Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z grami.

dawix2001

Pytanie

Opublikowano

Witam! Mam problem. Otóż każda możliwa gra mi się zacina sprawdzałem to na CS'ie, Issacu, Dont starvie i kilku innych.
Co może być problemem ?
Już mówię iż jestem zielony w temacie elektroniki więc prosiłbym o dokładne wytłumaczenia ;)

Dzięki!

post-659981-0-09053400-1452790539_thumb.png

post-659981-0-33669700-1452790545_thumb.png

post-659981-0-86261100-1452790549_thumb.png

11240_04_08_08_1_20_10.jpg

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możliwe że masz na komputerze oprogramowanie malware - jest to oprogramowanie które spowalnia komputer. Zeskanuj komputer. Jeśli antywirus nic nie wykryje zaktualizuj sterowniki programem Driver Booster. W moim przypadku SlimDrivers nie wykrył  wszystkich aktualizacji sterowników.

Opublikowano

Nie pokazuję temperatury grafiki?

Jeśli chodzi o procesor to nie jestem pewien czy w spoczynku powinna być taka temperatura.

PS: Aktualizowałeś ten sterownik graficzny? Jeśli tak to czy coś to pomogło?

Opublikowano

Możliwe że masz na komputerze oprogramowanie malware - jest to oprogramowanie które spowalnia komputer. Zeskanuj komputer. Jeśli antywirus nic nie wykryje zaktualizuj sterowniki programem Driver Booster. W moim przypadku SlimDrivers nie wykrył  wszystkich aktualizacji sterowników.

Komp ledwo co po formacie. A używam go zazwyczaj do yt, fb i kilka 100% bezpiecznych stron.. No i mam tylko aktualnie cs'a zainstalowanego także czysto ;)

Opublikowano

Ale to jest karta graficzna z serii 6 a nie integra intela. Najmniejsze wymagania z tych 3 podanych gier to ma Don't Starve (GT 8800). Chyba, że @dawix2001 mówi o CS'sie 1.6, to wtedy powinien mu chodzić, przynajmniej w miarę. (Ostatnimi czasy popularny jest Global Offensive)

Ogólnie @dawix2001 cały komputer ma za słaby i na dzisiejsze czasy ciężko mu będzie pograć przynajmniej te średnio nowe gry. Czyli w skrócie mówiąc czas kupić nowy. 

Ale mimo wszystko przed formatem grałem normalniew CS:Go przy 30 fpsach...A teraz mam ich zaledwie 5-10 max, a zacina mi się nawet Dont starve przed formatem nie zacinał sie ;d

Ale to jest karta graficzna z serii 6 a nie integra intela. Najmniejsze wymagania z tych 3 podanych gier to ma Don't Starve (GT 8800). Chyba, że @dawix2001 mówi o CS'sie 1.6, to wtedy powinien mu chodzić, przynajmniej w miarę. (Ostatnimi czasy popularny jest Global Offensive)

Ogólnie @dawix2001 cały komputer ma za słaby i na dzisiejsze czasy ciężko mu będzie pograć przynajmniej te średnio nowe gry. Czyli w skrócie mówiąc czas kupić nowy. 

Ale mimo wszystko przed formatem grałem normalnie w CS:Go przy 40 fpsach...A teraz mam ich zaledwie 5-10 max, a zacina mi się nawet Dont starve przed formatem nie zacinał sie 

Ale mimo wszystko przed formatem grałem normalnie w CS:Go przy 40 fpsach...A teraz mam ich zaledwie 5-10 max, a zacina mi się nawet Dont starve przed formatem nie zacinał sie 

Opublikowano

Spróbuj to, powinno coś pomóc. Szczególnie dwa pierwsze punkty i czwarty. Oznaczyłem wykrzyknikami. (!)

Robisz to na własną odpowiedzialność.

