Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Meizu M2 Note - obawy i pytania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyznam że zainteresował mnie ten telefon ze względu na to jak bardzo odbiega parametrami od najpopularniejszych marek takich jak Samsung w podobnej cenie (ok. 800 zł). Szukałem dużej ilości alternatyw, wpadłem też na 'Xiaomi Redmi 2', ale ostatecznie pozostałem przy M2 Note. Zamierzam kupić coś w tej cenie co pozwoli mi na używanie telefonu bez zawieszek, ścinek podczas zwykłej pracy kilku mało wymagających aplikacji. Sprawdzałem też recenzje jeśli chodzi o 'gaming', tutaj nie ma problemu - wymagające gry (Modern Combat 5, Fifa 16) idą na w miarę przyzwoitych fps'ach jak na tą cenę, nigdy nie wymagałem cudów w tej kwestii mimo że pograć lubię. 

Macie ten telefon? Wrażenia?

Ogółem bardzo się niepokoję o to czy będę mógł potem ten telefon ewentualnie modyfikować. Przeczytałem dużo recenzji i dowiedziałem się że tłumaczenie na język polski jest w niektórych momentach słabe (nie ma tragedii, ale jest tam w ustawieniach parę opcji, ze 3, które są źle spolszczone, ale to się da przeboleć). Czy przy podobno zablokowanym 'bootloaderze' (nie znam się na tym, nigdy tego nie robiłem, ale słyszałem że przyjaciele z Rosji już go odblokowali :) ) będę w stanie zmienić tłumaczenie, ewentualnie wrócić do jakiejś starej wersji systemu jeśli aktualizacja tegoż systemu coś zepsuje lub zmienić na system z androida jeśli 'Flyme' mi się nie spodoba (wyczytałem że jest to możliwe, ale dla pewności pytam)? Mam też obawy o głośnik, który jest umieszczony na dolnym panelu telefonu - jest po prostu kiepski, według różnych opinii, dźwięk z niego jest płaski. Mi to będzie tylko czasami przeszkadzać, ale stwierdziłem że mogę się poświęcić i wytrzymać, byle bym się mógł dogadać w rozmowie telefonicznej. Gorzej będzie jeśli kiepski głośnik dotyczyć również będzie tego jak działają słuchawki i ich jakość dźwięku? Czy dźwięk z dobrych słuchawek do słuchania muzyki będzie tak samo płytki i słaby jak ten z głośnika, nawet po zainstalowaniu chociażby słynnego i przeze mnie lubianego PowerAmp'a? Czy jeśli podłączę telefon do jakichś głośników o wysokim natężeniu dźwięku to ten dźwięk będzie słaby?

PO BARDZO, ALE TO BARDZO dokładnym zastanowieniu się rozważam też "Xiaomi Redmi Note 3", niestety prawdopodobnie nie posiada on tłumaczenia na aktualną chwilę i nie jestem pewien co do niego ze względu na brak dobrych recenzji.

Dzięki za pomoc.

Jeśli chcecie mi coś polecić to coś naprawdę godnego uwagi, ale śmiało, jeśli mam słuszne obawy wobec głośnika to szukam dalej, no cóż.

Zmieniłem czcionkę i kolorki, żebyście się nie męczyli, bo lubię długo pisać. ^^

PS: Wybaczcie za to, że jestem laikiem w tych sprawach. :D

challenger.png

Opublikowano

Przeczytałem dużo recenzji i dowiedziałem się że tłumaczenie na język polski jest w niektórych momentach słabe

Jak w typowych chińskich telefonach :v

Czy przy podobno zablokowanym 'bootloaderze' (nie znam się na tym, nigdy tego nie robiłem, ale słyszałem że przyjaciele z Rosji już go odblokowali  :) ) będę w stanie zmienić tłumaczenie, ewentualnie wrócić do jakiejś starej wersji systemu jeśli aktualizacja tegoż systemu coś zepsuje lub zmienić na system z androida jeśli 'Flyme' mi się nie spodoba (wyczytałem że jest to możliwe, ale dla pewności pytam)?

