Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Najlepsze sprzęty do CS:GO

Matend

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie będę się rozpisywał o procesorach, kartach czy płytach głównych. Napiszę tylko, że CS opiera się na procesorze.

Rozpiszę się bardziej na temat sprzętu do grania ( myszki, klawiatury itp itd )

1. Myszki

- Steelseries Rival

Rival:

a) Waży 102 gramy ( lekka myszka )

B) Posiada lekkie wyprofilowanie dla praworęcznych graczy

c) Znajduje się w niej sensor "Pixart PMW3310DH" - bardzo precyzyjny

d) Dla osób o długości dłoni mniejszej od 19.5cm, większej od 15.5cm powinna być idealnie dopasowana.

- Steelseries Sensei

Sensei:

a) Waży w przybliżeniu 180 gramów

B) Brak wyprofilowań

c) Bardzo precyzyjny sensor

d) Posiada od 450 DPI do 3240 DPI

- Zowie FK1

- Zowie FK2

Zowie

a) Zakres DPI: 400, 800, 1600, 3200

B) 5 przycisków + scroll

c) Brak wyprofilowań

d) Długość 128mm

e) Waga 90g

- Razer Deathadder 

Razer

a) Zakres DPI od 100 do 10.000 ( przeskok o 50 )

B) 5 przycisków + scroll

c) Wyprofilowanie dla praworęcznych

d) Podświetlenie

e) Długość 127mm

f) Waga 102g

2. Klawiatury

- TESORO Durandal

- Steelseries 6GV2

- Steelseries Apex

- Razer Blackwidow

- QPAD MK-85

O klawiaturach nie ma co do pisania.

3. Słuchawki

- Steelseries Siberia ( w tym Elite, v2, v3 )

Siberia

a) Bardzo dobra jakość dźwięku

B) Średnio tłumiące

c) Nie poci się skóra w okolicach uszu, ze względu na materiał z którego są wykonane

- QPAD QH-90

- QPAD QH-1339

QPAD

a) Najlepsza jakość dźwięku w CS jaką kiedykolwiek słyszałem

B) Bardzo dobrze tłumią otoczenie

- Razer Kraken

- Sennheiser PC363D

O dwóch ostatnich nie napiszę, gdyż ich nie używałem.

4. Podkładki

Najlepiej podkładki największe, jakie są dostępne.

- Razer Goliathus ( każda wersja )

- Steelseries QCK ( każda wersja )

Dodam, iż nie opisałem wszystkich myszek, aby nie wprowadzić ludzi w błąd. Opisałem tylko te, z którymi miałem do czynienia. Lepiej nie napisać wcale, niż wprowadzić w błąd.

Opublikowano

Razer Kraken może i są dobre, ale jak dla mnie strasznie niewygodne, okropnie mnie od nich uszy bolą po dłuższym czasie :/

A co do DeathAdder to polecam dla ludzi, którzy mają dużą rękę dłoń, chwyt to nie wszystko.

tumblr_mriym1VJau1rpem9no1_400.gif

Opublikowano

Rozpiszę się bardziej na temat sprzętu do grania

Się rozpisałeś. Byś chociaż dał linka do jakichś recenzji, benchmarka, czy coś.

Jak dla mnie to brakuje tu choćby HyperX Cloud albo Roccat Taitoo.

tenor.gif

Opublikowano

Z tym rozpisaniem się to już, czy edita zrobisz? Dobrze byłoby mieć taki temat w poradnikach

Opublikowano

a gdzie Kinzu v3? kuźwa? 

Dokładnie sam używam kinzu V3, jak zresztą też i profesjonaliści a zamiast tego umieściłeś sensei, która jest bardzo średnią mychą do cs. No ale boss izak polecał więc musi być dobra...

Opublikowano

@Zieliniak321 wiesz co ty w ogóle mówisz na temat tych myszek? kinzu v3 jest dużo gorsza niż sensei ponieważ ma sensor optyczny i przy niskich czułościach sensor może nie wyrabiać, co nigdy nie stanie się w ss sensei ponieważ na sensor laserowy z większą precyzją. Do tego za myszkę SS kinzu v3 płaci się za markę a jest dużo tańszych myszek dobrze wykonanych, z tym samym sensorem za 70zł np Delux M5555...

