Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zrobić grę 2d ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam nie mogę znaleźć poradnika jak zrobić grę 2d może mi ktoś pomoże jak zrobić grę 2d wiem że trzeba znać tam jakieś języki ale nie wiem gdzie mogę się nauczyć tych języków poproszę o wszystkie linki jakie są potrzebne do nauczenia się dam like do góry za pomoc czekam na komentarze pożyteczne a nie jakieś głupie pozdrawiam serdecznie ;)

35223511037872134049.gif

Opublikowano

Musisz umieć co najmniej 4 języki: HTML, CSS, JS Oraz PHP.

Do nauki HTML i CSS polecam:

www.kurshtml.edu.pl

Do nauki JS (JavaScript) polecam:

www.kursjs.pl

PHP się jeszcze sam nie uczyłem, ale myślę, że te linki Ci pomogą:

Te języki są używane do tworzenia gier via www. Za pomocą tego raczej Wiedźmina nie stworzysz, chyba że przeglądarkowego.

Do gry 2D jest potrzebna jeszcze oczywiście grafika, więc lepiej zaopatrzyć się w osobę, która się na tym zna.

Swoją drogą musisz się nauczyć sam wyszukiwać informacji. Do tworzenia gier może się to okazać niezbędne.

Przy okazji dobrze by było, gdybyś umiał w zaawansowanym stopniu matematykę. To też się może przydać.

Za to znajomość języka angielskiego jest wręcz obowiązkiem.

Mam nadzieję, że pomogłem. ;)

19.jpg

Opublikowano

Musisz umieć co najmniej 4 języki: HTML, CSS, JS Oraz PHP.

Nie, nie musi - sam js + przeklejenie kawałka htmla do prostej gierki via www wystarczy - nie do każdej gry jest potrzebny backend.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Sam chciałem robić grę 2d jakiś czas temu i na pl mało znalazłem, większość to anglojęzyczne fora, podstawa to jakiś język np. C++ i jakaś biblioteka graficzna typu SFML. Z tego co kiedyś wyczytałem to 80% sukcesu to dobrze poznany język i bibl graficzna :)  linków nie podaję, obadaj na forum gdzieś był spis kursów, zacznij od C++. Możesz zainteresować się też gotowymi silnikami, ale na ten temat dużo Ci nie powiem bo właściwie nic nie wiem :/.

p.s ale doje*** nie spojrzałem na dział xD. Mój post pomiń, tak jak piszą koledzy u góry js  + html

"...przeważnie zachowuje się rozważnie ... "

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...