Zmienić tłumaczenie będziesz mógł ewentualnie po roocie, odblokowywanie bootloadera jest dosyć prostym zadaniem. Jeden program, kilka kliknięć, wipe telefonu. To wszystko zadziała JEDYNIE jeżeli Flyme OS wciąż jest Androidem, a nie jakimś cudem technologii. 

Mam też obawy o głośnik, który jest umieszczony na dolnym panelu telefonu - jest po prostu kiepski, według różnych opinii, dźwięk z niego jest płaski. Mi to będzie tylko czasami przeszkadzać, ale stwierdziłem że mogę się poświęcić i wytrzymać, byle bym się mógł dogadać w rozmowie telefonicznej.

Głośnik do rozmów telefonicznych jest zupełnie w innym miejscu niż ten do słuchania muzyki itp. Ogólnie nie powinno być tak źle, prawdopodobnie jest nad wyświetlaczem.

Gorzej będzie jeśli kiepski głośnik dotyczyć również będzie tego jak działają słuchawki i ich jakość dźwięku?

Głośnik nie ma tu nic do rzeczy.

Czy dźwięk z dobrych słuchawek do słuchania muzyki będzie tak samo płytki i słaby jak ten z głośnika, nawet po zainstalowaniu chociażby słynnego i przeze mnie lubianego PowerAmp'a?

Nie, będzie to dźwięk na poziomie słuchawek, oczywiście jeżeli ogarnie go karta dźwiękowa w dobrej jakości.

Czy jeśli podłączę telefon do jakichś głośników o wysokim natężeniu dźwięku to ten dźwięk będzie słaby?

Ponownie, głośnik telefonu nie ma nic do rzeczy, to wszystko zależy od hardware'u i twoich głośników.

Jeżeli jeszcze chciałbyś o to zapytać to zacytuj mnie w poście.

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

Jak w typowych chińskich telefonach :v

Zmienić tłumaczenie będziesz mógł ewentualnie po roocie, odblokowywanie bootloadera jest dosyć prostym zadaniem. Jeden program, kilka kliknięć, wipe telefonu. To wszystko zadziała JEDYNIE jeżeli Flyme OS wciąż jest Androidem, a nie jakimś cudem technologii. 

Głośnik do rozmów telefonicznych jest zupełnie w innym miejscu niż ten do słuchania muzyki itp. Ogólnie nie powinno być tak źle, prawdopodobnie jest nad wyświetlaczem.

Głośnik nie ma tu nic do rzeczy.

Nie, będzie to dźwięk na poziomie słuchawek, oczywiście jeżeli ogarnie go karta dźwiękowa w dobrej jakości.

Ponownie, głośnik telefonu nie ma nic do rzeczy, to wszystko zależy od hardware'u i twoich głośników.

Jeżeli jeszcze chciałbyś o to zapytać to zacytuj mnie w poście.

Prawdopodobnie nie miałeś tego telefonu, ale czy jesteś w stanie jakoś opisać mój wybór i określić go według siebie?

Obawy trochę zniknęły. Mimo że logicznym jest że to  tylko głośnik może być słaby, to jednak nutka niepewności zostaje, nie chcę kupić czegoś co nie będzie w stanie spełnić moich oczekiwań względem muzyki. ^^

­

challenger.png

Opublikowano

Zacznijmy od tego, że ten smartfon nie jest warty uwagi. 

Beznadziejny procesor który jest bity dosłownie przez wszystko w tej kwocie (ok. 700 zł).

Jak już inwestować w chińczyka to naprawdę coś konkretnego. 

lownfast

Opublikowano

Zacznijmy od tego, że ten smartfon nie jest warty uwagi. 

Beznadziejny procesor który jest bity dosłownie przez wszystko w tej kwocie (ok. 700 zł).

Jak już inwestować w chińczyka to naprawdę coś konkretnego. 

Co proponujesz?