-Usuń adware Adwcleanerem. !
-Zeskanuj system antywirusem. !
-Zaktualizuj sterowniki ręcznie lub programem, np. Driver Booster lub SlimDrivers.
-Sterowniki karty graficznej trzeba ręcznie zaktualizować. !
-Zmniejsz ustawienia w panelu karty graficznej.
-Wyłącz ustawienia wizualne. (Prawym na "Mój komputer" - właściwości - zaawansowane ustawienia systemu - "Ustawienia" pierwsze od góry - "Dopasuj do uzyskania najlepszej wydajności"
-Ustaw plik stronicowania. (Z tego samego okna przejść do zakładki "Zaawansowane" na samym dole "Zmień" - Najlepiej na innej partycji niż C: - Zmień na "Rozmiar niestandardowy" i wpisz - W "Rozmiar początkowy" 2x tyle ile masz ram czyli: 1GB ~ 2048, 2 GB ~ 4096, 4GB ~ 8192  -  A w "Rozmiar maksymalny" 2x tyle ile wpisałeś w "Rozmiar początkowy" czyli: 1GB ~ 4096, 2GB ~ 8192, 4GB ~ 16388
-Ustawienia w msconfig - Klikasz Windows+R (Windows to klawisz po lewej od "Alt") - Wpisujesz "msconfig" - przechodzisz do zakładki "Rozruch" - zaznaczasz "Rozruch bez interfejsu GUI - przechodzisz do "Opcje zaawansowane" i zaznaczasz "Liczba procesorów" następnie ustawiasz na maksa. 

Przechodzisz teraz do zakładki "Uruchamianie" i wyłączasz programy które są zbędne przy uruchomieniu komputera takie jak np. Skype czy inny zasobożerny program.
-Możesz ustawić w cmd "bcdedit /set increaseuserva [liczba]" (zaraz wyjaśnie co wpisać w miejsce "Liczba") - Wchodzisz w start i piszesz "cmd" następnie klikasz na to prawym i włączasz  "Uruchom jako administrator" i wpisujesz bcdedit /set increaseuserva [liczba] - w miejscu "liczba" trzeba wpisać o 1GB mniej od ilości swojej pamięci czyli: Jeśli masz 4GB to wpisujesz 3072 - Jeśli 3GB to 2048 - Jeśli 2GB to 1024
-Możesz ustawić w opcjach ekranu 16bit - Prawym na pulpit  - rozdzielczość ekranu - ustawienia zaawansowane - zakładka "Monitor" i na dole jest wybór bitów. Jeśli nic nie będzie to najprawdopodobniej masz zablokowane i nie da się zmienić.
-Usuń zbędne pliki i rejestr CCleanerem. Jak ustawić CCleaner możesz znaleźć na youtube. Do czyszczenia rejestru polecam osobny program o nazwie "Wise Registry Cleaner".
-Ustaw opcje zasilania na wysoką wydajność.
-Wyłącz usługi (Aby wejść do usług w "Uruchom" wpisujesz "services.msc"): Bufor wydruku (Jeśli nie używasz drukarki), wstępne ładowanie do pamięci, zapora systemu windows, windows search (Indeksowanie), windows update. Oczywiście jest jeszcze więcej usług które można wyłączyć, ale wiele nie dadzą.
-Wyłącz zaplanowaną defragmentacje. (Na partycje C: klikasz prawym - właściwości - zakładka "Narzędzia" - przycisk "Defragmentuj" następnie "Zmień ustawienia" i "Wyłącz harmonogram" Czy coś takiego.)
-Zdefragmentuj dyski. (Albo jakimś programem np. Smart Defrag albo systemowym)

-Możesz ustawić jeszcze priorytet - Wejdź do Menedżera zadań wciskając Ctrl+Shift+Esc, w zakładce "Procesy" wyszukaj aplikację której chcesz zmienić priorytet - naciśnij prawym - "Przejdź do szczegółów"  - naciśnij prawym na proces - poszukaj "Ustaw priorytet" następnie ustaw na wysoki. 

Można jeszcze zwiększać taktowanie grafiki czy procesora lub zmienić ustawienia w biosie albo go aktualizować ale to bardziej dla zaawansowanych użytkowników.

Przepraszam za często powtórzone słowa i ewentualne błędy.

Powiedz mi jeszcze jakie masz mniej więcej zużycie pamięci ram, aktywność dysku i użycie procesora. Aby to sprawdzić musisz wejść do Menedżera zadań następnie do zakładki "Wydajność" i kliknąć w "Monitor zasobów" dalej powinieneś sobie poradzić.