@officialRa ale się rozpisałeś... Wybierając sprzęt, kierowałeś się tylko "markami" i jaki "zawodowy gracz" ma taki sprzęt czy również opiniami innych graczy oraz cena/jakość? Co do myszek to brakuje mi modeli firmy Logitech, która może się pochwalić że ma 2 modele myszek z najdokładniejszymi sensorami na świecie (chodzi o modele G500s oraz G700s), oraz CM Storm. Co do klawiatur mechanicznych, nie ma się co przyczepić bo większość posiada te same przełączniki (różnią się podświetlaniem i firmą a co za tym idzie ceną i "szpanem"). Najlepsza wisienka na koniec, słuchawki Razera i SS to totalne gówno gdzie płaci się za firmę. Ludzie często porównują krakeny (i tutaj muszę podkreślić) z super dzwiękiem "7.1" (co jest zwykłym chwytem marketingowym) do zwykłych słuchawek Creative modelu Fatality. Nie podałeś HyperX gdzie mają najlepsze słuchawki do 300zł (patrząc na słuchawki "gamingowe") oraz słuchawek firm Beyerdynamic czy Takstarów.

Podsumowując, podałeś chu**** sprzęt w stosunku cena/jakość, ponieważ można znaleźć takie same odpowiedniki dużo taniej, a przy takiej samej cenie można kupić dużo lepszy sprzęt :)

Opublikowano

@M4rian co do słuchawek trudno się nie zgodzić (7.1 nawet w csie nie wykorzystasz, a niektórzy nawet twierdzą, że jak masz to włączone to fałszuje dźwięki). One są bardziej do słuchania muzyki niż grania według mnie. Co do samego 7.1 (przypominam, że jest logiczne, a nie fizyczne) to Razer wypuścił soft, który niby zrobi to z każdych słuchawek, więc szału nie ma. Źle się na nich nie gra, bo w sumie dźwiękowi nie mam nic do zarzucenia, ale jak już pisałem są niewygodne :/

tumblr_mriym1VJau1rpem9no1_400.gif

Opublikowano

@Zieliniak321 wiesz co ty w ogóle mówisz na temat tych myszek? kinzu v3 jest dużo gorsza niż sensei ponieważ ma sensor optyczny i przy niskich czułościach sensor może nie wyrabiać, co nigdy nie stanie się w ss sensei ponieważ na sensor laserowy z większą precyzją. Do tego za myszkę SS kinzu v3 płaci się za markę a jest dużo tańszych myszek dobrze wykonanych, z tym samym sensorem za 70zł np Delux M5555...

@officialRa ale się rozpisałeś... Wybierając sprzęt, kierowałeś się tylko "markami" i jaki "zawodowy gracz" ma taki sprzęt czy również opiniami innych graczy oraz cena/jakość? Co do myszek to brakuje mi modeli firmy Logitech, która może się pochwalić że ma 2 modele myszek z najdokładniejszymi sensorami na świecie (chodzi o modele G500s oraz G700s), oraz CM Storm. Co do klawiatur mechanicznych, nie ma się co przyczepić bo większość posiada te same przełączniki (różnią się podświetlaniem i firmą a co za tym idzie ceną i "szpanem"). Najlepsza wisienka na koniec, słuchawki Razera i SS to totalne gówno gdzie płaci się za firmę. Ludzie często porównują krakeny (i tutaj muszę podkreślić) z super dzwiękiem "7.1" (co jest zwykłym chwytem marketingowym) do zwykłych słuchawek Creative modelu Fatality. Nie podałeś HyperX gdzie mają najlepsze słuchawki do 300zł (patrząc na słuchawki "gamingowe") oraz słuchawek firm Beyerdynamic czy Takstarów.

Podsumowując, podałeś chu**** sprzęt w stosunku cena/jakość, ponieważ można znaleźć takie same odpowiedniki dużo taniej, a przy takiej samej cenie można kupić dużo lepszy sprzęt :)

Grałeś kiedyś kinzu ?? Bo coś mi się zdaje że nie... Kinzu moim zdaniem jeśli chodzi o myszki wprost stworzone do cs, ustępuje tylko Zowie która jest królową cs'a. Sensei lepsza od kinzu ?? Jestem pewny że nie bez powodu większość pro graczy gra z kinzu a nie sensei, więc to twoja wypowiedzi jest wybrakowana.