­

challenger.png

Opublikowano

Europejskie: Moto G 3 gen., M4 Aqua (o ile znajdziesz) i może Nexus 4, ale większość to ciągane z Chin wielkie niewiadome dlatego trzeba uważnie czytać aukcje i sprawdzać metody wysyłki. 

Chińskie: Redmi Note 2 (też na MTK, ale o wiele wydajniejszym) 

Używane: Oneplus One, Nexus 5, G2

lownfast

Opublikowano

Będę starać się porównywać z tym co zamierzam kupić teraz, po zdecydowaniu się że Meizu M2 Note nie spełni moich wymagań - Xiaomi Redmi Note 3.

Nexus 4 - dużo gorszy (sam aparat go dyskwalifikuje. 

Moto G 3 gen - lepiej, ale specyfikacje dalej gorsze, jeśli nie byłoby Redmi Note 3 zastanowiłbym się nad tym telefonem. 

Redmi Note 2 - porównywałem z 3 i wychodzą porównywalnie, 3 jest niewiele lepsza.

W używane raczej się nie będę bawić, po co ryzykować?

Trzymam się uparcie tego żeby mieć za tą cenę najlepsze parametry, chińskie telefony najczęściej to oferują i za dość niską cenę, przy czym jakość ich wykonania jest wysoka. Coś lepszego niż, uwaga, znowu - Redmi Note 3? ^^

challenger.png

Opublikowano

Będę starać się porównywać z tym co zamierzam kupić teraz, po zdecydowaniu się że Meizu M2 Note nie spełni moich wymagań - Xiaomi Redmi Note 3.

Nexus 4 - dużo gorszy (sam aparat go dyskwalifikuje. 

Moto G 3 gen - lepiej, ale specyfikacje dalej gorsze, jeśli nie byłoby Redmi Note 3 zastanowiłbym się nad tym telefonem. 

Redmi Note 2 - porównywałem z 3 i wychodzą porównywalnie, 3 jest niewiele lepsza.

W używane raczej się nie będę bawić, po co ryzykować?

Trzymam się uparcie tego żeby mieć za tą cenę najlepsze parametry, chińskie telefony najczęściej to oferują i za dość niską cenę, przy czym jakość ich wykonania jest wysoka. Coś lepszego niż, uwaga, znowu - Redmi Note 3? ^^

Nexus jest jednym z najlepszych smartfonów w tym zestawieniu, jednak jest ciężko z dostępnością oraz nie otrzymuje już aktualizacji.

Co do Moto G 3 gen., polecam ją jednym przypadku - gdy chcesz mieć dobry smartfon, z polskiej/europejskiej dystrybucji i zakupić go w sklepie bez obaw.

Troszkę się rozejrzałem za Chińczykami i proszę:

http://allegro.pl/zte-v5-pro-2gram-metal-snapdragon-615-fv23-24h-i5913295666.html

Nic lepszego raczej nie znajdziesz, jak już to dokładaj do Nexusa 5/OnePlus itd., jedyny problem tego ZTE to serwis (a raczej jego brak) i nie masz gwarancji tylko umowę z serwisem na 12 miesięcy (coś jak gwarancja, tylko od sklepu).

lownfast

Opublikowano

tez mi sie wydaje, ze raczej nic lepszego w tej cenie z taka rozdzielczoscia nie znajdziesz

jak szukasz czegos mniejszego to wyszedl do sprzedazy xiaomi redmi 3, 5 cali, 720p, 4100 mAh bateria (!), snap 616, 2gb ram za ponad 600 zl. tylko ze poki co musisz go sprowadzac z chin

niedlugo tez bedzie lenovo lemon 3, 5 cali, 1080p, snap 616 jak wczesniej ale mniejsza bateria, cena w zasadzie ta sama. 

­

Opublikowano

Chyba pozostanę przy Xiaomi Redmi Note 3, uważam to za najlepszą ofertę, wręcz genialną.

Wszystkie telefony podane wyżej były właściwie gorsze, nie licząc tych już droższych (Nexus 4 jest gorszy, tak, to prawda).

challenger.png

Opublikowano

Chyba pozostanę przy Xiaomi Redmi Note 3, uważam to za najlepszą ofertę, wręcz genialną.

