Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kombinatoryka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. :)

Podczas tworzenia narzędzia ułatwiającego mi grę napotkałem problem, który nie do końca wiem jak ugryźć.
W grze tej istnieje możliwość łączenia ze sobą 2 przedmiotów słabszych w celu uzyskania jednego mocniejszego.
Wszystkie przedmioty mają przypisany prefiks + podstawę + afiks.

Łączenie tych przedmiotów odbywa się w następujący sposób:

Prefiksów jest 20, podstaw 8, afiksów 21 i są poukładane według jakości od 1 do 20/8/21

1. Łącząc dwa identyczne przedmioty (np. dwa przedmioty nr 1) zawsze otrzymamy przedmioty identyczny
2. Łącząc dwa występujące po sobie przedmioty (np. nr 1, nr 2) otrzymamy przedmiot o poziom wyżej (nr 3)
3. Łącząc dwa przedmioty różniące się od 2 do 3 miejsc po sobie (np. nr 1 i nr 3 => dwa miejsca różnicy) otrzymamy przedmiot wyższego poziomu (w tym przyp. nr 3)
4. Łącząc dwa przedmioty różniące się od siebie o 4 miejsca (np. nr1 i 5 ) otrzymamy przedmiot o poziom niższy od przedmiotu najwyższego (w tym przyp. Nr 4

Zadaniem skryptu który chcę napisać mają być dwie rzeczy:

1. Ze zbioru przedmiotów jakie podam ułożyć jak najwyższe łączenia.
2. Ze zbioru przedmiotów jakie podam sprawdzić czy da się ułożyć przedmiot powiedzmy 3/4/9

W jaki sposób mogę to zrobić?
Kombinatoryka nigdy nie była moją mocną stroną. Tym bardziej przeniesiona do AutoIt ;)

Z góry dziękuję za pomoc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...