EDIT: Tylko na grach ci zacina? 

Opublikowano

Otworzyłeś Monitor zasobów ale zrobiłeś sreena Menadżera zadań.

EDIT: Zapewne te najnowsze. Z tego co widzę masz chyba GeForce 430 więc sterowniki karty graficznej ściągasz z strony producenta. 

Żeby było szybciej: http://www.nvidia.pl/download/driverResults.aspx/96923/pl

gdy instaluje stery z linkacza wyskakuje ten sterownik graficzny nie mógł odnaleźć zgodnego sprzętu graficznego

Opublikowano

He, to jest karta graficzna z serii 6. Gry ci wcześniej dobrze działały? Bo ogólnie wymagania tych gier są o wiele wyższe i ta karta graficzna jest za słaba.

Ten link powinien być prawidłowy: http://www.nvidia.pl/download/driverResults.aspx/82855/pl

Tylko powiedz czy się zainstaluje.

zainstalowało się, ale nic nie pomogło dalej sie kazda gra scina

Opublikowano

Spróbuj to, powinno coś pomóc. Szczególnie dwa pierwsze punkty i czwarty. Oznaczyłem wykrzyknikami. (!)

Powiedz mi jeszcze jakie masz mniej więcej zużycie pamięci ram, aktywność dysku i użycie procesora. Aby to sprawdzić musisz wejść do Menedżera zadań następnie do zakładki "Wydajność" i kliknąć w "Monitor zasobów" dalej powinieneś sobie poradzić.

Tak, tylko na grach

Wiesz moze jakie sterowniki do mojej karty graficznej beda idealne?

post-659981-0-20344300-1452956387_thumb.png

Opublikowano

Wiesz moze jakie sterowniki dla mnie beda najlepsze ?

Otworzyłeś Monitor zasobów ale zrobiłeś sreena Menadżera zadań.

EDIT: Zapewne te najnowsze. Z tego co widzę masz chyba GeForce 430 więc sterowniki ściągasz z strony producenta. 

Żeby było szybciej: http://www.nvidia.pl/download/driverResults.aspx/96923/pl

Sorrki, nie zauwazylem

post-659981-0-29413700-1452956920_thumb.png

Opublikowano

Może być też, że przegrzewa ci się któryś z podzespołów. Pobierz HWMonitor i daj sreena który będzie obejmował temperatury grafiki i procesora.

Jeszcze jedno pytanie. Co masz otwarte podczas grania w te gry? Jeśli to co teraz i masz 77%  wykorzystanej pamięci to gra nie ma skąd brać tego ramu i zacina...

zaraz dam screena, jak chce zagrac to mam wlaczona tylko grę, ewentualnie skype ;) nic wiecej

zaraz dam screena, jak chce zagrac to mam wlaczona tylko grę, ewentualnie skype ;) nic wiecej

Jest i screen

post-659981-0-35701300-1452967085_thumb.png

Opublikowano

Wykonałem praktycznie każdy punkt i nic...

Opublikowano

He, to jest karta graficzna z serii 6. Gry ci wcześniej dobrze działały? Bo ogólnie wymagania tych gier są o wiele wyższe i ta karta graficzna jest za słaba.

Ten link powinien być prawidłowy: http://www.nvidia.pl/download/driverResults.aspx/82855/pl

Te gry potrafia smigac na integrze intela..

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Przed formatem grałem normalnie w cs'a (30-40 fps) na najniższych ale szlo grac, w lola potrafiłem wyciągnąć jakieś 100-120 fps (sam nie wiem jak ;d). Także mysle ze to nie od karty zalezy chociaz jest slaba

Opublikowano

Może być też, że przegrzewa ci się któryś z podzespołów. Pobierz HWMonitor i daj sreena który będzie obejmował temperatury grafiki i procesora.

Jeszcze jedno pytanie. Co masz otwarte podczas grania w te gry? Jeśli to co teraz i masz 77%  wykorzystanej pamięci to gra nie ma skąd brać tego ramu i zacina...

Opublikowano

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...