Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Higurashi no naku koro ni & Kai

HarryPotter:*xD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

172198.jpg

Higurashi no naku koro ni:                      Higurashi no naku koro ni Kai:

Odcinki: 26                             Odcinki: 24
Gatunek: Horror, psychologiczne, tajemnica, szkolne życie, dramat                             Gatunek: Horror, psychologiczne, tajemnica, szkolne życie, dramat
Wydane: Wiosna 2006                        Wydane: Lato 2007
Wiek widowni: 17+                             Wiek widowni: 17+

Prawdopodobne spoilery napisane mniejszą czcionką.

Higurashi no naku koro ni:

Pierwszy sezon został podzielony na 4 rozdziały, każdy składa sie przynajmniej z 4 odcinków i ukazuje nam skutki, przyczyny, i przebieg tzw. "syndromu Hinamizawy". Na początku jeden z głównych bohaterów (Keiichi Maebara) zaskakuje nas swoją uprzejmością podczas wizyty koleżanek w swoim domu. Po dość tajemniczym rozpoczęciu przechodzimy do poznania reszty bohaterów zamieszkujących Hinamizawe: Mion Sonozaki, Reny Ryūgu, Riki Furude oraz Houjou Satoko. Kluczowe znaczenie we wszystkich przygodach ma festiwal Watanagashi, a przede wszystkim to co następowało i następuje po nim. Autorzy dość sprawnie odwracają naszą uwagę od głównej bohaterki, nakierowując nas na inne postaci, by potem zniszczyć ich wizerunek. Poznamy również bliźniaczą siostrę Mion, Sion Sonozaki (staje się dość ciekawą postacią w sezonie drugim), która uciekła z prywatnej szkoły w innym mieście. Następnym przystankiem będzie (dość nieciekawa z jej perspektywy) historia Satoko i jej ulubionego wujka napewnonie-alkoholika, któremu nosa utarł Keiichi! Wydarzenia następujące po tym znów jednak wprowadzają w nas niepewność czy na pewno aby uważnie oglądamy anime. Ostatni rozdział potęguje jeszcze to uczucie robiąc z najmilszej i najcichszej bohaterki "demona". Wesołe szkolne życie, kończące się niewyjaśnioną zagadką, nasączoną brakiem zaufania, wątpliwościami i podejrzeniami wobec swych przyjaciół - tak można podsumować sezon pierwszy.

Higurashi no naku koro ni Kai:

Sezon drugi, podobnie jak pierwszy - podzielony na 4 rozdziały, rozpoczynamy od prequelu w którym jedyną ocalą po Wielkiej Katastrofie była Rena, potem przechodzimy do Sion Sonozaki która pokazuje nam jak powinno się opiekować dziećmi, historia ta znów pozostawia niedosyt informacji. Następny rozdział również nie przynosi nam wyjaśnienia, co gorsza, jeżeli wcześniej oglądaliśmy to anime i w naszych głowach rodziło sie pytanie "O co tutaj chodzi?", to po tej przygodzie jedyne co pomyślimy to "O ch** tutaj chodzi?!". Kiedy przejdziemy do następnego rozdziału w końcu dostajemy to na co czekaliśmy - wyjaśnienie, no może nie całe, ale zastrzyk informacji o (ponad stuletniej!) Rice Furude, poznajemy także jej towarzyszkę - Hanyuu Furude (czyli Oyashiro-same). Akcja zaczyna się rozkręcać kiedy dowiadujemy się przez co w dzieciństwie przeszła winowajczyni wszystkich śmierci festiwalu Watanagashi, naszym oczom ukazała się smutna historia sieroty, ślepo podążającej za pomysłem swojego opiekuna. "Syndrom Hinamizawy" i jego badanie był głównym celem Miyo Takano. Wszystko się posypało kiedy badania jej mentora zostały wyśmiane przez ludzi "wyższego szczebla", przybyła jej wtedy z pomocą swego rodzaju "mafia" z kilkoma miliardami jenów, ale warunkiem było wykorzystanie jej badań w produkcji broni biologicznej. Czy dzięki połączeniu sił, kooperacji, zaufaniu udało się Rice i Hanyuu przezwyciężyć ponad stuletnią klątwę festiwalu Watanagashi? 

Ocena:

10/10 masterpiece, jedyne anime które uzyskało u mnie taką ocenę. Sposób przedstawienia, tajemniczość i wyjaśnienie wszystkiego zostało ukazane w jak najlepszym stylu. "Pierwszy raz" z tym anime był dość dziwny, po ostatnim odcinku "Higurashi no naku koro ni" byłem dość mocno zdegustowany, "Przecież nic nie wiem co tutaj sie stało...". Pesymistycznie nastawiony włączyłem sezon drugi i... wyłączyłem po 10 minutach, stwierdzając, że znowu zrobili 20 kilka odcinków bez spójnej fabuły. Sezon drugi leżał odłożony w mojej pamięci przez ponad rok, potem stwierdziłem że zaryzykuje i obejrzę, może się dowiem czegoś ciekawego. Nocy wtedy nie przespałem, było wielkie BOOM, że to o to w tym wszystkim chodziło. Anime ma wiele sequelów, ale te dwa sezony to jest must-watch każdego który ogląda anime, świetna historia, charakterystyczne postaci, niczego sobie kreska, oprawa muzyczna natomiast ani nie jest porywająca, ani zła, dobrze zrobiona pod tajemniczy klimat". 

ae1d1005fe.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...