Opublikowano

@Zieliniak321 grałem na kinzu v2/v3 oraz aktualnie gram na Sensei RAW i tak, sensei jest dużo lepsza, przy 400cpi i 1.25 sens w CS:GO nigdy nie zgubiła sensora jak to działo się często w kinzu v2 oraz czasami w v3. Krótko mówiąc nie testowałeś innych sprzętów a się wypowiadasz, a do tego jesteś zapatrzony w firmę oraz przekonany że to "twój model myszki jest najlepszy" , nie znasz dokładniej sceny "zawodowych graczy" oraz ich sprzętu, a się wypowiadasz. Większość z nich gra na Zowie, Logitech, Steelseries RIVAL>Sensei (wersje zwykłe/RAW), Razer DeathAdder. Na ponad 200 graczy raptem 3 ma myszkę serii kinzu, więc coś nie trafiłeś ze stwierdzeniami typu "Kinzu moim zdaniem jeśli chodzi o myszki wprost stworzone do cs" "Jestem pewny że nie bez powodu większość pro graczy gra z kinzu a nie sensei, więc to twoja wypowiedzi jest wybrakowana."

@Edit znalazłem ciekawą stronę gdzie masz dokładnie kto jakiej myszki używa aktualnie: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1UaM765-S515ibLyPaBtMnBz7xiao0HL5f-F1zk_CSF4/edit#gid=1762004852

Opublikowano

@Zieliniak321 grałem na kinzu v2/v3 oraz aktualnie gram na Sensei RAW i tak, sensei jest dużo lepsza, przy 400cpi i 1.25 sens w CS:GO nigdy nie zgubiła sensora jak to działo się często w kinzu v2 oraz czasami w v3. Krótko mówiąc nie testowałeś innych sprzętów a się wypowiadasz, a do tego jesteś zapatrzony w firmę oraz przekonany że to "twój model myszki jest najlepszy" , nie znasz dokładniej sceny "zawodowych graczy" oraz ich sprzętu, a się wypowiadasz. Większość z nich gra na Zowie, Logitech, Steelseries RIVAL>Sensei (wersje zwykłe/RAW), Razer DeathAdder. Na ponad 200 graczy raptem 3 ma myszkę serii kinzu, więc coś nie trafiłeś ze stwierdzeniami typu "Kinzu moim zdaniem jeśli chodzi o myszki wprost stworzone do cs" "Jestem pewny że nie bez powodu większość pro graczy gra z kinzu a nie sensei, więc to twoja wypowiedzi jest wybrakowana."

@Edit znalazłem ciekawą stronę gdzie masz dokładnie kto jakiej myszki używa aktualnie: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1UaM765-S515ibLyPaBtMnBz7xiao0HL5f-F1zk_CSF4/edit#gid=1762004852

Nie napisałem że większości pro graczy gra na kinzu, tylko że więcej gra na kinzu niż sensei i taka jest prawda. Nwm czy oglądasz mecze, ale z tego co piszesz to wnioskuje że nie specjalnie. Aha i Biały używa kinzu V3, co pisze nawet na jego fanpag'u. Więc podajesz również wybrakowane strony...

Opublikowano

@Zieliniak321 to jest aktualna strona, masz tam nawet date kiedy gracze dane myszki posiadali (lub posiadają). Taka prawda że kinzu v3 jest słabe bo sensor optyczny avago 3050 można znaleźć w myszkach za 40zł i gubienie sensora to norma przy niskim cpi oraz sens. Sensor avago 9500 to sensor laserowy który sprawuje się dużo lepiej. Na tej stronce 12 graczy używa Sensei a tylko 6 kinzu więc masz odpowiedz :) Z resztą co można się spodziewać po osobie która nie umie sprawdzić informacji nie zna podstaw j. polskiego: "co pisze nawet na jego fanpag'u".

@Edit Zapraszam na twitcha białego (http://www.twitch.tv/byalli) oraz zapoznania się z "computer specifications". W pierwszej linijce masz napisane że używa "MOUSE - Zowie AM 1000HZ, Sens in game 1.6, Windows Sens 6/11, Mouse accel OFF." a nie jakieś kinzu v3 :)

Opublikowano

Razer Kraken może i są dobre, ale jak dla mnie strasznie niewygodne, okropnie mnie od nich uszy bolą po dłuższym czasie :/

A co do DeathAdder to polecam dla ludzi, którzy mają dużą rękę dłoń, chwyt to nie wszystko.

Zgadzam się

a gdzie Kinzu v3? kuźwa? 

Korzystałem, nie polecam.

Dokładnie sam używam kinzu V3, jak zresztą też i profesjonaliści a zamiast tego umieściłeś sensei, która jest bardzo średnią mychą do cs. No ale boss izak polecał więc musi być dobra...

Korzystałem, nie polecam.

Nie wypisałem sprzętów, o których nie wiem nic. Mogę tylko dodać że Fatality jak za tą cenę są bardzo dobre. Z 7.1 popełniłem błąd, chodziło mi o zwykłe Krakeny, ewentualnie Krakeny Pro. Ze Steelseriesami nie masz racji. Tak czy siak, z słuchawek najlepsze QPADy.

