Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podzespoły - Laptop do gier

miliord21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Muszę wybrać podzespoły i dodatki do laptopa, którego będę używał do gier (głównie cs go/lol, jeśli da radę to gta V), będzie on kupowany na firmę więc nie mogę wybrać marki, lecz to co chciałbym aby zawierał.

Tak więc moje pytanie brzmi:

1. Jaka grafika?

2. Jaki proceros?

3. Jaka matryca, rozdzielczość itd?

4. Jakieś dodatkowe dyski (SSD czy coś)?

5. Ile RAMu?

6. Jakieś propozycje, co do dodatków? Nie chodzi o głośniki, myszki itd.

7. Najlepiej jeśli ktoś podalby zestaw, który w pełni by do siebie pasowal.

Nie jestem wielkim maniakiem gier, nie potrzebuje więc kosmosu, potrzebne mi tylko - płynność + ładna grafika (wygladzenie kontur/detale) w cs go, lecz jesli mozna teraz w dobrej cenie wyciągnąć więcej to proszę o propozycje. Jestem w tych sprawach zielony :D

Do godziny 24 postaram się być aktywny w tym poście i odpowiadać dość szybko tak więc można zadawać jakieś pytania.

Cena to raczej jakieś 5tyś max. (Nie chce za bardzo przesadzać)

Opublikowano

Nie do każdego laptopa można włożyć ten sam procesor, czy grafikę.

Ale w tej cenie podzespoły takie bym polecał:

-Procesor:i7-6700 (nie wersja U, tylko HQ);

-Matryca: matowa IPS Full HD 1920x1080; (15,6, czy 17.3 to kwestia gustu)

-Ram 8GB minimum, reszta będzie zależna od procesora (DDR3, czy DDR4 i taktowanie); 

-Grafika: GTX960 (chyba, że da radę GTX970, ale to już większa kasa);

-Dysk: jeżeli w ogóle da radę kupić z dwoma dyskami, ale są teraz laptopy z samymi SSD po 500GB i taki ci starczy myślę, więc bierz taki;

-Dodatki: Raczej nic nie trzeba takiego, chyba że dobra podkładka chłodząca, bo przy długiej pracy w stresie laptop zawsze się grzeje (zależy od marki i wgl, ale zawszę trochę tego ciepła jest); Chyba, że dodatkowy dysk HDD 2TB liczysz jako dodatek (jeżeli taki potrzebujesz na swoje dane poza tym SSD (sam mam 500GB dysk i kolejne 1,5TB danych na przenośnym));

-Marka: marka laptopa też jest ważna, bo producenci lubią postarzać sprzęt i sprawiać, żeby palił się tuż po gwarancji (najlepszym przykładem jest HP i każdy ich produkt), dlatego polecam ci Lenovo, który produkuje bardzo dobre konstrukcje;

Co do propozycji zestawu, chyba chodzi ci o przykładowy laptop, to tutaj masz: http://allegro.pl/lenovo-y700-i7-6700hq-8gb-512-1tb-gtx960-fhd-500zl-i5910122133.html- masz w nich SSD 500GB i HDD 1TB (niezłe połączenie, chyba, że wolisz SSD 1TB tylko); Poza tym mamy tu już 8GB Ram DDR4 (szkoda tylko, że 2x4GB, przy zmianie na 16GB musisz wymieniać obie kości), procesor 6-generacji intela i dobrą grafikę GTX960 (w wersji 4GB, lepsza);

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@JacoH

Dzięki za odpowiedź, lecz czy taki sprzęt to nie będzie "za mocny" :D? Nie potrzeba mi czegoś super, jak pisałem - chodzi mi głównie o płynność + dobra grafika w cs go, z tego co się orientuję to aktualnie kupujemy laptopy z Lenovo więc się dobrze składa.

@Edit.

Mam napisać e-mail z podzespołami jakie by mi pasowały mniej więcej (Wiedza, że nie chce aby to był zwykły lapek do przeglądania www).

Czyli coś w stylu.

Matryca: 17" + dobra rozdzielczość

Ram: minimum 8GB

Procesor: (Tutaj się nie znam wiec, proszę o podanie jakiegoś w miarę dobrego, dopisze 'minimum' to oni dobiora coś w miarę raczej)

Itd.

Mam nadzieję, że rozumiesz o co chodzi (nie chce od nich wymagać, lecz zakreslic jaki mniej wiecej ma on być)

Opublikowano

To już gorzej, bo nie wiadomo co ci dadzą, co rozumieją oni przez taki poziom i czy się w ogóle znają i zgodzą dać ci jakiegoś tam laptopa.

