Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Instalacja Serwera Na Debianie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, krótko i zwięźle.

Można postawić serwer na Debianie ?

Jak będzie działał, będzie kompatybilny z plikami ?

Mogę przyszykować się na jakieś błędy ?

Opublikowano

Debian to nie jest typowy system pod serwery... Najlepszym rozwiązaniem jest FreeBSD, stabilny i szybki.

Opublikowano

sory kiedys miałem pare linuxów i ja sie tam nie znam , wiem tylko ze ubuntu, knoppix , mandriva to tez rodzina debiana,

fedora,redhat i jeszcze jakis tam ma inny rodzaj plikow , ale chyba nie wtym rzecz ze system jest do serverów , czy nie jest ,

Dany system ma poprostu wiecej sterownikow , a mniej uzytkowych programów , eventualnie jest ciut inaczej jadro skompilowane by dane szybciej przedtwarzal jesli chodzi o transfer.

_

Serwery najczęściej pracują pod kontrolą systemów operacyjnych takich jak: FreeBSD, GNU/Linux, Solaris, Novell NetWare, Microsoft Windows Server 2003 lub 2008, Mac OS X Server (wikipedia)

Jesli chodzi o linuxa , to pewnie autorowi chodziło o linuxa z dopiskiem serverowy , bo te ktore linuxy znam to sa bardziej

do użytku domowego niż serverowego ,

bo sa specjalne pod server , samych linuxów :

np. Ubuntu Server Edition ,Annvix ( rodzina mandrivy), SUSE Linux Enterprise Server, ALT Linux Office Server

(rodzina madrivy) , Red Hat Enterprise ( v AS ) , Debian Lenny(uzywany pomimo ze ma rowniez srodowisko graf.)

i eth 4.0 , .... i nie wiem jakie jeszcze są , . xD

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Ostatnie pytanko, do obeznanych ludzi - Zainstalowałem Debiana, ale wpadłem na pomysł by zainstalować VMWare, i na nim zainstalować FreeBSD.

Co wy na to ? Nie będzie, z tym żadnych problemów ? (By postawić serwer)

Opublikowano

Właściwie to bez równicy, masz racje. Przeoczyłem ten fakt.

Dobra, dzięki za rady, postaram się z tym uporać. Jak się uporam, to zrobie Tutka ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...