Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pisanie pluginów przez programistów, wersja serwera - parę pytań.

DeLajt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko mam zamiar zacząć  coś programować i jako początek postanowiłem ogarnąć w chociaż podstawowym stopniu jave a że nie mam jakichś pomysłów co mógłbym w niej pisać to chce zabrać się za pisanie pl do minecrafta. Jako iż byłem kiedyś technikiem i miałem kilka serwerów to ogarniam temat lecz trochę czasu minęło i chciałbym się dowiedzieć co teraz jest na topie ;) 

I teraz pytania zarówno dla "developerów" bukkita i pluginów jak i przeciętnego Kowalskiego gracza minecrafta : 

-Jaki silnik wybrać - CraftBukkit / Spigot coś innego?

-Jak wersja 

-Czy pl pisany np. pod 1.7.2 będzie działał wyżej? Jeśli nie to co trzeba zmieniać?

-Na jaki typ jest zapotrzebowanie? (Lub czego jest za dużo)

-Mody dalej nie w modzie? :D

-Od jakich pluginów zaczynać ( coś prostego na początek ) 

Z góry dzięki ;) 

66344506193801885041.png

Widzimy się na 1.9

Opublikowano

Siemanko mam zamiar zacząć  coś programować i jako początek postanowiłem ogarnąć w chociaż podstawowym stopniu jave a że nie mam jakichś pomysłów co mógłbym w niej pisać to chce zabrać się za pisanie pl do minecrafta. Jako iż byłem kiedyś technikiem i miałem kilka serwerów to ogarniam temat lecz trochę czasu minęło i chciałbym się dowiedzieć co teraz jest na topie ;)

I teraz pytania zarówno dla "developerów" bukkita i pluginów jak i przeciętnego Kowalskiego gracza minecrafta : 

-Jaki silnik wybrać - CraftBukkit / Spigot coś innego?

-Jak wersja 

-Czy pl pisany np. pod 1.7.2 będzie działał wyżej? Jeśli nie to co trzeba zmieniać?

-Na jaki typ jest zapotrzebowanie? (Lub czego jest za dużo)

-Mody dalej nie w modzie? :D

-Od jakich pluginów zaczynać ( coś prostego na początek ) 

Z góry dzięki ;)

Wszystko już jest po 200 razy, szukaj nowych pomysłów, za jakiś czas będzie 1.9, jest szansa by stworzyć coś nowego używając nowych zabawek, ale niestety API pewnie będzie ubogie, więc jak dopiero zaczynasz to możesz mieć problem.

Co najwyżej na MPC każdy Ci będzie dupę lizał za jeszcze jeden plugin na gildie, bo kazdy chce wyglądać bardziej "autorsko"

Co do działania.... pisz pod 1.8 a twój plugin powinien śmigać przez wiele kolejnych wersji o ile nie zaczniesz używać NMS.

w 1.7 nie ma kilku fajnych metod w API, a sama wersja jest już stara i nie wspierana, nie ma sensu uczyć się na czymś co pewnie wyginie zanim się czegoś nauczysz z sensem.

1438614356923701010629.png

Opublikowano

Wszystko już jest po 200 razy, szukaj nowych pomysłów, za jakiś czas będzie 1.9, jest szansa by stworzyć coś nowego używając nowych zabawek, ale niestety API pewnie będzie ubogie, więc jak dopiero zaczynasz to możesz mieć problem.

Co najwyżej na MPC każdy Ci będzie dupę lizał za jeszcze jeden plugin na gildie, bo kazdy chce wyglądać bardziej "autorsko"

Co do działania.... pisz pod 1.8 a twój plugin powinien śmigać przez wiele kolejnych wersji o ile nie zaczniesz używać NMS.

w 1.7 nie ma kilku fajnych metod w API, a sama wersja jest już stara i nie wspierana, nie ma sensu uczyć się na czymś co pewnie wyginie zanim się czegoś nauczysz z sensem.

Ogólnie chce się za to zabrać aby jakoś przyswoić sobie szybciej jave i coś może dorobić $ z pluginów.  W 1.8 właśnie coś tworze z tego co widzę to jedynie potrzebuje jakichś podstaw i wszystko z dokumentacji brać? 

Pluginu na gildie nie zamierzam pisać na razie coś prostego małymi krokami do celu :D 

Mam pomysł na serwer pvp ale nie typu nawalanka wszyscy na wszystkich lecz coś takiego jak system w league of legends czyli dochodzimy do kolejki wyszukuje 10 graczy i tworzą się 2 losowe drużyny na start mamy trochę hajsu na podstawowe itemki i wio na klepę :D Za zabójstwa dostaje się hajs, po śmierci czekamy na resp, można kupować bronie zbroje poty etc. I bitwa trwa np. do 20 pkt. 

Dodatkowo za każdą rundę dostaje się xp za które możemy "ulepszyć" nasze statystki odblokować nowe rzeczy etc. + dostajemy pkt. do rankingu top :) 

66344506193801885041.png

Widzimy się na 1.9

Opublikowano

1. Silnik: craftbukkit

2. Wersja: 1.8 polecam lecz jeżeli chcesz, żeby używali go to pisz na 1.7.x - 1.8.x bo tera większość na 1.7.x-1.8.x jedzie

3. Nie plugin pisany na silniku 1.7.2 nie będzie działał wyżej, jeżeli chcesz żeby działał na 1.7 i 1.8 pisz na silniku 1.7.x-1.8.x

4. - Nie wiem -

5. Zacznij od czegoś bardzo prostego, np. komenda na pomoc, coś na chat np. blokowanie wiadomości, itp.

Opublikowano

1) CraftBukkit ale pisanie pod Spigota nie różni się prawie niczym a większość pluginów będzie chodzić tu i tu.
2) Najwięcej serwerów używa 1.7 (głównie 1.7.10 który obsługuje 1.7 - 1.8) więc jak narazie to radzę 1.7
3) Wiekszość pl będzie działać na każdej 1.7 nawet 1.8 niektóre chyba że będziesz używał nms to wtedy już nie chyba że reflecji użyjesz ;)
4) Najwięcej osób chciałoby pewnie pluginy pod EasyHc czyli drop gildie itp... ale warto też wymyślić coś nowego dużo osób szuka też pewnie czegoś ciekawego i nowego.

5) Mody raczej nie w modzie ;D
6) Na samym początku to najlepiej jakieś pierwsze komendy typu /pomoc a jeśli już trochę ogarniasz to chat albo może jakiś prosty drop

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...