Wszystkie telefony podane wyżej były właściwie gorsze, nie licząc tych już droższych (Nexus 4 jest gorszy, tak, to prawda).

Skoro wiesz lepiej, to po co zakładać temat? 

Ogólnie rzecz biorąc Helio X10 nie jest rewelacyjny bo opiera się na 8 rdzeniach A53 (to samo S615) i wyniki w testach Single-Core są słabe, Multi-Core już trochę lepiej, ale lepiej zainwestować w S650 (A57+A53) gdzie faktycznie będziesz miał wydajne 4 rdzenie+4xA53 a większość aplikacji i tak działa na dual/quad core. 

lownfast

Opublikowano

ja bym polowal na wersje ze snapem 650, zawsze to wieksza mozliwosc ewentualnego wsparcia przed producenta anizeli mediateka

Co masz na myśli mówiąc 'ewentualnego wsparcia'? Czy mediatek tego wsparcia nie posiada? 

Skoro wiesz lepiej, to po co zakładać temat? 

Ogólnie rzecz biorąc Helio X10 nie jest rewelacyjny bo opiera się na 8 rdzeniach A53 (to samo S615) i wyniki w testach Single-Core są słabe, Multi-Core już trochę lepiej, ale lepiej zainwestować w S650 (A57+A53) gdzie faktycznie będziesz miał wydajne 4 rdzenie+4xA53 a większość aplikacji i tak działa na dual/quad core. 

Gdybym wiedział lepiej to bym nie zakładał tematu, logiczne, nie?

Po prostu uznaję Xiaomi Redmi Note 3 za najlepszy w tej cenie, ale to nie znaczy że trzymam się go uparcie, ten temat jest po to aby wyprowadzić mnie z błędu. Jak widzisz zadziałało, bo kupiłbym zamiast wyżej wymienionego telefonu 'Meizu M2 Note', który jest dużo gorszy. Biorę pod uwagę inne telefony, ale muszą być lepsze.

Naprawdę zależy mi na tym żeby to wszystko działało bardzo płynnie (za taką cene czegoś takiego wymagać to według niektórych obłęd, ale ten telefon którego się tak mocno trzymam mi to oferuje, o dziwo).

Pisząc 'S650' masz na myśli oczywiście Lenovo? Telefon generalnie dużo słabszy, mniejszy, mimo tego że nie znam się na procesorach wydaje mi się że mam rację.

­

challenger.png

Opublikowano

Co masz na myśli mówiąc 'ewentualnego wsparcia'? Czy mediatek tego wsparcia nie posiada? 

Gdybym wiedział lepiej to bym nie zakładał tematu, logiczne, nie?

Po prostu uznaję Xiaomi Redmi Note 3 za najlepszy w tej cenie, ale to nie znaczy że trzymam się go uparcie, ten temat jest po to aby wyprowadzić mnie z błędu. Jak widzisz zadziałało, bo kupiłbym zamiast wyżej wymienionego telefonu 'Meizu M2 Note', który jest dużo gorszy. Biorę pod uwagę inne telefony, ale muszą być lepsze.

Naprawdę zależy mi na tym żeby to wszystko działało bardzo płynnie (za taką cene czegoś takiego wymagać to według niektórych obłęd, ale ten telefon którego się tak mocno trzymam mi to oferuje, o dziwo).

Pisząc 'S650' masz na myśli oczywiście Lenovo? Telefon generalnie dużo słabszy, mniejszy, mimo tego że nie znam się na procesorach wydaje mi się że mam rację.

­

Mam na myśli procesory - nie jestem idiotą.

Helio X10 zastosowany w Redmi Note 2/3 to podkręcony A53 do kosmicznych wartości, wszystko oczywiście kosztem wysokich temperatur. Rdzenie A53 są zastosowane w smartfonach za 400-600 złotych (z mniejszym takowaniem) bo są po prostu tanie i energooszczędne. Zresztą Octa-Core w przypadku MTK niewiele daje. 

lownfast

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...