Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Router

damianpsp10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym zakupić router Asus RT-N18U, czy będzie to dobre rozwiązanie?

1. Router musi obsługiwać internet 100mbps(min. 60 mbps)

2. Sygnał i szybkość musi być przyzwoita za trzema ścianami.

Jak ktoś może polecić lepszy router spełniający wymagania to proszę pisać.

Opublikowano

W sumie cokolwiek napisałeś i chcesz nie ma znaczenia , każdy router obsługuje sieć 100 Mbps bez problemu.  Jeśli nie to tylko wina użytkownika który nie potrafi podłączyć jak należy urządzeń. 

Jak z zasięgiem to sobie sprawdzisz sam jak będziesz miał. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

W sumie cokolwiek napisałeś i chcesz nie ma znaczenia , każdy router obsługuje sieć 100 Mbps bez problemu.  Jeśli nie to tylko wina użytkownika który nie potrafi podłączyć jak należy urządzeń. 

Jak z zasięgiem to sobie sprawdzisz sam jak będziesz miał. 

No pewnie, że każdy te z przez 7 lat także...

Co mnie to obchodzi, że mój aktualny router obsługuje 100mbps(gdy jestem w tym samym pokoju), skoro po wyjściu z pokoju jest już 70mbps, a w drugim pokoju już 30?!... Nie mam warunków laboratoryjnych, dodatkowo jest kilkanaście działających routerów... Dodatkowo także próbowałem konfigurować wszystko ręcznie, ale i tak rezultaty były znikome.

Opublikowano

Przecież to twój problem że masz słabe urządzenie które ODBIERA z mierną anteną , zmiana routera też nic nie zmieni. Badania zasięgu to możesz sobie sam tylko przeprowadzić a nie bez sensu się pytać czy przez trzy ściany będzie lepszy sygnał. Bo może być lepszy i może być nawet gorszy niż masz obecnie. 

Czy będziesz miał super nowy czy super stary i gówniany jak obecnie będziesz miał prawie TO SAMO na tym urządzeniu. Niewiele pomoże ilość dodatkowych anten skoro nie zmienia sie moc nadawana przez drugie urządzenie . 

Zasięg zależy od routera i urządzenia co go odbiera. Wszystkie routery ograniczone są mocą nadawania i mają mniej więcej ten sam zasięg dla tego samego urządzenia.

Jeśli doliczy się ściany to już z tym bardziej nikt ci nie powie jak będzie działał.

np. Mam  u siebie ściany ceglane 5 ścian na dwie cegły po drodze w prostej lini do routera , działa mi bez problemu router będący 20 m od miejsca gdzie jestem, wszystkie urządzenia stoją na jednym stole. 

Na laptopie mam 50%  sygnału  tego 100% łącza 

Na telefonie 70% jednak spada połączenie prawie o 50% 

Na TV tak jak laptop 50% sygnału i 100% łącza 

Tablet nie działa może z 10% sygnału i ledwo w ogule coś łapie czasami, wiadomo gówniana antena 

Mam taki sobie router  z Virgin, 5 antenowy, dwupasmowy 2,4 i 5 Ghz , tylko telefon działa na 5 GHz i jak widzisz mimo że powinien działać lepiej działa gorzej bo ma słaby nadajnik 

Na koniec repeater WiFi , 100% sygnału 100% łącza , załączyłem dla testu , potraktuj to jako router drugi 

Na starym routerze ( ok 4 lata miał  Asus ) sygnał w tym miejscu był  w granicach 80% dla wszystkich urządzeń, jak widzisz zmieniłem na LEPSZY i NOWSZY a wyszła kicha trochę. Niby reszta działa ale nie działa tablet.  

Kup repeater albo adapter PowerLine ( lepszy ) .

Przy powerline nie ma znaczenia ile masz ścian a w obrębie jednej sieci elektrycznej działa szybciej niż masz łącze czyli z dużym zapasem w razie strat.  

Opublikowano

Ja to wszystko przecież rozumiem... Ale piszę ten temat nie po to by dowiedzieć się, że to mój problem i routery już tak mają.

Tylko chciałem się głównie dowiedzieć, czy ten router będzie lepszym, czy gorszym rozwiązaniem w przedziale 200-400zł od mojego obecnego(tp-link wdr4300), lub ktoś mi poleci inny. Bo tego to już musiałem nieraz restartować...

Co do tych urządzeń, które zwiększają zasięg to na 100% nie będzie to się opłacało, jak już to chcę kupić jeden a porządny, a nie bawić się w 20 urządzeń od samej sieci wifi...

