Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Freez po kliknięciu przycisku reset.

Rakom111

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hej, jakieś 2-3 msc temu padł mi procesor i oddałem na gwarancję, po czym kupiłem nowy. Od tego czasu borykam się z problemem "freezowania" się kompa na ok 5 sek po kliknięciu reset oraz po zamknięciu się systemu. Jak komputer się wyłączy, to po kilku sek. się sam włączy, a gdy mu to przerwę poprzez odcięcie zasilania przy następnym uruchomieniu pokazuje się komunikat: Overclocking failure.

Procesor nie jest podkręcony, próbowałem przywrócić ustawienia domyślne biosu oraz go zaktualizować.

Kod z karty diagnostycznej podczas tego "freezu": 05 - OEM initialization before microcode loading.

Płyta główna: ASUS MAXIMUS IV GENEZ

Procesor: i7-3770K

Opublikowano

Zresetuj bios i ustaw od nowa. Sprawdź czy masz na pewno włączone ACPI w zarządzaniu energią.

Możliwe jest też niewłaściwe złożenie zestawu, poodciskaj wszystkie kable w gniazdach dokładnie.

W razie dalszych problemów uaktualnij bios. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Próbowałem dziś znowu resetować bios, ale zworkami ani przyciskiem się nie dało... Dopiero jak baterie wyjąłem to się zresetował, lecz nie rozwiązało to problemu. Niedawno wylałem kość biosu rozprostowałem nóżki i przedmuchałem socket biosu i wszystko śmiga... Od dziś kompy to dla mnie czarna magia. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...