Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla niewiedzących

Play By Forum (PBF, gra przez forum, potocznie gra tekstowa lub gra forumowa) - gra fabularna rozgrywana na forum dyskusyjnym, w której gracze (od kilku do kilkuset) wcielają się w role fikcyjnych postaci.

Rozgrywka toczy się w wymyślonym świecie opisywanym i tworzonym poprzez internetowe forum dyskusyjne.

Rozróżniamy dwa rodzaje gier typu pbf:

1. gra forumowa - gdy całe forum lub jego duża część poświęcone jest rozgrywce, określone działy służą za lokacje a tematy to poszczególne miejsca albo wydarzenia. W taką grę może grać nieograniczona liczba osób (zazwyczaj gra w nią większość użytkowników danego forum)

2. sesja forumowa - to inna postać zwykłej sesji RPG, tyle że rozgrywanej w internecie. Udział bierze tu zwykle nie więcej graczy, niż w zwykłej sesji a gra toczy się w obrębie jednego tematu na forum, w którym gracze piszą, co robią ich postacie a MG opisuje świat i jego reakcje na zachowania bohaterów.

W przeciwieństwie do tradycyjnych gier RPG, gra na forum może trwać znacznie dłużej i nie ma określonych ram czasowych. Akcja jednego bohatera może nastąpić nawet po kilku dniach od ostatniego posta innego gracza.

Aby rozpocząć grę PBF należy założyć internetowe forum dyskusyjne lub zarejestrować się na forum, gdzie już prowadzona jest rozgrywka.

Źródło:

To jest ukryta treść, proszę

A więc, przejdę do konkretów...

Witam!

Ostatnimi czasy zacząłem pogrywać sobie w różne gry, począwszy od wielu mmo po kilka nowszych i droższych gierek. Pomyślałem, iż fajnie by było stworzyć świat, w którym połączyłbym cechy bohaterów z różnych gier, złączyłbym światy, zrobił coś na wzór kilku innych rzeczy, połączył najlepsze elementy i stworzył coś zupełnie nowego, grywalnego, zabierającego nudę. Oczywiście, stworzenie GRY byłoby raczej nie możliwe. Pomyślałem więc o forum, na którym zrobiłbym to, co napisałem wyżej. Stworzenie świata, postaci, klas, przedmiotów, umiejętności to nic zbyt trudnego, wystarczy mieć wyobraźnię. A po skończeniu zabawa przednia.

Pomyślałem więc, że napiszę o moim pomyślę tutaj, gdzie graczy jest sporo. Opisując swoje myśli nie łamię regulaminu, więc raczej bana nie dostanę? ;]

Forum to nie byłoby konkurencyjne, o nie, nie! Tam nie byłoby nic o cheatach, informacjach o grach itp. Po prostu fikcyjny świat z różnymi bohaterami, historią, fabułą, umiejętnościami, różnymi eventami. Coś w stylu RPGa. Różne możliwe drogi rozwoju postaci, questy, dużo, dużo możliwości.

System rozgrywki odbywałby się w systemie turowym. Ktoś pisze posta, np. chce walczyć, expić. Pisze co robi i czeka na decyzję Mistrza Gry, co się stanie. Byłyby brane pod uwagę takie atuty jak statystyki, umiejętności, poziom itp. Możliwe byłby walki między sobą co jest oczywiste, różne questy, ogólnie to, co można robić w różnych grach. Zmyślne połączenie takiego mmorpg typu WOW z czymś takim jak war rock. Dla każdego coś dobrego, taka odskocznia. Rozbudowana fabuła tłumacząca wszystkie nieporozumienia.

Mam już wstępny projekt. Jakiś czas już nad tym pracuję, można powiedzieć, że już od minionego roku. Wiele rzeczy mam nabazgranych w wordzie i zapisanych na dysk. Myślę nad historią, zastanawiam się nad wieloma innymi względami. Nie będę się zbytnio póki co rozpisywał.

Chciałbym się Was poradzić - czy coś takiego wypali? Jak myślicie?

Może ktoś byłby zainteresowany pomocą?

Może komuś podoba się mój pomysł?

Może to tylko kolejny wymysł jakiegoś noobka o nic nie znaczącym nicku Strepsils?

