Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lenovo laptop y510p

9518636

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie chodzi o laptopa lenovo no i chiclabym sobie formata zrobic, lecz mam wsadzoną płytę //// pendrive, ale jak klikam f9 to nigdzie niema opcji boot <Wiecej ss pod PW>

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Wyłącz laptopa i zamiast włączając laptopa włącznikiem, wciśnij przycisk Novo (tak jak mówił Ktosiu).

Tutaj masz go na zdjęciu: http://obrazki.elektroda.pl/1669464200_1420987460.jpeg

U ciebie jest on umieszczony na lewym boku obok wejścia do ładowarki (tak było w moim Y500, a to identyczny model).

Wtedy pokaże ci się menu z wyborem co chcesz zrobić, więc wybierać bootowanie i instalujesz system. Jednak musisz wyłączyć w biosie opcją UEFI chyba, żeby ci zbootowało (lub jakąś inną opcję), ale tutaj mogę być w błędzie, bo nie pamiętam, jak to było z moim.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Na Lenovo powinien załączyć UEFI jeśli ma serial w biosie.

Problem może być z nagraną instalką bo nie nagrał ją odpowiednio na płycie.

Powinno się nagrywać pena czy DVD  na FAT32 i odpalać na UEFI albo nagrywać na NTFS ( praktycznie wszystkie przerabiane płytki z netu ) i uruchamiać ustawiając LEGACY BOOT  z drugim ustawieniem UEFI FIRST.

Czasem trzeba dla pena załączyć USB BOOT 

Nie powiem jak dokładniej jest bo mam modowany bios i już nie pamiętam jakie opcje są w zwykłym a jakie w modowanym. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@xSzymi1337 nie zawsze jest taka możliwość. Czasem system startuje mimo to (nie jestem pewien, ale jest to chyba spowodowane quickboot (lub podobną funkcją z biosu)).

@9518636 przecież ci to właśnie napisałem w moim poście.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

f12-custom boot to właśnie też i wywołanie menu NOVO w niektórych wersjach botu. 

Jak tylko instalujesz nie ma potrzeby grzebać w biosie i wystarczy z menu NOVO wystartować pena/DVD 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...