Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomysł na własną firmę

UpDaTeR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż czasy beztroski mijają i  razem z tym szukam inspiracji do tego by życie było łatwiejsze, przynajmniej pod względem finansowym. Mianowicie mam do dyspozycji ~300 tysięcy wolnej gotówki, plus na pewno kredyty/pożyczki i chciałbym założyć własną firmę, gdyż wiadomo że lepiej mieć kogoś pod sobą, niż nad. Owszem mógłbym za te pieniądze wydzierżawić lokal, a tam postawić kawiarnie czy jakiś zakład komputerowy, czyt. to co jest na topie, lecz chciałbym pójść o krok dalej. Szukam jakiegoś oryginalnego pomysłu, którego pewnie nikt nie poda bo oryginał wywodzi się z samego siebie, lecz na pewno jakiś kierunek, ktoś może narzucić. Osobiście rozglądam się po rynkach Amerykańskich, Azjatyckich, gdzie coś dopiero zdobywa ogromną popularność. Tak, więc pytanie do Was.. Natknęliście się na coś ciekawego, co również niosło by ze sobą jakieś prawa bytu w naszym jakże pięknym Kraju? Chętnie posłucham wskazówek, pomysłów, porad.. 

Pisajcie :P 

Opublikowano

Sklep z koszulkami, poduszkami i innymi rzeczami dla mangozjebów.

Odpada, szkoda funduszy na takie coś. Zbyt niski obrót 

Opublikowano

19 i nie prowo tylko smutne wydarzenie w rodzinie, a o tym pisać nie mam zamiaru, plus nie takich odpowiedzi oczekuje :)

Opublikowano

Kosmetyki do detailingu samochodowego, nie tworzenie a dystrybucja polskich jak i zagranicznych firm typu ShinyGarage, ADBL, Soff99, Meguiars, TK, Autoglym, Mainz itd. np. w moim mieście jest na to mega popyt ( tak jak wszędzie ) a brak miejsc, gdzie można zakupić profesjonalne kosmetyki.

Naklejki, projekty itp. coś w stylu " odjazdowenaklejki.pl " ogólnie rzecz ujmując, firma która zajmuje się tworzeniem naklejek.

Na początek te kierunki wydają mi się mało oklepane i dopiero co, rozwijające się. 

2e7beb469d579.gif

" Ten kawałek będzie leciał w furach wielu,

więc pozdrawiam pasażerów, elo "

Opublikowano

Współczuję.

Najlepiej coś związane z Elektroniką bo to przyszłość. :)

Zdaje sobie sprawę, że elektronika ciągle się rozwija i jest na nią popyt ale w tym kierunku mam zbyt mało pomysłów na cokolwiek związanego z tym. Chyba, że ktoś rzuci ciekawym pomysłem.

Kosmetyki do detailingu samochodowego, nie tworzenie a dystrybucja polskich jak i zagranicznych firm typu ShinyGarage, ADBL, Soff99, Meguiars, TK, Autoglym, Mainz itd. np. w moim mieście jest na to mega popyt ( tak jak wszędzie ) a brak miejsc, gdzie można zakupić profesjonalne kosmetyki.

Naklejki, projekty itp. coś w stylu " odjazdowenaklejki.pl " ogólnie rzecz ujmując, firma która zajmuje się tworzeniem naklejek.

Na początek te kierunki wydają mi się mało oklepane i dopiero co, rozwijające się. 

Tu natomiast nie dostrzegam za dużego popytu, bynajmniej w Polsce ze względu na to, że Polacy nie są bogaci i niewiele może pozwolić sobie na takie detale upiększające samochód. Mogę się mylić

Opublikowano

Zdaje sobie sprawę, że elektronika ciągle się rozwija i jest na nią popyt ale w tym kierunku mam zbyt mało pomysłów na cokolwiek związanego z tym. Chyba, że ktoś rzuci ciekawym pomysłem.

Tu natomiast nie dostrzegam za dużego popytu, bynajmniej w Polsce ze względu na to, że Polacy nie są bogaci i niewiele może pozwolić sobie na takie detale upiększające samochód. Mogę się mylić

Ten rynek uderza bardziej do młodych osób, osób które nie traktują tylko samochodu jako transportu z punktu A do B.

