Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmodyfikowany Note 4.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupiłem note 4 ale sprzedawca nic nie wspomniał że jest podkręcony procesor i system customowy. Do tego telefon niezbyt dobrze działa na tym systemie bo ma częste lagi, a jak na telefon z górnej półki raczej powinien chodzić płynnie. I tu nasuwa się pytanie, jak mogę usunąć te urozmaicenia? Czy po wgraniu custom ROM'a poprzez recorvery da rade to usunąć? Czy najpierw muszę jakoś obniżyć parametry procesora i dopiero? Jest to wersja ze snapdragonem i aktualnie procesor ma 3,07 Ghz, a rom to port note 5 od echo na androidzie 5.1.1

Opublikowano

Nie lepiej go oddać?

Nie widzę takiej potrzeby, gwarancji i tak nie ma bo to używka 2 letnia, a pytam tylko czy zmiana softu na czysty pomoże. Po za tym nie chce zostawać bez telefonu.

Opublikowano

Nie widzę takiej potrzeby, gwarancji i tak nie ma bo to używka 2 letnia, a pytam tylko czy zmiana softu na czysty pomoże. Po za tym nie chce zostawać bez telefonu.

Dwuletnia używka? Przecież Note 4 miał premierę 3 września 2014, a w Polsce pojawił się nieco później więc nie ma takiej możliwości aby nie posiadał gwarancji. Mało tego wydaje mi się, że to zwykła podróba. 

lownfast

Opublikowano

To nie jest podróba. 

Zamiast bawić się w odkręcanie tego po prostu bym go zwrócił właścicielowi. Zakładam, że nie dałeś za niego dwóch worków ziemniaków bo taki telefon musi kosztować i szkoda kupować coś co może niepewnie działać i w dodatku jest bez gwarancji. Mało tego kręcenie procesorów w smartfonach bardzo skraca ich żywotność i łatwo to popsuć. Jeżeli chcesz wrócić na fabrykę to wgraj stockowy kernel i unrootuj dziada. 

lownfast

Opublikowano

Tzn. Mogę pobrać Stock lolipopa i wgrać go przez recovery czy musze się bawić w flashowanie przez komputer?

Opublikowano

Tzn. Mogę pobrać Stock lolipopa i wgrać go przez recovery czy musze się bawić w flashowanie przez komputer?

Najlepiej będzie jak wgrasz przez komputer. Na xda raczej nie będzie zipów ze stockami.

#teams4bal

Opublikowano

To nie jest podróba.

Zamiast bawić się w odkręcanie tego po prostu bym go zwrócił właścicielowi. Zakładam, że nie dałeś za niego dwóch worków ziemniaków bo taki telefon musi kosztować i szkoda kupować coś co może niepewnie działać i w dodatku jest bez gwarancji. Mało tego kręcenie procesorów w smartfonach bardzo skraca ich żywotność i łatwo to popsuć. Jeżeli chcesz wrócić na fabrykę to wgraj stockowy kernel i unrootuj dziada.

Szkoda ze moj stary samsung galaxy mini podkrecony wciaz dziala ;_; to juz jakies 5 lat

Wystarczy ze przeflashujesz softa (samsung pewnie updaty wydal jakies wiec bez problemu) i bedziesz mial stocka bez oc

Tak dla scislosci to oc mozliwe jest dzieki customowemu kernelowi ktory przy bootowaniu ustala taktowanie cpu wiec jak wgrasz stocka i zrobisz wipe to bedzie czysty telefon

Flashujesz plik tar przez odina chyba ze samsung cos zmienil z tym

Opublikowano

Szkoda ze moj stary samsung galaxy mini podkrecony wciaz dziala ;_; to juz jakies 5 lat Wystarczy ze przeflashujesz softa (samsung pewnie updaty wydal jakies wiec bez problemu) i bedziesz mial stocka bez oc Tak dla scislosci to oc mozliwe jest dzieki customowemu kernelowi ktory przy bootowaniu ustala taktowanie cpu wiec jak wgrasz stocka i zrobisz wipe to bedzie czysty telefon Flashujesz plik tar przez odina chyba ze samsung cos zmienil z tym

Kręciłeś kiedyś jakiś mocniejszy procesor? Swoją drogą mając takie gówno nikt by się nie bał o to, że coś się spieprzy. 

lownfast

Opublikowano

Dacie link do pobrania stock 4.4? bo chce wgrac miui7 a on bazuje na 4.4

Opublikowano

Dacie link do pobrania stock 4.4? bo chce wgrac miui7 a on bazuje na 4.4

Tutaj sobie poszukaj:

http://www.sammobile.com/firmwares/

Przed wgraniem systemu dobrze by było gdybyś "odkręcił" procesor do normalnej wartości.

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

Jak go mam odkręcić? Jakimś programem ze sklepu który jest dostępny tylko z rootem?

Opublikowano

W ustawieniach na samym dole powinna być zakładka "Wydajność", lub podobnie się nazywająca. Jeżeli jest to tam, jeżeli nie, to niestety ja nie wiem gdzie.

