Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Rysunek] Niesamowity portret Rihanny (full HD)

bvckdpox

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po tytule, który zalatuje dużym mniemaniem o swoich umiejętnościach (czego osobiście nie lubię) od razu odechciewa się sprawdzać co jest w temacie. Postarałeś się przy oczach i ustach, reszta jest już mniej ciekawa. Uszy są tragiczne i zrobione byle jak. Powiem szczerze, że dla mnie ten rysunek "dupy nie urywa". Jeżeli ktoś decyduje się na nazwanie portretu "niesamowitym" to mam prawo oczekiwać, że praca zwali mnie z nóg. Następnym razem proponuję bardziej zadbać o detale zanim pokażesz swoje dzieło publicznie. Podsumowując nie sądze byś rysował to aż tydzień ale skoro tak twierdzisz to niech ci będzie. Na pewno masz jakąś smykałkę do rysunku, którą powinieneś pielęgnować ale jeszcze spora praca przed tobą jeżeli decydujesz się na tworzenie prac odwzorowujących zdjęcia.

Opublikowano

Bardzo dobrze, że znasz swoją wartość. W sztuce nie ma miejsca na fałszywą skromność. Mam nadzieję tylko, że nie dasz się do końca pochłonąć ignorancji, bo i takich miałam okazję na tym forum spotkać.

Praca jest doskonała. Każdy szczegół współgra z całością kompozycji, pięknie dopracowane detale. Chapeau bas, serio.

Qui est le prochain?

Opublikowano

Mózg mam konkretnie rozje...ny. Ideaolo światło, cienie, kolorki, brak mi słów kolego. Ona by to nawet mogła wziąć na album. xD

mój znak rozpoznawczy to jego brak

Opublikowano

Bardzo dobrze, że znasz swoją wartość. W sztuce nie ma miejsca na fałszywą skromność. Mam nadzieję tylko, że nie dasz się do końca pochłonąć ignorancji, bo i takich miałam okazję na tym forum spotkać.

Praca jest doskonała. Każdy szczegół współgra z całością kompozycji, pięknie dopracowane detale. Chapeau bas, serio.

Skromności, którą moim zdaniem powinien posiadać każdy człowiek nie nazwałabym "fałszywą" nawet jeżeli nie do końca płynie z charakteru takiej osoby. Posiadać talent a dzięki niemu poczucie swojej wartości jako artysty to jedno a umiejętność przyjmowania konstruktwnej krytyki to drugie. Czasami trzeba pogodzić się z uzasadnioną krytyką a nie np. "napuszać jak bufon" (to przykład, nie mówię tu o autorze tematu), uznający się za pępek świata w każdej dziedzinie. Dzięki temu na przyszłość autor prawdopodobnie będzie o wypomnianym błędzie pamiętał i możliwe, że już go więcej nie popełni. Sama również dużo przez taką krytykę się nauczyłam i dalej chętnie ją przyjmuję bo chcę umieć więcej i więcej. Sądze, że jest to poza czytaniem poradników jedna z najlepszych "szybkich" dróg ku byciu w czymś lepszym a nie patrzenie ślepo w same "ohy i ahy" gdzie nie rośnie nam nic poza przerośniętym ego.

Tak to już jest, że osoby, które rysują słabo lecz chcą coś ze sobą robić powinno się zachęcać komplementem (w granicach rozsądku) bo chcą się nauczyć. Tych, którzy już umieją i mają talent nie powinno się rozleniwiać ale dawać im "kopniaka", krytykować konstruktywnie i naprowadzać na to co robią jeszcze źle, by z ambicją próbowali tworzyć coś jeszcze lepiej niż już to robią. Dlatego właśnie uważam, że pisanie o "ignorancji innych" jest trochę nie na miejscu, chyba że, ma się na myśli ludzi, którzy hejtują jak leci "bo tak". Szanuję jednak prawo do własnej opini na ten temat.  :)

Przy okazji: jeżeli @1361622928-U485574.pngbvckdpox zdecydował się na umieszczenie swojej pracy na forum publicznym, musi liczyć się, że krytykę może otrzymać. Jeżeli widzę słowo "niesamowity" mam przed oczami ideał a sam autor kojarzy mi się automatyczniue z osobą o dużym mniemaniu o sobie. Jeżeli praca byłaby faktycznie bliska ideału to prawdopodobnie bym ją chwaliła również pod niebiosa. Jeżeli jednak, praca ta posiada obiektywnie oceniając błędy i stwarza dla mnie wrażenie niedokończonej, bez dbałości o detale znajdujące się poza centrum twarzy: byle jak namalowane uszy, które rzucają się w oczy czy skronie bo jest to duży minus dla autora. Portret ten mogę ogólnie uznać za ciekawy jednak nie na tyle by się zachwycać. Nie przyciągnął na dłużej mojej uwagi: zobaczyłam, oceniałam i zapomniałam o jego istnieniu. Brak mu takiego smaczku dzięki, któremu chętnie zajrzałabym to tematu kolejny raz (z chęci obejrzenia rysunku a nie przeczytania jedynie nowych komentarzy). Dalej utrzymuję, że ta praca nie była tworzona w kilka dni. No chyba, że portret rysowany był bardzo bardzo powoli z dużymi przerwami.

Stworzyłem specjalny temat dla tego dzieła, bo jest jednym z największych moich projektów.

Z ciekawości zajrzałam również na profil facebooka podany pod linkiem do obrazka. Inne prace są zdecydowanie lepsze od tej: lepiej wykończone i bardziej realistyczne. Powodzenia w dalszej nauce i tworzeniu.

• 5 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...