@M4rian co do słuchawek trudno się nie zgodzić (7.1 nawet w csie nie wykorzystasz, a niektórzy nawet twierdzą, że jak masz to włączone to fałszuje dźwięki). One są bardziej do słuchania muzyki niż grania według mnie. Co do samego 7.1 (przypominam, że jest logiczne, a nie fizyczne) to Razer wypuścił soft, który niby zrobi to z każdych słuchawek, więc szału nie ma. Źle się na nich nie gra, bo w sumie dźwiękowi nie mam nic do zarzucenia, ale jak już pisałem są niewygodne :/

Popełniłem błąd, chodziło o zwykłe, bez systemu 7.1.

Będę starał się odpowiedzieć na każdy post, kierowany do mnie. 

Doceniam to, że macie swoje zdanie. Napisałem co ja sądzę o danych sprzętach. Wypisałem również tylko te, z których korzystałem.

Dodam jeszcze, że z myszek najbardziej polecam: Zowie FK2

Z Słuchawek: QPAD QH-1339

Z Klawiatur: TESORO Durandal

Podkładki, sprawa oczywista - indywidualność.

Opublikowano

Mozna wiedziec co tu robia syberie i krakeny? Syf totalny. Nie widze tu hyperx cloud ktore sa tansze o 30zl od qh-90 a maja duzo lepiej wyposazony zestaw (przedluzki, welurowe pady) a dzwiek ten sam. Polecasz qpady 1339 ktore kosztuja 1000zl gz... Podajesz tu wszystko co kosztuje 200-300+zl a tansze sprzety ktore tez sa dobre? Cmstorm alcor, superluxy hd681? I tak btw to chyba mialo to byc w poradnikach

Opublikowano

Logitech g100s, 400s, brak bloody v8m (haha dobra żartuje xD), HyperX cloud które są op jak ma tę cenę. Klawiatura w cs nie jest ważna. Istotne jest to by była wygodna oraz miała antighosting (kilka klawiszy chociaż)

Opublikowano

Mozna wiedziec co tu robia syberie i krakeny? Syf totalny. Nie widze tu hyperx cloud ktore sa tansze o 30zl od qh-90 a maja duzo lepiej wyposazony zestaw (przedluzki, welurowe pady) a dzwiek ten sam. Polecasz qpady 1339 ktore kosztuja 1000zl gz... Podajesz tu wszystko co kosztuje 200-300+zl a tansze sprzety ktore tez sa dobre? Cmstorm alcor, superluxy hd681? I tak btw to chyba mialo to byc w poradnikach

CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM ! NAPISAŁEM, ŻE NIE OPISZĘ SPRZĘTU, KTÓREGO NIGDY W ŁAPIE NIE MIAŁEM

Jebne czerwonym kolorem, żebyś widział.

Logitech g100s, 400s, brak bloody v8m (haha dobra żartuje xD), HyperX cloud które są op jak ma tę cenę. Klawiatura w cs nie jest ważna. Istotne jest to by była wygodna oraz miała antighosting (kilka klawiszy chociaż)

Zgadzam się, dlatego też nie opisałem klawiatur. Każdy ma swoje zdanie, jedni wolą wysokie klawisze, drudzy niskie. Co do antighostingu to sprawa oczywista przy dobraniu klawiatury do gier. Co do tych myszek co wypisałeś. Nie miałem żadnej. Do HyperX Cloud wypowiem się tak jak u kolegi wyżej. Nie posiadałem, nie korzystałem, nie opisuję aby nie wprowadzić ludzi w błąd.

Opublikowano

Nie będę się rozpisywał o procesorach, kartach czy płytach głównych. Napiszę tylko, że CS opiera się na procesorze.

1. Myszki

- Steelseries Rival

Rival:

a) Waży 102 gramy ( lekka myszka )

B) Posiada lekkie wyprofilowanie dla praworęcznych graczy

c) Znajduje się w niej sensor "Pixart PMW3310DH" - bardzo precyzyjny

d) Dla osób o długości dłoni mniejszej od 19.5cm, większej od 15.5cm powinna być idealnie dopasowana.

