Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór internetu mobilnego

Kaczx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Za miesiąc kończy mi się umowa internetu i mam zamiar go zmienić. Do wyboru mam internet LTE z Polsatu 50GB pakietu miesięcznie lub internet lokalny radiowy 10mb/s. 

I mam pytanie jak to jest z tym internetem LTE. Jaka jest szybkość tego internetu? Niby pisze, że po wykorzystaniu pakietu korzystam dalej z internetu LTE bez ograniczenia, ale jaka jest wtedy szybkość neta? 

Zastanawiam się bo chciałbym jakoś rozdzielić ten internet na swojego kompa oraz laptop rodziców żeby to jakoś działało.

Więc jeśli ma ktoś ten internet z Polsatu to może się podzielić opinią jak to wszystko działa.

Opublikowano

Prędkość internetu LTE jest różna w zależności od tego jaki masz zasięg i czy w miejscu gdzie będziesz używać tego internetu jest zasięg LTE. W Polsce ta technologia jest nadal bardzo słabo rozwinięta, dlatego nie możesz liczyć na prędkość w granicach 100 Mb/s lub 150 Mb/s tak jak obiecują operatorzy, strzelałbym bardziej na 20, może 30 Mb/s.

Poza tym 50 GB to mało jeśli komputer ma być używany przez kilka osób dziennie przez parę godzin, ponieważ wiem po sobie, że używając komputera przez dłuższy czas do samego przeglądania internetu i ewentualnie rozmawiania z kimś przez Skype lub TS3 schodzi około 2 GB internetu. Jeśli masz taką możliwość to weź 100 GB lub nieograniczony transfer jeśli operator daje taką możliwość a cena jest w miarę przyzwoita. Jest to ważne dlatego, że po wykorzystaniu całego 50 GB prędkość internetu spada tak bardzo, że nie da się z niego korzystać. 

Co do Twojego dylematu, wybierz internet z Polsatu, w lokalną radiówkę nie ma co się pchać, uwierz. Lokalni dostawcy internetu mają to do siebie, że wszelkie przerwy w dostawie internetu i awarie są naprawiane bardzo długo i dzieją się dużo częściej niż w wielkich firmach typu Orange. Spowodowane jest to bardzo ubogim zasobem sprzętu do naprawiania usterek, których powodem najczęściej jest uszkodzony światłowód (dobra spawarka do światłowodów i reflektometr to koszt gdzieś około 70/80 tysięcy zł). ;)

9La1rOf.gif

Opublikowano

No właśnie martwię się o ten zasięg LTE bo mieszkam na wsi i niby były u mnie ziomki z Polsatu i mówili, że zasięg jest, ale wiadomo jak to jest. 

No będę jeszcze myślał nad tym. Z tego co też dowiedziałem się to ten radiowy net mogę sobie na jakiś czas za darmo przetestować więc myślę, że  go trochę po testuję i zobaczymy jak tam sobie będzie działał. 

A jest jakaś możliwość sprawdzenia ile tego pakietu np. zostało do wykorzystania? 

Opublikowano

Jak internet to tylko po kablu, stabilnie i nie ma jakiś bezsensownych wahań prędkości.

Mam LTE z cyfrowego polsatu, czyli w zasadzie to samo z plusa. Raz potrafiło mi wyciągnąć nawet 40 Mb/s, ale zwykle trzyma się ok 10 Mb/s pomimo posiadania pakietu czy nawet po. Co z tego jak są dni gdzie potrafi zwolnić do 1 Mb/s. Jak internet to tylko kabel jak wspomniałem na początku.

Jak masz tanio ten LTE to można brać, bo innego powodu by w to się pakować nie ma. No chyba, że mobilność. 

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...