Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Backend - Co polecacie?

DeLajt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiedziałem gdzie o to zapytać więc, jakiego języku opłaca się teraz uczyć? Chodzi mi głównie o backendy stron oraz jakieś aplikacje do gier etc. Zastanawiam się nad java / c++ / python / php. Nie znam się na tym zbytnio ale chciałbym popróbować ;) Jak macie jakieś ciekawe linki / poradniki tu podeślijcie też :D 

66344506193801885041.png

Widzimy się na 1.9

Opublikowano

@DeLajt

Uczę się teraz na informatyka (4. tech) i mój nauczyciel (jeden z najlepszych w szkole) uważa, że c# to przyszłość. Swoją drogą ma firmę zajmującą się właśnie robieniem stron opartych na tym języku. Język ten posiada ogromne możliwości (do tego może działać w przeglądarce)

tumblr_mriym1VJau1rpem9no1_400.gif

Opublikowano

Chcesz się uczyć Java czy JavaScript?

Co do kolejności to jeśli miałeś na myśli JavaScript (wykorzystywany w www) to dałbym JavaScript (w sumie chyba najmniej rozbudowany i średnio wymagający) -> a tutaj to sam wybierz C++ czy C# (ale jeśli chcesz się www trzymać to bierz C#) 

Opublikowano

@DeLajt

Uczę się teraz na informatyka (4. tech) i mój nauczyciel (jeden z najlepszych w szkole) uważa, że c# to przyszłość. Swoją drogą ma firmę zajmującą się właśnie robieniem stron opartych na tym języku. Język ten posiada ogromne możliwości (do tego może działać w przeglądarce)

jak większość języków.

Opublikowano

c++ i python też? Byłem przekonany, że tylko c# i javascript

javascript może służyć (głównie) do frontendu ale i do backendu się nada.

google jest pisane głównie w c/c++, natomiast youtube i facebook w pythonie. Ofc w tych serwisach jest mix języków (np. facebook korzysta z C++, D, PHP, Pythona, Hacka i Erlanga).

Na dodatek, większość z tych języków (razem z c#) MUSZĄ wykorzystywać frameworki do tworzenia webserwisów. C# używa np. ASP.NET (ogólnie wszystkie .nety korzystają z asp.net), python głównie z Django, C++ z Wt itd.

Opublikowano

I dalej nie wiem od czego zacząć >.< Czytałem że od c++ pochodzi reszta języków np. c# jest następcą. Chcę się nauczyć czegoś nie tylko do www ale prostszych aplikacji. :) 

66344506193801885041.png

Widzimy się na 1.9

Opublikowano

C# aż się prosi o to żeby używać go w przeglądarkach, już microsoft o to zadbał, o innych językach np. w technikum nawet nie wspominają, cały czas hype na C#. No z .NET to fakt, jest niezbędny.

Ale chyba zgodzisz się, że bardziej opłaca się teraz uczyć C# niż pythona biorąc pod uwagę dzisiejsze czasy? I nie żebym się z tobą kłócił, skoro się wypowiadasz to zakładam, że masz większą wiedzę ode mnie.

Jak dla mnie zacznij od javascript, bo jest w miarę łatwy w nauce, a później przejdź do c#. No javascript o ile pamiętam (mogę się mylić, dawno o tym mówili) jest mixem c++ z php, c# to następca wspierany przez microsoft.

Opublikowano

C# aż się prosi o to żeby używać go w przeglądarkach, już microsoft o to zadbał, o innych językach np. w technikum nawet nie wspominają, cały czas hype na C#. No z .NET to fakt, jest niezbędny.

Ale chyba zgodzisz się, że bardziej opłaca się teraz uczyć C# niż pythona biorąc pod uwagę dzisiejsze czasy? I nie żebym się z tobą kłócił, skoro się wypowiadasz to zakładam, że masz większą wiedzę ode mnie.

Jak dla mnie zacznij od javascript, bo jest w miarę łatwy w nauce, a później przejdź do c#. No javascript o ile pamiętam (mogę się mylić, dawno o tym mówili) jest mixem c++ z php, c# to następca wspierany przez microsoft.

C# jest tak samo dobry do webu, jak i do desktopu. Jest świetny do nauki, bo microsoft stworzył świetne narzędzia do tworzenia aplikacji w całym .net. Nie zgodzę się, że bardziej opłaca się uczyć c# niż pythona, jeśli chodzi o obecne czasy. Może w przyszłości tak będzie, choć tego nikt nie wie.

Aktualnie najwięcej pracy jest dla javowców i frontendowców (javascript). Jednak specjaliści od pythona są często lepiej opłacani niż javowcy, choć ze specjalistami jest ten problem, że każdy jest dobrze opłacany, czy to od ruby, php, javy czy pythona.

Javascript nie jest mixem c++ php. Ma składnię bardzo podobną do c++.

Główną różnicą jest to, że php w ogóle nie nadaje się co frontendu.

c# to nie następca c++. to po prostu jego odpowiednik od microsoftu. c++ ma dużo więcej niskopoziomowych zalet (łatwiejsze wplatanie asma (sterowniki pisane są w C + asm), większa multiplatformowość (niepotrzebne są żadne środowiska w systemie do wykonania kodu, w przeciwieństwie do c#), ale jest mniej obiektowe, choć nie można na to narzekać).

główny problem c# jest taki, że jest przywiązany do microsoftu.

Opublikowano

Jak dla mnie zacznij od javascript, bo jest w miarę łatwy w nauce

xD

#topic

ja jak zawsze polecam początkującemu Pythona. można pisać apki webowe/desktopowe, szybko i łatwo się w nim pisze, uczy dobrego nawyku formatowania kodu.

Opublikowano

Jednak chyba zabiorę się za jave a polecacie może jakieś dobre książki do nauki? Internet internetem ale książka też mi się przyda :) 

66344506193801885041.png

Widzimy się na 1.9

Opublikowano

Jednak chyba zabiorę się za jave a polecacie może jakieś dobre książki do nauki? Internet internetem ale książka też mi się przyda :)

Thinking in Java lub Java. Przewodnik dla początkujących. do tego algorytmika z SPOJa i mnóóóóóstwo frameworków w przyszłości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...