Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Zmulony Komputer Jak przyspieszyć

Gol342

Pytanie

Opublikowano

Witam posiadam bardzo zmulony komputer google chrome uruchamia z 30 sek a jak gram w grę " Minecraft " to ciągle mam 30 fps a kiedyś

po 100 leciało ;/ Pomóżcie od nowości był taki już jakieś usługi mogę wyłączyć ale nie wiem jakie   ccleaner i regclean pro pomogło mam 50 fps no ale gdzie jeszcze 50 ? Proszę  o Pomoc

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robisz to na własną odpowiedzialność.

-Usuń adware Adwcleanerem
-Zeskanuj system antywirusem.
-Zaktualizuj sterowniki ręcznie lub programem, np. Driver Booster lub SlimDrivers.
-Sterowniki karty graficznej trzeba ręcznie zaktualizować.
-Zmniejsz ustawienia w panelu karty graficznej.
-Wyłącz ustawienia wizualne. (Prawym na "Mój komputer" - właściwości - zaawansowane ustawienia systemu - "Ustawienia" pierwsze od góry - "Dopasuj do uzyskania najlepszej wydajności"
-Ustaw plik stronicowania. (Z tego samego okna przejść do zakładki "Zaawansowane" na samym dole "Zmień" - Najlepiej na innej partycji niż C: - Zmień na "Rozmiar niestandardowy" i wpisz - W "Rozmiar początkowy" 2x tyle ile masz ram czyli: 1GB ~ 2048, 2 GB ~ 4096, 4GB ~ 8192  -  A w "Rozmiar maksymalny" 2x tyle ile wpisałeś w "Rozmiar początkowy" czyli: 1GB ~ 4096, 2GB ~ 8192, 4GB ~ 16388
-Ustawienia w msconfig - Klikasz Windows+R (Windows to klawisz po lewej od "Alt") - Wpisujesz "msconfig" - przechodzisz do zakładki "Rozruch" - zaznaczasz "Rozruch bez interfejsu GUI - przechodzisz do "Opcje zaawansowane" i zaznaczasz "Liczba procesorów" następnie ustawiasz na maksa. 

Przechodzisz teraz do zakładki "Uruchamianie" i klikasz aby ci przeszło do Menadżera zadań i wyłączasz programy które są zbędne przy uruchomieniu komputera takie jak np. Skype czy inny zasobożerny program.
-Możesz ustawić w cmd "bcdedit /set increaseuserva [liczba]" (zaraz wyjaśnie co wpisać w miejsce "Liczba) - Klikasz prawym na start (Tylko Windows 8 oraz 10, w 7 jest ciutke inaczej) szukasz "Uruchom wiersz polecenia jako administrator" i wpisujesz bcdedit /set increaseuserva [liczba] - w miejscu "liczba" trzeba wpisać o 1GB mniej od ilości swojej pamięci czyli: Jeśli masz 4GB to wpisujesz 3072 - Jeśli 3GB to 2048 - Jeśli 2GB to 1024
-Możesz ustawić w opcjach ekranu 16bit - Prawym na pulpit  - rozdzielczość ekranu - ustawienia zaawansowane - zakładka "Monitor" i na dole jest wybór bitów. Jeśli nic nie będzie to najprawdopodobniej masz zablokowane i nie da się zmienić.
-Usuń zbędne pliki i rejestr CCleanerem. Jak ustawić CCleaner możesz znaleźć na youtube. Do czyszczenia rejestru polecam osobny program o nazwie "Wise Registry Cleaner".
-Ustaw opcje zasilania na wysoką wydajność.
-Wyłącz usługi (Aby wejść do usług w "Uruchom" wpisujesz "services.msc"): Bufor wydruku (Jeśli nie używasz drukarki), wstępne ładowanie do pamięci, zapora systemu windows, windows search (Indeksowanie), windows update. Oczywiście jest jeszcze więcej usług które można wyłączyć, ale wiele nie dadzą.
-Wyłącz zaplanowaną defragmentacje. (Na partycje C: klikasz prawym - właściwości - zakładka "Narzędzia" - przycisk "Defragmentuj" następnie "Zmień ustawienia" i "Wyłącz harmonogram" Czy coś takiego.)
-Zdefragmentuj dyski. (Albo jakimś programem np. Smart Defrag albo systemowym)

-Możesz zwiększyć ram do minecrafta - poradniki na youtube.

-Zainstaluj Optifine.

-Zmniejsz ustawienia grafiki w minecrafcie.

