Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zainstalowane 4 gb dostępne 3gb.

SinRuppEr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć mam problem otóż od pewnego czasu mam 4 gb ddr2 , ale mam dostępne tylko 3 gb, w internecie wyczytałem ,że to zależy od płyty głownej ja mam GA-945GCM-S2L i okazuje się ,że obsługuje do 4gb , wiecie może od czego to problem?

Opublikowano

Braku umiejętności czytania tego co sie widzi ze zrozumieniem.  Grafika zabiera sobie część pamięci , to samo płyta rezerwuje trochę.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jak nie załączysz komputera to grafika nie użyje potrzebnej jej pamięci , tak samo i płyta nie zużyje zarezerwowanej na potrzeby systemu pamięci.

Prosty rachunek zostaje dokładnie 4 Gb RAM tak jak chcesz mieć :)

Opublikowano

Czyli mam rozumieć ,że na chłopski rozum , to po prostu jak nie włączę komputera to grafik i płyta nie użyją przydzielonej im pamięci ? idąc moim tokiem myślenia nie da się tego ominąć i system od tak przywłaszczył sobie te 1 GB?

Może blefuje ale kac po sylwku nadal trzyma ;_;

Opublikowano

Skoro bez tego nie będzie działał to raczej nie przywłaszczył tylko ty tak stwierdzasz, to tak jak byś narzekał że samochód z pustym bakiem nie chce ci odpalić ani ruszyć.

Opublikowano

Jest tam jakiś sposób na zwiększanie tej pamięci bo sam robiłem i podniosło o jakieś 300-500 mhz, nie pamiętam teraz.

Popatrz na necie, jest pełno poradników jak to zrobić.

banner.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...