Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zacząć, co powinienem wiedzieć na początku ?

Seijuro31x

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam pytanie mianowicie co powinienem wiedzieć na samym początku gry ? 

Jaką klasą postaci zagrać na początku abym nie miał zbyt dużo rzeczy na głowie ? 

Za każdą odpowiedź daję plusa. :) 

frWhR.png

Opublikowano

Witaj.

Przede wszystkim musisz zrozumieć system handlu. Jest to gra, która nie posiada typowej waluty w złocie. Handluje się tutaj przedmiotami, bądź Orbami, które w jakiś sposób zamieniają złoto. Orbów jest kilkanaście i każdy z nich służy do czegoś innego i mają różne wartości. Jeden orb jest wart praktycznie nic, choć coś robi, a jest taki, który ludzie sprzedają w internetach za 500$.

Lista currency (orbów) z krótkim moim opisem:

Scroll of Wisdom - zwoje, które identyfikują przedmioty. Od magicznych, przez rare, aż do legendarnych.

Scroll of Portal - otwiera portal z obecnej lokacji do miasta.

Armourer's Scrap - zwiększa quality części zbroi (rękawice, buty, hełm, zbroja)

Blacksmith's Whetstone - taka sama zasada jak przy Whetstonach, zwiększa quality broni.

Glassblower's Bauble - zwiększa quality potionów.

Cartographer's Chisel - zwiększa quality w mapach.

Gemcutter's Prism - zwiększa quality w klejnotach ze skillami.

Jeweller's Orb - zmienia ilość gniazd w przedmiocie.

Chromatic Orb - zmienia kolory gniazd.

Orb of Fusing - zmienia połączenie pomiędzy gniazdami.

Orb of Transmutation - robi z białego przedmioty niebieski.

Orb of Chance - robi z białego przedmiotu niebieski, rare bądź legendarny.

Orb of Alchemy - robi z białego przedmiotu rare.

Orb of Augmentation - dodaje statystykę w niebieskim przedmiocie.

Regal Orb - robi z niebieskiego przedmiotu rare.

Orb of Alteration - zmienia statystyki w niebieskim przedmiocie.

Blessed Orb - zmienia stałą statystykę w przedmiocie.

Orb of Scouring - robi z rare lub niebieskiego przedmiotu biały (usuwa wszystkie statystyki).

Orb of Regret - dodaje jeden punkt do wycofania z drzewka pasywek.

Vaal Orb - jest w stanie zrobić kompletnie wszystko z przedmiotem, od ulepszenia, po zniszczenie go.

Chaos Orb - zmienia statystyki w rare przedmiocie.

Exalted Orb - dodaje statystykę w rare przedmiocie.

Mirror of Kalandra - kopiuje przedmiot.

Przedmioty zaznaczone na żółto to przedmioty do użytku własnego i rzadko są walutą handlu.

Na szaro przedmioty, które warto podnosić, gdyż nie każdy ich zbiera i łatwo można je wymienić za inne.

Zielone przedmioty są główną walutą w grze. Exalted Orb jest najdroższy i jest równy od 40 Chaos Orbów, aż do 80 - wszystko zależy od ligi, na której grasz.

Czerwony przedmiot, czyli Mirror jest najrzadszym przedmiotem w grze. Jego cena średnio wynosi 500$.

Jeśli chodzi o postać, to tutaj wybór należy do Ciebie. Nie ważne jaką postacią zaczniesz grać, musisz się nastawić na to, że zrobisz kilka postaci, zanim zrozumiesz system skilli i suport gemów. Aczkolwiek ja radziłbym Rangera pod jakiś Split Arrow czy Tornado Arrow. Bardzo łatwe buildy i nie są drogie. Dasz radę grać nimi na tym, co sam znajdziesz.

Aczkolwiek jeśli masz jakieś pytania, to oznacz mnie w poście to pomogę. Trzymaj się i miłej gry w Path of Exile.

tumblr_nz5oe2KFat1ul9ajgo2_500.gif

Opublikowano

Witaj.

Przede wszystkim musisz zrozumieć system handlu. Jest to gra, która nie posiada typowej waluty w złocie. Handluje się tutaj przedmiotami, bądź Orbami, które w jakiś sposób zamieniają złoto. Orbów jest kilkanaście i każdy z nich służy do czegoś innego i mają różne wartości. Jeden orb jest wart praktycznie nic, choć coś robi, a jest taki, który ludzie sprzedają w internetach za 500$.

Lista currency (orbów) z krótkim moim opisem:

Scroll of Wisdom - zwoje, które identyfikują przedmioty. Od magicznych, przez rare, aż do legendarnych.

Scroll of Portal - otwiera portal z obecnej lokacji do miasta.

Armourer's Scrap - zwiększa quality części zbroi (rękawice, buty, hełm, zbroja)

Blacksmith's Whetstone - taka sama zasada jak przy Whetstonach, zwiększa quality broni.

Glassblower's Bauble - zwiększa quality potionów.

Cartographer's Chisel - zwiększa quality w mapach.

Gemcutter's Prism - zwiększa quality w klejnotach ze skillami.

Jeweller's Orb - zmienia ilość gniazd w przedmiocie.

Chromatic Orb - zmienia kolory gniazd.

Orb of Fusing - zmienia połączenie pomiędzy gniazdami.

Orb of Transmutation - robi z białego przedmioty niebieski.

Orb of Chance - robi z białego przedmiotu niebieski, rare bądź legendarny.

Orb of Alchemy - robi z białego przedmiotu rare.

