Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Fate/kaleid liner Prisma☆Illya & 2wei! & 2wei Herz!

HarryPotter:*xD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tumblr_nwue9u79qL1ur6m6no1_500.gif

Odcinki: 3x10
Rodzaj serii: TV
Gatunek: Komedia, nadprzyrodzone, akcja, czarodziejki, ecchi
Wydane: Lato 2013, Lato 2014, Lato 2015
Wiek widowni: 13+ (według MAL-a), 17+ (według mnie)

Nie będę rozdzielał się na 3 części, wszystko opisze naraz.

Opis (bez spoilerów):

Młoda Illyasviel von Einzbern zostaje podstępem zamieniona w czarodziejkę i zmuszona do wzięcia udziału w wojnie o karty. Na swojej drodze spotyka masę kłopotliwych sytuacji i ludzi, którzy niekoniecznie chcą ją wspomóc. W anime przewijają się inne postacie z serii Fate/..., główny wątek także jest mocno powiązany, jednak zostało to przedstawione w specyficzny i bardzo kontrowersyjny sposób. Jeżeli nie jesteś fanem yuri i "miłości rodzeństwa" powinieneś ominąć ten tytuł.

Recenzja (spoiler):

Swoją przygodę z wyżej wspomnianą animacją zacząłem przez przypadek od sezonu drugiego (czyt. "Fate/kaleid liner Prisma☆Illya 2wei!"), przeglądając pewną stronę trafiłem na "ciekawy" gif opatrzony w/w nazwą. Po obejrzeniu czterech albo pięciu odcinków zorientowałem się że fabuła nie może być tak niejasna, zacząłem szukać i trafiłem do sezonu pierwszego. Jak się potem okazało był to jedyny "normalny" sezon. Zaznajomiliśmy się z okolicznościami przemiany Illyi (nie mam pojęcia jak to odmienić), celem dla którego będzie walczyć, poznaliśmy tajemniczą postać Miyu. Drugi sezon przyniósł nam bardziej opaloną wersję Illyi - Chloe von Einzbern (w anime nazwaną "Kuro"). Z początku chciała ona zabić swojego sobowtóra, jednak zmaterializowanie się Kuro w świecie realnym zmuszało ją do ładowania swojej many, sposób w jaki to robi jest własnie kontrowersyjną częścią serii, no ale nie będę go tutaj opisywał. Dzięki współpracy Illyi, Miyu i dwóch byłych czarodziejek udaje im się pojmać Chloe, zapieczętować jej moc i wkręcić w normalne życie, zaczyna chodzić do klasy razem z naszymi bohaterkami. Już w pierwszy dzień wdaje się we znaki wszystkim żeńskim postaciom, z uwagi na to że jej ona sobowtórem Illyi, wszyscy obwiniają naszą blondynkę, aby to wszystko wyjaśnić mówi innym, że Kuro to jej kuzynka (co jak się potem okaże jest bliskie prawdy). Chloe musiała jednak gdzieś mieszkać, z początku byłą to rezydencja Luvii, potem przeniosła się jednak do domu swej "rodziny" gdzie rozpoczęła walkę o względu u Shirou, używając coraz to odważniejszych sposobów aby zdenerwować Illyię. Wszystkie te wydarzenia jednak kręcą się wokół głównego wątku, czyli kolekcjonowania "kart bohaterów" i późniejszego ich wykorzystania w innych walkach. Przedstawiona zostaje nam także smutna historia pochodzenia Kuro, tego w jaki sposób została potraktowana i "zamknięta" w jednej z kart przez własną matkę, czyli jak się można domyślić - również matkę Illyi (więc "kuzynka" Chloe przemianowuje się na siostrę). Drugi sezon kończy nam zażarta walka pomiędzy wysłanniczką Kościoła a naszymi bohaterami, walka kończy się w pewien sposób remisem, ale doświadczenie wyniesione z tej walki było bardzo duże, zmotywowało bohaterki do cięższej pracy nad sobą oraz zacieśniło ich więzy między sobą. Ostatni jak do tej pory zrealizowany sezon skupia się na: poszukiwaniu zaginionej karty, oraz "posprzątaniu" po walce z poprzedniego. Kiedy już docierają do świata w którym znajduje się ich cel, przeciwnik któremu miały stawić czoła włada zbyt wielka mocą aby były w stanie sobie poradzić. Uciekają z alternatywnej rzeczywistości chcąc obmyślić nowy plan, nie mają jednak na to czasu ponieważ potwór przebija się przez magiczną barierę do prawdziwego świata. Podczas walki wyjaśniona zostaje nam postać Miyu, która godzi się ze swym losem. Inne zdanie w tej sprawie ma Illyia i staje do wręcz samobójczej walki której stawką jest los świata i życie jej przyjaciółki. Wynik walki jest dość przewidywalny, udaje jej się pokonać przeciwnika i wszyscy są szczęśliwi. Zakończenie sezonu trzeciego daje nam do zrozumienia, że możemy wyczekiwać kontynuacji.

Anime jest świetnie zrealizowane, bardzo dobra kreska, oprawa muzyczna, spójna fabuła, duża dawka komedii i śmieszny reakcji bohaterów, sceny walki zostały przedstawione bardzo dynamicznie. Jest jednak przeznaczone dla (ciężko tutaj znaleźć odpowiednie słowo), że tak powiem "koneserów", dużej części widowni może nie przypaść do gustu ze względu na połączenie postaci lolit z ecchi i yuri. W moje gusta natomiast wpasowało się idealnie, wszystkie sezony mają jedną ocenę: 9/10. Jeżeli ktoś szuka jeszcze mocniejszych wrażeń (niezwiązanych z fabułą) powinien obejrzeć odcinki specjalne.

ae1d1005fe.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...