisywanie współrzędnych przycisku.

2. Jeżeli już wybiorę przycisk poprzez współrzędne to wyświetla się lista rozwijalna z kolejnymi przyciskami których nazwy też nie znam.

3. Chce wszystko zrobić tak by działało w tle.

Proszę o małą podpowiedź jak to ugryść.

ps. autoitmacrogenerator mi nie pomógł, gdyż generuje jakiś kod ale nie da się go uruchomić.

Moze skrotami klawiszowymi?

Podaj program bedzie latwiej ;P

Opublikowano

Moze skrotami klawiszowymi?

Podaj program bedzie latwiej ;P

heh co się dało zrobić skrótami to już zrobiłem ale menu nie ma żadnych skrótów. Program nikomu nic nie powie. MRP system zarządzania produkcją.

Opublikowano

heh co się dało zrobić skrótami to już zrobiłem ale menu nie ma żadnych skrótów. Program nikomu nic nie powie. MRP system zarządzania produkcją.

Jesli nic nie pomaga zrob to przez imagesearch... ;)

Opublikowano

A nie dało by się zrobić tak :

ControlClick ( "[CLASS:TaZestawienia]", "Budmasz", 3998432 , "LEFT", 1 , $x, $y )

wybierze poprzez kliknięcie w dany pkt przycisk (wyświetlą się kolejne przycisk w liście rozwijalnej)

i teraz poprzez jakąś funkcję zjedzie jeden przycisk niżej (nie może być to send("{down})" ponieważ program ma działać w tle)

controlsend próbowałem użyć ale nie wiem jak się nazywa nazwa okna.

Controlclick też próbowałem ale nie chce zjechać tych 10-15 pikseli w dół by wybrać przycisk

imageshearch odpada bo przycisk to nie są obrazki

Opublikowano

Dobra dla tych co nie wiedzą jeszcze o co chodzi. Podam przykład. Jak zrobić w edytorze autoit tak by skrypt po uruchomieniu kliknął na "tools" a później wybrał "au3info" ??

1. Nie można używać skrótów.

2. Nie można używać funkcji send i mousemove i mouseclick tylko control......

Opublikowano

co do menu to nie testowałem tego i nie mam nawet zamiaru testować, ale...

masz coś takiego jak bibliotekę GuiMenu.au3

w helpie szukaj w kategorii "GuiMenu Management"

jest tam pare przydatnych rzeczy od menu

np: gotowiec - funkcja od odznaczania / zaznaczania "ptaszkiem" w notatniku pozycji otwórz

akurat to w notatniku jest do srania potrzebne ale chyba takiej funkcji szukasz

do innych popierdułek starczy cyfry pozmieniać

To jest ukryta treść, proszę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...