Dodatkowo mając ten aktualny router i siedząc w tym samym pokoju mam ogromne utraty pakietów i dławienia się np. grając w cs-go, praktycznie co kilka minut, czego nie było na bardzo starym routerze wrt54g2, gdzie zasięg dodatkowo w drugim pokoju na tym samym sprzęcie tracił jedynie 2mbps.

Opublikowano

Myślisz że takich strat nie zapewni ci nowy router ? Może zapewni jak dodatkowo zmienisz odbiornik WiFi na taki z anteną o dużym zysku to i tak poprawisz może o 50% . 

To kup PowerLine zwykły zestaw np tplinka 2 adaptery , nie będziesz miał strat. Takie połączenie traktuje się jak po normalnym kablu. Pingi w obrębie takiej sieci w domu są w granicach 5 do 20 max i co najwyżej tyle stracisz na pingu jaki jest od routera, przy wifi będzie to ponad 50-100. 

How%20to%20Install%20TP-LINK%20Wireless%

Wpinasz do routera pierwszy, drugi do kompa/lapka  jedno naciśnięcie w celu sparowania i działa.  

Możesz potem dowolnie sobie dokupić w celu rozbudowy następny odbiornik ( nadajnik jest jeden dla całej sieci )  , np dodatkowe Wifi ( jak na obrazku , jest własnie wersja z WIFI ) . 

Cena takich zestawów to ok 100-200 zł za parę, czasem za trzy .

p.s. składałem taki zestaw w kamienicy 3 piętrowej.  Jeden nadajnik od routera, sieć internetowa  100 Mbps, po sieci lokalnej działa sieć na 200 Mbps, 10 urządzeń w mieszkaniach,  ping był 20 jak sprawdzałem na najwyższym piętrze. 

Koszty wyszły 2x niższe niż używać routerów czy repeaterów 

tplinkamz_home_lg.jpg

Opublikowano

Ciekawe rozwiązanie, ale na razie jeszcze spróbuję z tym routerem chyba.

Ogólnie chciałbym po prostu się dowiedzieć, czy chociaż trochę będzie mocniejszy od mojego obecnego, wiem, że to takie trochę wróżenie, ale zysk 5-10mbps, lub po prostu stałe łącze będzie już sukcesem... Bo z tym tp-linkiem 4300, to wystarczy, że zacznę grać w cs-go i już mam co chwilę loss: 0-40%, choke: 0-8% i nie mówię tutaj o jakichś odległościach, ale w tym samym pokoju co router. Nieraz to w ogóle trzeba go restartować, bo jeszcze w tym samym pokoju mam 1mbps i nie jest to wina operatora.

Opublikowano

Źle  podchodzisz do tego. NIE MASZ ŻADNEGO ZYSKU ZWŁASZCZA W JAKOŚCI ŁĄCZA !  

Czy na wifi pokazuje 10 Mb/s czy 20 Mb/s czy 60 Mb/s to dalej jest to samo łącze z identycznymi parametrami na internet np 100 MB/s 

Im wyższa przepustowość WIFI tym gorsza jakość i gubienie pakietów, przy okazji zmniejsza się zasięg, usiłujesz z dupy po prostu mieś super łącze do niczego nie potrzebne w czasie gry. Zwykle wystarczy najmniejsza przepustowość  z największym zasięgiem i małą ilością  loss. Przecież gra nie ściąga Gb danych jak w nią grasz,  masę ludzi grywa na łączach do 10 MBps ( ok 1 MB/s ) i w niczym im to nie przeszkadza  

WIFI działa dynamicznie, dostosowując się do połączenia używanego w danym momencie. W praktyce im bliżej jesteś routera powinno ci w czasie używania pokazywać NAJMNIEJSZĄ prędkość. To co pokazuje windows to największa możliwa albo tymczasowo największa możliwa wynegocjowane przez kartę na routerze.

Nie wiem jak ci poprawi jakościowo nowy router, ładnie wyglądają zawsze w testach ale najlepiej współpracują z własnym sprzętem który praktycznie w 100% sam ustawia się pod router. Jak nadal chcesz kupić to jako sprzęt jest niezły ale dla działania  idealnego w 100% powinieneś też karty sieciowe zalecane kupić do niego by mieć to co pisze w parametrach.   

RT-N18  to dobra seria routerów z średniej półki cenowej, w sumie wystarczył by tez RT-N12 jeśli nie planujesz rozbudowy sieci na większą w domu 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...