Piszcie co sądzicie, jestem bardzo ciekaw.

Nie łamię regulaminu, nigdzie nie podałem linków do innych stron, tylko przedstawiłem swój pomysł, więc ostrzeżenia/bana nie dostanę, bynajmniej tak myślę.

Pozdrawiam

Pamiętajcie jakby co to gwałcę za pieniądze. Dla znajmoch taniej

1342438901-U0.png

jam jest król nobuf.

można mnie spotkać grającego w metina.

Opublikowano

Nie wypaliłoby.

Po pierwsze - większość nie ma dużej wyobraźni ( metin, mało książek, etc.)

Po 2 - Większość by mała zapewne jakiegoś wyimaginowanego woja 99 lv z nickiem fubu z patykiem +9 i koszulą +9 + bony jakieś głupkowate :) itd.

Po 3 - większość woli realny świat lub gierki :)

Opublikowano
Nie wypaliłoby.

Po pierwsze - większość nie ma dużej wyobraźni ( metin, mało książek, etc.)

Po 2 - Większość by mała zapewne jakiegoś wyimaginowanego woja 99 lv z nickiem fubu z patykiem +9 i koszulą +9 + bony jakieś głupkowate :) itd.

Po 3 - większość woli realny świat lub gierki :)

Dołączona grafika

1. Prawda, lecz gdyby już taki świat stworzyć (biorę to na własną rękę, przecież się tego podjąłem) i uzupełnić go miłym dla oka stylem forum oraz klimatyczną grafiką, zapewne można by przyciągnąć graczy.

2. Do wszystkiego trzeba dążyć samemu jak w każdej innej grze. Jeżeli komuś się to podoba to zostanie, jeżeli nie to nie. Ludzie, którzy zostaną ściągną swoich znajomych którzy także lubią taki klimat i pbf nabierze popularności. Byłem administratorem na wielu forach w podobnych realiach i wiem co mówię.

3. Tak jak pisałem - odskocznia od rzeczywistości, od gier, taka mała przerwa wtedy gdy w ulubionej grze trwa konserwacja a na dworze leje jak z cebra.

Też mam wątpliwości co do powodzenia projektu. Lecz bez względu na wypowiedzi tutaj spróbuję, a nuż mi się uda. Prawdopodobieństwo niepowodzenia jest bardzo wysokie,ale zawsze zostaje jakieś ale... wszystko jest możliwe ;)

Proszę o wypowiedzi, chciałbym poznać Wasze opinie.

1342438901-U0.png

jam jest król nobuf.

Opublikowano

@rifresz

1342438901-U0.png

jam jest król nobuf.

Opublikowano

hymm ;d Nawet Nawet :D tylko ja bym wolał połączenie GTA z RPG ;d

"Nie ma wakacji, nie ma weekendów, nie ma urodzin, ZERO dni wolnych, bo każdy dzień jest ważny!"

Opublikowano
hymm ;d Nawet Nawet :D tylko ja bym wolał połączenie GTA z RPG ;d

A dlaczego nie?

Świat, który kreuję, miałby naprawdę wiele możliwości jak przystało na rpg, więc mógłbyś zrobić dosłownie kogo chcesz, ale, oczywiście nie dostałbyś wszystkiego. Jednakże coś takiego jak wybory specjalizacji, specjalnych cech i umiejętności byłyby powszechnie dostępne.

1342438901-U0.png

jam jest król nobuf.

Opublikowano

refresh

1342438901-U0.png

jam jest król nobuf.

Opublikowano

Grałem na zakonie. Podziwiam ich twórcę.

Piękny świat, wiele możliwości, różne generatory, dodatki, rzesze fanów, ogromny wkład pracy. Sam także fora jak miałem to pod domeną tą którą podałeś. Za czasów świetności bawiłem się w adminowanie na takich forach jak np. legendsofbleach (końcówka taka jak przy zakonie). Można powiedzieć iż na takim czymś zaczynałem zabawę z PBFami. Innych moich 'dzieł' nie ujawnię, nie chcę bana.

Bardzo napaliłem się na mój projekt i czynnie nad nim pracuję.

1342438901-U0.png

jam jest król nobuf.