- Steelseries Sensei

Sensei:

a) Waży w przybliżeniu 180 gramów

B) Brak wyprofilowań

c) Bardzo precyzyjny sensor

d) Posiada od 450 DPI do 3240 DPI

- Zowie FK1

- Zowie FK2

Zowie

a) Zakres DPI: 400, 800, 1600, 3200

B) 5 przycisków + scroll

c) Brak wyprofilowań

d) Długość 128mm

e) Waga 90g

- Razer Deathadder 

Razer

a) Zakres DPI od 100 do 10.000 ( przeskok o 50 )

B) 5 przycisków + scroll

c) Wyprofilowanie dla praworęcznych

d) Podświetlenie

e) Długość 127mm

f) Waga 102g

2. Klawiatury

- TESORO Durandal

- Steelseries 6GV2

- Steelseries Apex

- Razer Blackwidow

- QPAD MK-85

O klawiaturach nie ma co do pisania.

3. Słuchawki

- Steelseries Siberia ( w tym Elite, v2, v3 )

Siberia

a) Bardzo dobra jakość dźwięku

B) Średnio tłumiące

c) Nie poci się skóra w okolicach uszu, ze względu na materiał z którego są wykonane

- QPAD QH-90

- QPAD QH-1339

QPAD

a) Najlepsza jakość dźwięku w CS jaką kiedykolwiek słyszałem

B) Bardzo dobrze tłumią otoczenie

- Razer Kraken

- Sennheiser PC363D

O dwóch ostatnich nie napiszę, gdyż ich nie używałem.

4. Podkładki

Najlepiej podkładki największe, jakie są dostępne.

- Razer Goliathus ( każda wersja )

- Steelseries QCK ( każda wersja )

Dodam, iż nie opisałem wszystkich myszek, aby nie wprowadzić ludzi w błąd. Opisałem tylko te, z którymi miałem do czynienia. Lepiej nie napisać wcale, niż wprowadzić w błąd.

Po co polecasz ten sprzęt skoro pewnie z połowy nie korzystałeś? Jak ktoś poleca Siberie do cs:go to przestaje dalej czytać.

Opublikowano

Po co polecasz ten sprzęt skoro pewnie z połowy nie korzystałeś? Jak ktoś poleca Siberie do cs:go to przestaje dalej czytać.

Jedyna mądra odpowiedź chociaż i tak autor tematu odpowie "skąd możesz wiedzieć skoro mnie nie znasz :v" xD

CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM ! NAPISAŁEM, ŻE NIE OPISZĘ SPRZĘTU, KTÓREGO NIGDY W ŁAPIE NIE MIAŁEM

Jebne czerwonym kolorem, żebyś widział.

Zgadzam się, dlatego też nie opisałem klawiatur. Każdy ma swoje zdanie, jedni wolą wysokie klawisze, drudzy niskie. Co do antighostingu to sprawa oczywista przy dobraniu klawiatury do gier. Co do tych myszek co wypisałeś. Nie miałem żadnej. Do HyperX Cloud wypowiem się tak jak u kolegi wyżej. Nie posiadałem, nie korzystałem, nie opisuję aby nie wprowadzić ludzi w błąd.

To tak jak byś polecił słuchawki za 50 tyś złotych chociaż grają jak gówno ale widzisz cene i myslisz a co tam cena prawilna to polece chłopakom :v

Co do klawiatur to nie wiem na uj kupować klawiatury za +150 zł, jest to wyrzucenie pieniędzy w błoto.

Zwykła za 5-15 zł starczy z "klawiszami, które odskakują po wcisnieciu" (pewnie wiecie o co chodzi bo raczej wiekszosc woli takie).

Rivala jak i serie FK polecam, z tym się mogę jak najbardziej zgodzić.

Polecam również od siebie słuchawki firmy GENIUS.

https://gyazo.com/fda5cdba015589562e3ae6f91d845bc0

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

https://embed.gyazo.com/e7d06a14193aec972bb7a82e59041e87.png

Opublikowano

Mam HyperX cloud I w połączeniu z mózgiem= wallhack, słychać kto gdzie jest dokładnie, ilość kroków, biegnących osób itd. Możesz je śmiało dopisać.

@1361622928-U485574.pngautor nawet jak nie testowałeś, dopisz to co inni już testowali i się nadaje do CS

Opublikowano

Strasznie ogólnikowo.

Rival ma kilka modeli, z różnymi sensorami, w tym modele profilowane i nie.

Sensei jest nieopłacalny względem uboższej wersji z dopiskiem [RAW] (tak czy inaczej, w senseiach szybko pada scroll, w wersji rubberized wyciera się powłoka.

Klawiatury nie ograniczają się do mechanicznych, a jeśli już takie wymieniasz, opisz je - rodzaj switchy, ich zalety i wady.

Siberie są przeciętne, QPADy i ich rebrandy są ok, zapomniałeś o superluxach, CALach.

Ciekawą ofertę podkładek ma MIONIX, rozmiarowo każdy znajdzie coś dla siebie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...