Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

zdobycie uchwytu - 2 pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1) posłużę się przykładem przycisku "Szukaj w Google" na stronie google.pl. jego kod wygląda następująco

<input value="Szukaj w Google" aria-label="Szukaj w Google" name="btnK" type="submit" jsaction="sf.chk">

aby podpiąć jego uchwyt do naszej zmiennej użyjemy funkcji _IEGetObjByName("btnK"), gdzie btnK to name naszego przycisku w kodzie źródłowym.

problemem jest fakt że nie wszystkie przyciski, m.in w grach przeglądarkowych np. TheWest mają parametr name lub id. Czy da się wówczas zdobyć uchwyt do takiego obiektu, który nie ma parametrów id / name?

2) Dlaczego funkcja _IEGetObjById nie działa w przypadku <td id="..." ..>, mimo że td czyli element tabeli ma swoje id?

Opublikowano

Ad. 1 - tak, np. pobierając wszystkie przyciski ze strony (jest do tego funkcja w bibliotece IE.au3) a następnie wyszukując odpowiedni przycisk w zwróconej tablicy obiektów (np. sprawdzając inner html).

A2. 2 - daj przykład co nie działa

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

1) wielkie dzięki! z 20h testowałem rożne opcje. i się udało z funkcją _IETagNameAllGetCollection

2) to także rozwiązała powyższa funkcja

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...