Ale nie musisz odkręcać procesora, bo jest podkręcony w systemie, czyli ma zmodyfikowany kernel (zmieniając system zmień kernel), ale w Recovery nie uruchamia się system, czyli procesor nie będzie się kręcić, a jak zmienisz system, to nie będzie śladu, po OC (poza kernelem).

Ja ci polecam wgrać Cyanogenmoda z dodatkami od samsunga, do obsługi rysika. Sam miałem Note 3 i działało super ;)

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Kupiłem ten telefon na allegro i kontakt z allegrowiczem się urwał, a chyba wolałbym zwrócić. Jakoś zgłosić to na allegro i oni się z nim skontaktują? 

Opublikowano

Kupiłem ten telefon na allegro i kontakt z allegrowiczem się urwał, a chyba wolałbym zwrócić. Jakoś zgłosić to na allegro i oni się z nim skontaktują? 

Posiadasz Bootloader z wersji 5.1.1 - jest nie do obejścia. Wszelkie próby wgrania niżej numerowanego OS'u będą kończyć się brickiem, a w najgorszym przypadku, co mnie spotkało, uszkodzona zostanie płyta główna. Jedyne, co możesz zrobić to zainstalować stocka (TYLKO) w wersji 5.1.1 (musisz zwrócić uwagę na konkretną wersję modemu, CSC itd.)/ Nie słuchaj tych pseudo-ekspertów, którzy polecają flash na własną rękę. W przypadku samsungowego bootloadera, serwis to najlepsze wyjście.

Dwuletnia używka? Przecież Note 4 miał premierę 3 września 2014, a w Polsce pojawił się nieco później więc nie ma takiej możliwości aby nie posiadał gwarancji. Mało tego wydaje mi się, że to zwykła podróba. 

Gwarancję traci się automatycznie po tak zaawansowanej ingerencji w system. Jedynie mógłby ubiegać się o roszczenia z tytułu rękojmi, o ile informacja o modyfikacjach nie została ujęta w opisie.

MPC jak elektroda

Opublikowano

Posiadasz Bootloader z wersji 5.1.1 - jest nie do obejścia. Wszelkie próby wgrania niżej numerowanego OS'u będą kończyć się brickiem, a w najgorszym przypadku, co mnie spotkało, uszkodzona zostanie płyta główna. Jedyne, co możesz zrobić to zainstalować stocka (TYLKO) w wersji 5.1.1 (musisz zwrócić uwagę na konkretną wersję modemu, CSC itd.)/ Nie słuchaj tych pseudo-ekspertów, którzy polecają flash na własną rękę. W przypadku samsungowego bootloadera, serwis to najlepsze wyjście.

Gwarancję traci się automatycznie po tak zaawansowanej ingerencji w system. Jedynie mógłby ubiegać się o roszczenia z tytułu rękojmi, o ile informacja o modyfikacjach nie została ujęta w opisie.

No s**t Sherlock. 

Doskonale o tym wiem, spójrz na jaki post odpowiadam. Gość po prostu mu nie podesłał papierów i wcisnął kit, że nie ma gwarancji albo coś w tym stylu więc tłumacze, że nie ma takiej możliwości. W dodatku wątpię, że wiedział o podkręconym procesorze. 

lownfast

Opublikowano

Wystarczy zwrócić, żaden problem przeczytać jak i odzyskać całą kasę. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Typ mi odpisuje że nie chce zwrotu bo on nic nie wiedział że są takie modyfikacje w tym telefonie i go to nie interesuje.

Opublikowano

Typ mi odpisuje że nie chce zwrotu bo on nic nie wiedział że są takie modyfikacje w tym telefonie i go to nie interesuje.

On informował Cie o takich modyfikacjach? Nie. Masz prawo do zwrotu, bo po prostu gość Cię oszukał. Jeżeli nie było to ujęte w opisie aukcji, czy gdzieś tam to tym bardziej prawo stoi po twojej stronie. Napisz mu, że chcesz to załatwić na neutralnym gruncie, a jeżeli mu to nie odpowiada to powiedz, że sprawę będziesz załatwiać wraz z rzecznikiem praw konsumenta. :) Ja już tak załatwiłem kilku sprzedawców. 

lownfast

Opublikowano

On informował Cie o takich modyfikacjach? Nie. Masz prawo do zwrotu, bo po prostu gość Cię oszukał. Jeżeli nie było to ujęte w opisie aukcji, czy gdzieś tam to tym bardziej prawo stoi po twojej stronie. Napisz mu, że chcesz to załatwić na neutralnym gruncie, a jeżeli mu to nie odpowiada to powiedz, że sprawę będziesz załatwiać wraz z rzecznikiem praw konsumenta. :) Ja już tak załatwiłem kilku sprzedawców. 

Nie udało się, nadal nie uznaje zwrotu. Co mam zrobić? Gdzie to zgłosić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...