A też ja nie wiem co ci dobrać.

Jednak minimum to grafika z pamięcią vram GDDR5, czyli 850,950 (najlepsza chyba tutaj), gorsze mają wolniejszy ram (DDR3, a nie GDDR5, chodzi mi o pamięć w grafice, nie o ram komputera), co znacząco spowalnia całą grafikę.

Opublikowano

@JacoH

Czyli ostatecznie:

Matryca: 17", HD/Full HD 1920x1080 (Matowa)

Dysk: SSD 500gb

Grafika: GTX 850-950

Procesor: Wersja HQ

Tyle im wystarczy?

Jakieś 5lat temu kupili mi laptop całkiem mocny jak na tamte czasy, który spisywał się aż do dzisiaj (bez moich podpowiedzi), a nie wiedzieli że używam go również do gier.

Opublikowano

procesor koniecznie i7 i nie "u", czyli nie energooszczędny, bo to tak naprawdę i5 (ma 2 rdzenie i 4 wątki, więc jaki to i7?).

Reszta mniej więcej ok, ale dysk SSD taki jest pakowany do najlepszych kompów (bo jest drogi), więc jeżeli będzie taki ssd to możesz się spodziewać potwora za 5k.

Opublikowano

1) Kwota przeznaczona na zakup: 

2) Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):

3) Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)

4) Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):

5) Osobiste preferencje:

6) System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)

I coś dobierzemy

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

@Gajwer

Właśnie, w tym problem, że nie wybieram sobie sam co chce.

Tak czy innaczej, podam im te ww. informacje, dodam "procesor: i7 (koniecznie nie wersja U). Dysk: SSD" i zobaczymy co los przyniesie, dzięki wielkie za pomoc JacoH :)

@JacoH

Orientujesz się jeszcze może w jakiej cenie byłby taki laptop? (Wystarczy przedział cenowy)

Procesor: i7 (koniecznie nie wersja U)

Dysk: SSD

Grafika: GTX 850-950

Matryca: 17" HD/Full HD 1920x1080 (matowa)

Opublikowano

@miliord21 napisz jednak GTX960, bo nawet za 3.5k można mieć tą grafikę. Nie mogę znaleźć nic z 950 (chyba nie wyszła jeszcze wersja mobilna, bo ogólnie ten model wyszedł później, niż inne modele).

Tutaj jeden z tańszych przykładów takiego laptopa: http://allegro.pl/lenovo-y50-70-i7-4720-8gb-1tb-gtx960-4gb-ips-fhd-i5896321554.html

Niemal identyczny co ten za 5k (niektórzy sobie nieźle liczą widocznie), choć tutaj jest starsza generacja procesora i ram DDR3, a nie DDR4 i brak SSD, ale procesor wydajnością niewiele odstaje, a grafika ta sama.

Opublikowano

@JacoH

Okej, poszło tak jak napisałem wyżej (zmieniłem tylko grafikę na samo "Grafika: GTX 960" najwyżej jak nie znajdą takiego to wezmą słabszą).

Ogromne dzięki za pomoc. Jak nie zapomnę to za jakiś tydzień napisze co mi przyszło :D

Opublikowano

@JacoH

Potrzebuję jednak jeszcze twojej pomocy :D

Sprawa się nieco zmieniła, nie wiem na jakiej zasadzie oni wyszukuja te laptopy, ale po dłuższej rozmowie podałem im nazwe przykladowego laptopa (Lenovo y50-70, który mi pokazałeś). Powiedzieli że poszukaja - "poszukali". Otrzymałem kartkę z 3 laptopami Lenovo, na 1. Miejscu był ten wlasnie laptop, a na kolejnych 2 laptopy lenovo, ktorych parametry były totalnie nie warte swojej ceny - różnica ok 500zl, a laptop nieporywnywalnie słabszy. Do sedna - znaleźli tego laptopa lecz w cenie 4900... Powiedzieli że jest za drogi, ponieważ kosztuje on 4900 z systemem win10, a muszą dokupić jeszcze Office za 900zl, ponownie po dłuższej rozmowie dostałem propozycje znalezienia laptopa z system, oni go kupią i dokupia tego Office.

Tak więc mialbym prośbę, mógłbyś mi znaleźć laptopa z systemem (szukali win10, nwm czy potrzebuje tego ich Office czy co) w cenie max 3500-4000zl?

Patrzyłem na allegro, jest pełno tych Lenovo y50-70 z win10 za 3700, ale ze się nie znam to nwm czy ten Windows jest na stale i gotowy do użytku itd, tak więc wolę się poradzić.