Masz rację, rynek ten nie jest jeszcze aż tak rozwinięty jak w innych krajach, ale dopiero co rozwija się i brnie do przodu.

Dużo uderzają w zloty, spoty itp. wszystko co związane z motoryzacją, imprezy itp. np. VWMania, BMW syndykat itp. tam głównie się reklamują i zdobywają klientów. 

2e7beb469d579.gif

" Ten kawałek będzie leciał w furach wielu,

więc pozdrawiam pasażerów, elo "

Opublikowano

Albo zainwestować w jakieś akcje.

Sprowadzanie aut zza granicy.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

Może coś z dronami?

Ale warto by było wiedzieć czym się interesujesz, bo robienie firmy na siłę byle by mieć jakieś pieniądze to raczej nie jest dobry pomysł.

Opublikowano

Inwestycja w akcje odpada, ponieważ chcę z tych pieniędzy zrobić stabilny dochód w przyszłości i zainwestować w coś co mi to umożliwi. Piekarnia jest raczej poniżej moich oczekiwań a co do elektroniki to może nie nakarmie ale jest o wiele droższa i równie potrzebna jak i artykuły spożywcze w tych czasach. Z zainteresowań również kierunek elektroniczny. Na transporcie nic się nie znam i mimo że nie ja bym wykonywał zadania to odpada z braku jakiejkolwiek wiedzy.

Czekam na dalsze propozycje :)

Opublikowano

powiem Ci tak przyjacielu.

jak masz zamiar otworzyć jakąś firmę tylko po to by to zrobić to daj sobie spokój.

jak nie będziesz zajmował się czymś na czym się znasz to c***a z tego będzie

Opublikowano

W polsce jedyny dobry zarobek to postawienie duzej kawiarenki internetowej :D nie w jakims  zadupiu tylko w duzym w c**j duzym miescie blisko szkol (podstawowka gimnazjum) kupujesz komputery moga byc uzywki jakis z oxl.Robisz duza reklame wsadzasz w reklame logo csa i lola noi co tu duzo pisac xD hajs sam leci ta dzieciarnia nie ma kasy na kompa bo matka z ojcem nie dadzą kasy a tak to  wpadna do kawiarenki zaplaca i graja .Albo mozesz osrodki odwykowe w azji zrobic XDD tez czysty hajs :D

Opublikowano

rób to co lubisz, nie coś co daje kase. Hajs to efekt  uboczny, pooglądaj "Marka Ślibodę" na Yt, szefa firmy "Marco", wspaniały człowiek który dorobił się milionów i zmienia świat na lepsze. Co do pomysłów. Jeżeli mieszkasz na śląsku polecam spedycje/logistyke, największe możliwości ale ogromna konkurencja, farmaceutyka - przyszłość. Każdego dnia tysiące osób choruje i potrzebują leków. Produkcja czegoś na co jest popyt.

Opublikowano

Może nieruchomości?

Kupujesz jakieś mieszkanie za 300k np. w Warszawie. Wynajmujesz za powiedzmy 2,5k/msc (możliwe że nie znajdziesz nikogo chętnego przez jakiś czas, ale to ryzyko jest zawsze, tak samo jak w przypadku własnej firmy, jednak według mnie kupno mieszkania jest bezpieczniejsze). Co miesiąc dostajesz kasę, żeby mieć jeszcze więcej możesz dodatkowo znaleźć pracę. Po odliczeniu wydatków codziennych, każdego miesiąca zostanie ci sporo gotówki. Po roku, dwóch oszczędzania kasy powinieneś mieć jej wystarczająco by założyć swoją firmę. Nie musisz się wtedy już nawet martwić, że firma ci nie wypali, bo masz 2,5k co miesiąc z mieszkania.

Jest też szansa, że ceny mieszkań pójdą w górę i dostaniesz za nie np. 500k.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Może nieruchomości?

Kupujesz jakieś mieszkanie za 300k np. w Warszawie. Wynajmujesz za powiedzmy 2,5k/msc (możliwe że nie znajdziesz nikogo chętnego przez jakiś czas, ale to ryzyko jest zawsze, tak samo jak w przypadku własnej firmy, jednak według mnie kupno mieszkania jest bezpieczniejsze). Co miesiąc dostajesz kasę, żeby mieć jeszcze więcej możesz dodatkowo znaleźć pracę. Po odliczeniu wydatków codziennych, każdego miesiąca zostanie ci sporo gotówki. Po roku, dwóch oszczędzania kasy powinieneś mieć jej wystarczająco by założyć swoją firmę. Nie musisz się wtedy już nawet martwić, że firma ci nie wypali, bo masz 2,5k co miesiąc z mieszkania.