Orb of Augmentation - dodaje statystykę w niebieskim przedmiocie.

Regal Orb - robi z niebieskiego przedmiotu rare.

Orb of Alteration - zmienia statystyki w niebieskim przedmiocie.

Blessed Orb - zmienia stałą statystykę w przedmiocie.

Orb of Scouring - robi z rare lub niebieskiego przedmiotu biały (usuwa wszystkie statystyki).

Orb of Regret - dodaje jeden punkt do wycofania z drzewka pasywek.

Vaal Orb - jest w stanie zrobić kompletnie wszystko z przedmiotem, od ulepszenia, po zniszczenie go.

Chaos Orb - zmienia statystyki w rare przedmiocie.

Exalted Orb - dodaje statystykę w rare przedmiocie.

Mirror of Kalandra - kopiuje przedmiot.

Przedmioty zaznaczone na żółto to przedmioty do użytku własnego i rzadko są walutą handlu.

Na szaro przedmioty, które warto podnosić, gdyż nie każdy ich zbiera i łatwo można je wymienić za inne.

Zielone przedmioty są główną walutą w grze. Exalted Orb jest najdroższy i jest równy od 40 Chaos Orbów, aż do 80 - wszystko zależy od ligi, na której grasz.

Czerwony przedmiot, czyli Mirror jest najrzadszym przedmiotem w grze. Jego cena średnio wynosi 500$.

Jeśli chodzi o postać, to tutaj wybór należy do Ciebie. Nie ważne jaką postacią zaczniesz grać, musisz się nastawić na to, że zrobisz kilka postaci, zanim zrozumiesz system skilli i suport gemów. Aczkolwiek ja radziłbym Rangera pod jakiś Split Arrow czy Tornado Arrow. Bardzo łatwe buildy i nie są drogie. Dasz radę grać nimi na tym, co sam znajdziesz.

Aczkolwiek jeśli masz jakieś pytania, to oznacz mnie w poście to pomogę. Trzymaj się i miłej gry w Path of Exile.

Dzięki bo naprawdę dość dużo dowiedziałem się z twojego posta.

Mam jeszcze jedno pytanie, jakie gemy własnie grając Rangerem mam mieć na uwadze ?

frWhR.png

Opublikowano

Dzięki bo naprawdę dość dużo dowiedziałem się z twojego posta.

Mam jeszcze jedno pytanie, jakie gemy własnie grając Rangerem mam mieć na uwadze ?

Jeśli chodzi o główny gem to ja proponuje od samego początku Split Arrow. A jeśli chodzi o suport gemy to polecam Faster Attack, Melle Weapon Damage i Add Cold Damage. Na początek będzie to dobry skład. Jak się dorobisz później na przedmioty z 5L lub 6L to pewnie będziesz już wiedział, jakie skile używać.

Dodatkowo od 12 poziomu używaj gemu Blink Arrow. Pozwala on szybciej przemieszkać się i omijaćróżnego rodzaju przeszkody. Wystrzeliwujesz strzałę, a gdzie spada teleportuje się Twoja postać.

tumblr_nz5oe2KFat1ul9ajgo2_500.gif

Opublikowano

Jeśli chodzi o główny gem to ja proponuje od samego początku Split Arrow. A jeśli chodzi o suport gemy to polecam Faster Attack, Melle Weapon Damage i Add Cold Damage.

Co to za Gem?;p

I od kiedy gemy malle działają na bow'a?

Jeśli chcesz już iść pod split arrow, to bardziej polecałbym taką opcję:

https://www.pathofexile.com/forum/view-thread/1345914

57192e39824c93eb888999c2fd81258e.gif

Opublikowano

Graj sobie Marauderem na początku albo zrób sobie summonera, zapewni ci to trochę bezpieczeństwa i pozwoli poznać grę.

#EMERYTURA

Opublikowano

Mój pierwszy poważny build to też był własnie rang pod split'a.Sęk w tym , że żeby coś ugrać to trzeba mieć dobry łuczek pod krita i bizu z kritem. Polecam odpuścić sobie splita i robić Tornado Shot pod pierce

Opublikowano

Mój pierwszy poważny build to też był własnie rang pod split'a.Sęk w tym , że żeby coś ugrać to trzeba mieć dobry łuczek pod krita i bizu z kritem. Polecam odpuścić sobie splita i robić Tornado Shot pod pierce

JAK ZACZYNAĆ TO Z JAK NAJBARDZIEJ NOOBSKIM BUILDEM JAK TO MÓWIĄ, HEHE.

#EMERYTURA

Opublikowano

Kilka porad odemnie

- Flaszki regeneruja się automatycznie, po zabiciu potwora. Mody w flaszce mogą przyspieszyć proces.

- Czasami więcej połączonych gniazd w gorszym itemku może się bardziej przydać niż w lepszym itemku bez połączonych gniazd.

- Wszystkie Twoje gemy lvlują się jednakowo, z taką samą prędkoscią.

- Pamiętaj nie tylko o DPS, jednak surv też się przyda, staraj się rozdawać pasywki pół na pół.

- Zaznacz sobie opcje w ustawieniach > Ui " Show Corner Map, Always Highlight, Always Show Sockets, Show Map/Mana Levels" są przydatne.

- Nigdy nie rób skomplikowanych buildów wymagajacych wysokich tierów przedmiotów unikatowych, na forum jest mnostwo buildow pod niższe tiery a same one są czasami są bardziej wytrzymalsze niż te droższe. Z początku stosuj się Newbie guide

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...