Co do laptopa, mówiłem im głównie o tym Lenovo y50-70, poczytałem o nim dużo, chwałą go, jedyne problemy to przegrzewanie i kilka osob miało problem z ekranem, ale jeśli masz jakieś inne propozycje co do laptopa to możesz podrzucić. Cena do 4000 wraz z systemem.

Z góry wielkie dzięki :D

Opublikowano

@miliord21 Jeżeli Lenovo ma GTX960 i i7, to jedyna różnica, to ilość ramu (i generacja DDR3 (przy 4-gen. procesorów) i DDR4 (przy 6-gen procesorów), generacja procesora (lepiej wziąć 6, ale 4 też jest ok), wielkość matryca i dysk (SSD, lub HDD).

Musisz wybrać, co chcesz poświęcić.

Ja proponuje coś takiego: http://allegro.pl/lenovo-y50-70-i7-4720hq-8gb-1tb-gtx960-win8-230zl-i5910168212.html - windows 8 (możesz jeszcze zaktualizować system za darmo do windows 10 co poelcam), GTX960 4GB, i7, 8GB ram, matryca matowa IPS. Nic dodać, nic ująć.

Opublikowano

@JacoH

A orientujesz się może, dlaczego np ten laptop: http://allegro.pl/laptop-lenovo-gamer-y50-70-i7-8gb-1tb-gtx960-win10-i5907458579.html jest tańszy od tego co podałeś wyżej, jeżeli posiada win10, który jest droższy? Jeśli chodzi o te bajerki, to za Bardzo potrzebne mi to nie jest :D

I za tą cenę to ten właśnie Lenovo jest najbardziej opłacalny?

Ps. Co do tych systemów. Jeśli zakupie laptop z systemem win10, to jest on już w 100% gotowy do użytku i jest on bez zadnych limitów czasowych itd?

+Czy jeśli potrzebowalbym przeinstalowac system czy coś w tym stylu, to przy zakupie otrzymuje jakiś kod/płytkę?

Opublikowano

@miliord21 kod seryjny będzie znajdował się w biosie i automatycznie będzie się wpisywać, a poza tym powinieneś mieć partycję recovery.

Tak ten system jest bez ograniczeń.

Ten laptop, który dałeś jest identyczny i możesz go spokojnie brać.

Opublikowano

@JacoH

Wysłałem im kilka linków z allegro i jeden z morele.pl. Może tym razem się uda :D

Sorry, że Cię tak męcze i spamie oznaczeniami, ale ze będzie to mój pierwszy "poważniejszy" sprzęt to chce się do niego przyłożyć.

Chodzi mi o sterowniki i zintegrowana kartę graficzną.

Dokładniej to skąd pobierać sterowniki i czy pobierać wszystkie? Na YT widziałem film gdzie ktoś odradzal aktualizacje ze strony głównej, bo były podobno zepsute - nie znam się na tym kompletnie - na Starym lapku wchodziłem w panel sterowania i tam jakoś wyszukiwalem czy są aktualizacje (nigdy nie znalazłem aktualizacji, sprzęt był strasznie stary i słaby więc możliwe że nawet się tym nie zajmowali).

Niby na allegro pisze, że karta jest "dedykowana", a nieco dalej widać że jest karta GTX960M + jakąś tam karta Intela, więc to chyba znaczy, że jest zintegrowana? Jak otrzymam lapka to powinienem poszperać w ustawieniach i jakoś poustawiac, aby gry chodziły na karcie GTX960?

I czy mógłbyś mi w punktach (jeśli jest potrzeba) wypisać co powinienem zrobić przed rozpoczęciem korzystania z laptopa?

Chodzi mi, o coś w stylu:

1. Wejdź tam, ustaw na wydajność.

2. Wejdź tam, wyłącz to.

(Nawet najbardziej oczywiste rzeczy, pierwszy raz będę używał systemu Nvidi)

Niby przed otrzymaniem lapka powinni mi zainstalować te wszystkie sterowniki itd itd. Ale po tych akcjach z cenami jakoś straciłem zaufanie i wolę poradzić się ciebie jak przygotować tego lapka do użytkowania.

Opublikowano

Nie powiem ci dokładnie jak to jest z wyborem grafiki w grach, więc tutaj przepraszam, ale co do sterowników, to system sam ci pobierze, ale i tak zalecam pobrać najnowsze ze strony producenta, czyli ze strony nVidii.

Grafika zintegrowana jest to ta z procesora, a dedykowana, jest to dodatkowa, czyli GTX960 - jest ona dedykowana. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...