Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Syczenie monitora

Gość kalka762

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno zwróciłem uwagę na pewną rzecz. Posiadam monitor BenQ Gl2460 i kiedy przechodzi on w tryb oszczędny (trwa to około 5 sekund), słyszę syczenie monitora. Nie wiem co to może oznaczać i nie wiem też czy wcześniej też to było. Monitor mam od ponad pół roku i przypadkowo zwróciłem na to uwagę. Chcę tylko wiedzieć czy jest to coś poważnego?

Opublikowano

Prądzik podpierdala sobie po cewkach i kondensatorach kiedy nie jest obciążony załączonym monitorem.

To raczej normalne , wyschły całkiem cewki i kondensatory. Wymień cewki/kondensatory albo wywal na złom nim się zjara. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Chodzi mi, że syczenie trwa 5 sekund podczas przechodzenia w tryb oszczędny, nie kiedy jest w tym trybie.

I raczej wątpię, że cewki/kondensatory wyschły po tak krótkim czasie użytkowania, bo jak napisałem - monitor mam nieco ponad pół roku.

Opublikowano

Ok, niech ci będzie skoro znasz się lepiej i potrafisz postawić lepszą diagnozę. 

Opublikowano

Nie stawiam żadnej diagnozy. Nie mówię też, że znam się lepiej. Napisałeś:

kiedy nie jest obciążony załączonym monitorem.

Z twoich słów wynika, że podczas przechodzenia monitora w tryb oszczędny (bo właśnie wtedy monitor syczy przez 5 sekund) prąd nie jest "obciążony załączonym monitorem", a gdy przechodzi, to już jest i nie ma usterki (bo wtedy właśnie nie syczy). Czyli wychodzi na to że podczas zmieniania trybu (przypominam, że trwa to około 5 sekund) prąd nie obciąża monitora, tylko najwyraźniej wykorzystuje swoją moc na zmianę trybu, a później gdy sukcesywnie przejdzie na ten tryb, to z powrotem obciąża raz jeszcze załączony monitor. Jest to wg mnie trochę nielogiczne, bo wtedy monitor jednak załączony nie jest, a jedyne na co działa prąd, to żaróweczka obok przycisku power monitora (wówczas posiada kolor pomarańczowy, bo rzecz jasna, monitor przeszedł w tryb oszczędny) i moim zdaniem monitor powinien natenczas także syczeć.

Kiedy piszę na forum, proszę o wyjaśnienie moich wątpliwości i przedstawienie swojego punktu widzenia, a jako, że myślałem, że po prostu może źle pomyślałeś o tym kiedy monitor syczy, to Ci to napisałem, a Ty odparłeś mi, że stawiam swoją lepszą diagnozę. Z tym moim wątpieniem, to może źle napisałem, bo są różne przypadki (ale i tak jest to dla mnie mało wiarygodne, żeby monitor psuł się czy zużywał po tak krótkim czasie.

Opublikowano

To ci napisałem co to za objaw a ty mi to pierdolisz jakieś głupoty wyciągając nie logiczne wnioski.  Monitor nigdy nie jest wyłączany z zasilania, pracuje w trybie czuwania i cały czas działa zasilanie

Skoro ci nie pasuje opis usterki to nie zwracaj na niego uwagi. 

Mało ważne że jest opisem tej usterki bo Ty przecież wiesz lepiej że to nie jest to.  Mam przeprosić na forum za to że się pomyliłem bo ty wiesz lepiej ?

WYBACZ POPEŁNIŁEM BŁĄD OPISUJĄC USTERKĘ, KTÓRĄ NA OCZY NIE WIDZIAŁEM OPIERAJĄC SIĘ O NIEPEŁNY I NIE PROFESJONALNY OPIS UŻYTKOWNIKA ! 

Opublikowano

Nie musiałeś przepraszać, ale dzięki za poświęcenie mi czasu. Jeśli to jest to co mówisz, to niech tak będzie. I tak mnie ta usterka prawie nie dotyczy, wysram się na nią, a jak dojdzie co do czego, to będę działał. Powiedz mi jeszcze czy taki syk/pisk w monitorze mogą wydawać tylko cewki albo kondensatory czy może jest inna możliwość?

Opublikowano

Nic innego nie może syczeć bo nie ma co. Miliony urządzeń tak "syczą i piszczą"  ale ich nie słyszysz, ludzie mają trochę upośledzony  słuch.

Dopiero jak słyszą to stają się pierwszymi objawami usterki , wyschnięcia lakieru na cewkach czy poluzowanie się ich albo wyschnięcie elektrolitu lub inna mechaniczne usterka w kondensatorze. 

Równie dobrze może syczeć w czasie kiedy zasilacz pracuje bez obciążenia zaraz po wyłączeniu, on też musi mieć czas by odprowadzić ładunek jaki jest w kondensatorze działając jeszcze kilka sekund 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...