Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Love Live! School Idol Project & 2nd season

HarryPotter:*xD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

deaf323b7654b1e9d6a63b9dfb1ae8cc13565417

Odcinki: 2x13
Rodzaj serii: TV
Gatunek: Muzyczne, komedia, szkolne życie
Wydane: Zima 2013, Wiosna 2014
Wiek widowni: 13+ 

Opis (bez spoilerów):

Liceum w Otonokizace grozi zamknięcie ze względu na zbyt małą ilość nowych uczniów. Trzy przyjaciółki (Honoka Kousaka, Kotori Minami, Umi Sonoda) chcą zostać szkolnymi idolkami aby zachęcić gimnazjalistów do wyboru ich szkoły. Napotykają dwie przeszkody: brak zainteresowania ze strony innych oraz konkurencję w postaci najpopularniejszej grupy A-rise! z najlepszego liceum w dzielnicy. Czy uda im się uratować szkołę przed zamknięciem i wygrać konkurs "Love Live!"?

Recenzja (spoiler):

Nigdy nie przepadałem za filmami/bajkami, czymkolwiek gdzie jest dużo muzyki i śpiewania a mało akcji. Buszując po różnych stronach często napotykałem na obrazkach tudzież gifach postać Niko Yazawy, z ogromu komentarzy o tym że anime ssie wykopałem tytuł: "Love Live!". Wyszukałem, sprawdziłem gatunki no i pojawił się pierwszy zawód: "muzyczne". Wiedziałem, że seria posiada przyjemną kreskę więc dość mocno zdegustowany zabrałem się za serie. Zaczynamy od zapoznania się z główną postacią: Honoką, oraz dwójką jej przyjaciółek: Kotori i Umi. Rozpoczynają naukę w liceum z pozytywnym nastawieniem, uśmiechem na twarzy. Szybko zostały sprowadzone na ziemię przez dyrektorkę (matka Kotori) która przekazała im informacje o tym, że do szkoły nie będą przyjmowani nowi uczniowie, jedynym sposobem na ratunek jest promocja szkoły. Nasze bohaterki postanawiają zostać tzw. "szkolnymi idolkami" (dziewczyny w wieku licealnym starające się zdobyć popularność poprzez śpiew). Pomysł ten nie zdobywa aprobaty dyrektorki, więc na pomoc z jej strony nie mogą oczekiwać. Po oglądnięciu i przeanalizowaniu występów najlepszego zespołu A-rise! rozpoczynają trening (także fizyczny). Dobrze przygotowane, pewne siebie organizują i reklamują swój pierwszy koncert. Okazał się on fiaskiem, rozpoczęły przy pozornie pustej sali (Niko z ukrycia nagrywała ich występ), na zakończenie zdążyły przybiec dwie dziewczyny. Mocno zawiedzione, zdołowane, przybite zastanawiają się nad porzuceniem pomysłu i swojego marzenia. Światełkiem w tunelu okazuje się wideo z ich występu wrzucone do internetu przez anonima (czyt. Niko), dzięki pozytywnym komentarzom postanowiły spróbować jeszcze raz. Powiększyły swój zespół o 6 osób (oczywiście zajęło im to większość sezonu, a sam sposób w jaki werbowały nowe osoby łączył się z ich ambicjami, umiejętnościami) i nazwały go "μ's", z każdym kolejnym koncertem zdobywały coraz większa popularność, postanowiły wziąć udział w największym muzycznym wydarzeniu: konkursie "Love Live!", gdzie najpopularniejsze zespoły szkolnych idolek walczyły o głosy fanów. Dość zaskakujące jak na ten typ anime było to, że nie wygrały, pewne problemy z jedną z członkiń zmusiły ich do rezygnacji. Zdobyły jednak serca wielu uczniów przez co uchroniły szkołę przed "zamknięciem". Drugi sezon skupia się tylko i wyłącznie nad kolejną edycją "Love Live!", z uwagi na to że niektóre bohaterki naszej serii kończyły szkołę w tym roku grupa μ's postanowiła zrobić wszystko aby wygrać i zepchnąć z podium A-rise!. Nie będę rozwlekał poszczególnych historii, jest to raczej zbędne, udaje im się wygrać konkurs i urządzić wzruszające pożegnanie dla tych którzy opuszczają liceum.  

Niesamowita praca została włożona w produkcje tego anime: kreska, dokładność, realizacja występów, muzyka i słowa piosenek nie pozwalały aby widz był znudzony. Co innego sama historia, nie mogła zakończyć się źle (trochę zaskakujący był fakt porażki w pierwszej edycji "Love Live!"), jednak nie została rozwleczona na dwadzieścia kilka odcinków, obok dużego minusa za oklepaną fabułę można postawić mały znaczek plus. Anime świetne na odstresowanie, widz może oczekiwać sporej dawki śmiesznych momentów i wielkiego "wow!" podczas oglądania ich występów. Obydwa sezony 8/10.

ae1d1005fe.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...