-Zmień rozdzielczość okna minecrafta na mniejszą lub najniższą. Jeśli chcesz wyłącz tryb pełnoekranowy. (Daje kopa do fps ale nie każdy ma dobry wzrok)

-Możesz ustawić jeszcze priorytet - Wejdź do Menedżera zadań wciskając Ctrl+Shift+Esc, w zakładce "Procesy" wyszukaj aplikację której chcesz zmienić priorytet - naciśnij prawym - "Przejdź do szczegółów"  - naciśnij prawym na proces - poszukaj "Ustaw priorytet" następnie ustaw na wysoki. 

Można jeszcze zwiększać taktowanie grafiki czy procesora lub zmienić ustawienia w biosie albo go aktualizować ale to bardziej dla zaawansowanych użytkowników.

Przepraszam za często powtórzone słowa i ewentualne błędy.

PS: Powiedz mi jeszcze jakie masz mniej więcej zużycie pamięci ram, aktywność dysku i użycie procesora. Aby to sprawdzić musisz wejść do Menedżera zadań i przejść do zakładki "Procesy". Piszę u góry po prawej w procentach "Procesor", "Pamięć", "Dysk".

Opublikowano

Zrób logi i znajdź wirusy itp. (przecież się na tym znasz, widziałem jak pisałeś post o tym, czyli wiesz jak to zrobić).

Ale teraz parę pytań:

1. Czy system jest oryginalny i aktywowany?

2. Czy usługa windows update jest włączona?

3. Czy próbowałeś sam znaleźć aktualizacje (ręcznie)?

4. Czy wszystkie sterowniki są najnowsze?

5. Upewnij się, że sterowniki do grafiki są odpowiednie.

6. Czy masz antywirusa?

7. Czy antywirus jest legalny?

8. Czy masz FireWalla?

9. Uruchom ponownie komputer i spróbuj jeszcze raz.

10. Kiedy nastąpił problem?

11. Czy pobierałeś podejrzane programy?

12. Czy pobierałeś nielegalne kopie gier, lub aplikacji?

13. Czy bawiłeś się z zaawansowanymi ustawieniami komputera?

14. Czy zmieniałeś tryb zasilania na "oszczędzanie energii"? 

15. Czy otrzymałeś w ostatnim czasie maila z zaległym rachunkiem i pobrałeś go?

16. Jeżeli tak to czy był w formacie pdf, czy był w formacie: bin, exe, lub innym podejrzanym formacie?

17. Czy wchodziłeś na podejrzane strony oferujące np. "Powiększenie Penisa", "Możliwość stosunków z mamusiami z twojej okolicy", "Jak wyćwiczyć sobie 6-pak w 10 dni" itp.?

18. Jeżeli tak, to czy pobierałeś z takich stron różne programy?

19. Czy podpinałeś do komputera podejrzane nośniki danych, które mogły być zawirusowane?

20. Czy pobierałeś programy oferujące np. "darmowe RP", "Darmowa kosa do CS"?

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

To procesor do LAPTOPA albo małej stacji roboczej w biurze, przeznaczony głównie do przeglądania internetu i programów biurowych z najsłabszą możliwą grafiką z serii Rx

Problemem jest raczej procesor bo taka dwurdzeniówka o tak niskim taktowaniu nie wydala przy grach. Mieć to mogłeś i po 100 fps w miejscach gdzie nie ma kompletne ruchu i dużych skomplikowanych obiektów. 

Wyłącz wszystkie inne programy co uruchamiasz  i jakie się uruchamiają w trakcie startu. To samo w czasie gier nie używaj niczego poza grą, wyraźnie poprawi się w grze wydajność. 

Zaktualizuj sterowniki. 

Odinstaluj programy co masz niepotrzebne. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nic nie odinstalowywać bo po co. 

Rozpierdoliłeś mnie dosłownie i tematem i pytaniem. W dziesiątkach postów udzielasz rad jak zoptymalizować system a na swoim masz problemy ? 

Zrób dokładnie to samo co radzisz innym : wyłącz usługi, pozbądź się wirusów. 

To moja rada by nie tracić czasu na pisanie tego co już wiesz i tego co już napisałeś gdzie indziej, polecam przeglądnąć swoje posty.  

Tu masz post specjalisty rozwiązujący problemy, żeby nie było że nie pomagam w rozwiązaniu problemu : http://www.mpcforum.pl/topic/1503000-spadki-fps/?p=12718151

P.S.

Jeszcze dodam, ryzykujesz na własną odpowiedzialność używając tej porady, wyłączenie niektórych takich usług powoduje : długie uruchamianie się systemu, problemy z wydajnością w czasie działania systemu zwłaszcza w czasie ładowania do pamięci programów które z niej intensywnie korzystają , np Google Chrome czy nawet gier typu Minecraft bez odpowiedniej konfiguracji gry ( nie wiem jak się konfiguruje takie coś, nie mój problem ) 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...