Jest też szansa, że ceny mieszkań pójdą w górę i dostaniesz za nie np. 500k.

Moge potwierdzic, ze dziala. Rodzina kolegi ma jakies mieszkanie we Wrocku i te 1.7k miesiecznie wpada. 

W firmie nie chodzi o pomysl, a o to by sie wbic w nisze na ktora jest zapotrzebowanie. Nie powiem Ci tego, kiedy nie wiem gdzie mieszkasz i jacy tam sa ludzie. Aktualnie jedna rzecz jest poki co najbardziej uniwersalna: firmy informatyczne ktore maja umowe z innymi firmami ktore bede ich oblugiwaly na kazde ich zawolanie, no ale co miesiac pieniadz zawsze wpada. I nie chodzi mi o jakis sklep komputerowy, tylko bardziej jako usluga. Mozna z tego bardzo dobrze wyzyc.

­

Opublikowano

Otóż czasy beztroski mijają i  razem z tym szukam inspiracji do tego by życie było łatwiejsze, przynajmniej pod względem finansowym. Mianowicie mam do dyspozycji ~300 tysięcy wolnej gotówki, plus na pewno kredyty/pożyczki i chciałbym założyć własną firmę, gdyż wiadomo że lepiej mieć kogoś pod sobą, niż nad. Owszem mógłbym za te pieniądze wydzierżawić lokal, a tam postawić kawiarnie czy jakiś zakład komputerowy, czyt. to co jest na topie, lecz chciałbym pójść o krok dalej. Szukam jakiegoś oryginalnego pomysłu, którego pewnie nikt nie poda bo oryginał wywodzi się z samego siebie, lecz na pewno jakiś kierunek, ktoś może narzucić. Osobiście rozglądam się po rynkach Amerykańskich, Azjatyckich, gdzie coś dopiero zdobywa ogromną popularność. Tak, więc pytanie do Was.. Natknęliście się na coś ciekawego, co również niosło by ze sobą jakieś prawa bytu w naszym jakże pięknym Kraju? Chętnie posłucham wskazówek, pomysłów, porad.. 

Pisajcie :P 

W sierpniu 2014 otworzyłem własną firmę z usługami projektowania WWW i tworzenia grafiki oraz wstępnego pozycjonowania na google.

Moje rady:

- Pomyśl czy warto być na ryczałcie i czy Twój interes będzie wygodny pod niego, przez 2 lata masz ulgowy ZUS i praktycznie nie płacisz nic skarbówce, ja płacę obecnie 279,41 + 168 (lekka nadpłata ze złotówką) i reszta jest dla mnie, ZUS jakby pokrywa podatek w praktyce, w teorii mówi się inaczej ale to tylko w teorii.. to zagmatwane ale wytłumaczy księgowa

- Poczytaj o kodach PKD, one weryfikują czym się zajmujesz a niektóre sobie mogą wchodzić w drogę i się wykluczać (u mnie na początku taka sytuacja zaistniała)

- Rynek androida jest dość owocny, jeśli masz budźet aby wynająć programistę Java->Android to warto wrzucić swoje apki po 1zł do Google Play, prosta grafika, gra ala milionerzy np. i masz zysk, osobiście ślędze samodzielnych programistów którzy wiedzą iż nie dogonią Gamelofta ale te 10tys miesięcznie pobrań jest, ustawiają najniższe ceny przy pobraniu, chodź dziś jest to wypierane przez zjawisko udostępniania darmowych gier w których mamy mikro płatności i prędzej czy później użytkownik z nich skorzysta lub zanudzi się grą / nie przejdzie dalej.

- Nie płać za księgową więcej niż 100zł, jest ich mnóstwo, mnie rozliczała rocznie babeczka za 5 dyszek i inne usługi w podobnej cenie bo konkurencji jej nie brakuje, obecnie sam to robię.

pozdrawiam,

2006-2010

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...