Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Anime - 2015 rok

Gość Sil√eR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Ariness Jeśli czujesz potrzebę zmiany nazwy tematu, zrób to ;)

Silverowi się troszkę nudziło więc postanowił poświęcić jakieś niecałe 10 min. swojego życia, aby zrobić zestawienie 2015 roku (na bieżąco z tym co się dzieje w świecie anime, jakie anime wychodzą w poszczególnych sezonach etc. interesuję się od wiosny-lata 2014, ale pewnie Was to nie obchodzi, przejdźmy dalej)

Do rzeczy. W roku 2015 zakończyło się +/- 200 chińskich bajek. Ja sam podjąłem się próby obejrzenia 62 (chyba nic nie pominąłem,a jeśli nawet to trudno :P Zawsze byłem słaby z matmy)

TOP 10 Anime 2015 (zakończonych w 2015)

1. One Punch Man

2. Nanatsu no Taizai

3. Parasyte

4. Death Parade

5. Ansatsu Kyoushitsu

6. Kuroko no Basket 3

7. Noragami Aragoto

8. Yahari Ore no Seishun Love Comedy wa Machigatteiru. Zoku

9. Grisaia no Rakuen (wszystko co związane z Grisaia)

10. Arslan Senki

Ewentualnie jeszcze:

11. Gakkou Gurashii (no tu akurat za te różne smaczki, ukryte rzeczy)

12. Owari no Seraph - 2 sezon

13. Charlotte

14. Plastic Memories

Z czego też znalazła się pewna liczb kreskówek, które wstrzymałem, porzuciłem lub ostatecznie obejrzałem, ale nie bawiłem się aż tak dobrze.

Absolutne Dno, Kuusen Madoushi, Gakusen Toshi Asterisk, Triage X, Gangsta (niby ocena tutaj dobra, ale to zakończenie, bez komentarza) Tokyo Ghoul 2 do hitu sezonu - roku nie należało również i inne. 

Jakie są Wasze ulubione / Największe porażki według Was - 2015?

PS. 

Coś jeszcze ode mnie na koniec :P

Fall 2014 był całkiem niezły (animce, które wyszły w jesieni 2014)

- Nanatsu no Taizai

- Kiseijuu

- Fate/stay night

- Shigatsu wa Kimi no Uso (nie oglądałem i nie wiem czy obejrzę, zaspoilerowali mi jedną rzecz jakiś czas temu xD ale słyszałem, że dobre + prawie 9,00 na malu)

- Log Horizon 2 (1 sezon lepszy)

- Psycho-Pass 2 (1 sezon lepszy)

- Amagi Brilliant Park

- Shingeki no Bahamut: Genesis

- Akatsuki no Yona (Czekam i czekam na kontynuacje)

- Grisaia no Kajitsu

- Hitsugi no Chaika: Avenging Battle

- Ore, Twintails ni Narimasu 

- Selector Spread WIXOSS

- Mushishi Zoku Shou 2nd Season (Jak w przypadku Shigatsu, nie oglądałem, ale słyszałem wiele dobrego o tym anime. Nie dostałem jeszcze żadnego mocnego spoilera to moze kiedyś obejrzę :P)

- Donten ni Warau

oraz dodam także: kontynuacje Akame ga Kill, SSAŁO (5-6/10) 

śmiem twierdzić, że sezon Fall 2014 był najlepszy biorąc pod uwagę wszystkie sezony z 2014-2015 (biorąc m.in. pod uwagę ilość anime, które obejrzałem. Nie na wszystkich bawiłem się meega, ekstra, ale też nic z tego sezonu nie wstrzymałem, nie porzuciłem. Taki Parasyte 9-10/10, Nanatsu 9-10/10, Akame ga Kill 9/10, Selector również bardzo wysoka ocena....)

Za wszelkie błędy Silver mówi: sorry. 

Opublikowano

Wczoraj Oberjzałem Yahari Ore.. Zoku. Oczywiście sezon drugi wypadł niebo lepiej niż pierwszy, lecz nie rozumiem zakończenia.. Tak to ciekawe. A najlepsze to Nanatsu no Taizai oraz One Punch Man, no wiadomo z jakiego powodu.

Opublikowano

Wczoraj Oberjzałem Yahari Ore.. Zoku. Oczywiście sezon drugi wypadł niebo lepiej niż pierwszy, lecz nie rozumiem zakończenia.. Tak to ciekawe. A najlepsze to Nanatsu no Taizai oraz One Punch Man, no wiadomo z jakiego powodu.

Ja to tak zrozumialem, ze yui ogłosiła, ze jest rywalką yukinon, powinieneś się domyślić w czym.

U mnie kiseijuu na pewno znalazłoby się na 1 miejscu. Potem oregairu, grisaia i Charlotte.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Ja to tak zrozumialem, ze yui ogłosiła, ze jest rywalką yukinon, powinieneś się domyślić w czym.

U mnie kiseijuu na pewno znalazłoby się na 1 miejscu. Potem oregairu, grisaia i Charlotte.

No to liczę na 3 sezon :D

/AntyWarn

Charlotte też było ciekawe.

Opublikowano

Jak dla mnie najlepszym anime z tego roku to było Kurukos Basketball, Nanatsu no taizai jest całkiem niezłe, jednak mogli trochę podciągnąć pierwszy sezon. Tam samo z Charlotte, zdecydowanie za krótkie. Co do najsłabszego anime to będzie zdecydowanie Log Horizon, co prawda pooglądałem 20 odcinków, ale w większości przypadków chciało mi się spać. Fabuła mnie nie przyciągnęła, bohaterowie jak i świat również. Mam nadzieje, że 2016 będzie lepszy :P

Opublikowano

@arko

­Po tym właśnie co pokazałeś kiedyś (te same zdjęcia) to powiedziałem sobie pier**** porzucam to xD 

@sebasku√6

Niby taka fabuła jaka powinna być w OPM czyli niezbyt skomplikowana to akurat to wszystko było mdłe, główny bohater nijaki. 

Fabuła/Historia lepiej opowiedziana w Nanatsu oczywiście + walki też zacne, ale nie może się równać z OPM pod względem właśnie animacji, soundtracków <3 i tak dalej 

@Zeciarz.

Kolejność według której wypisałem animce nie ma żadnego znaczenia.

Już na 100% wiadomo, że w 2016 będzie:

- Arslan Senki

- Nanatsu (jak miło ^^)

- Berserk

- D.Gray-Man

Może jeszcze S;G? SnB 2, SnK 2 to już byłoby całkiem nieźle. 

By the way tak patrzę na te anime, które już dodali na wiosnę, lato, jesień 2016 i nic mi to nie mówi. Same okładki :D Tutaj powinien się wypowiedzieć @1373230489-U611928.pngselweron czy jest coś fajnego. Wiesz może cuś na temat tego? Zwiastun dosyć ciekawy:

https://www.youtube.com/watch?v=ySoP1T3QekQ

PS.

Fani Naruto dostaną film Boruto w wersji BD, Novelki Itachi Shinden w wersji anime... a nawet i ruszy nowa manga Boruto, haha. Czyżby Masashi nie miał już forsy?

Opublikowano

@RaVersoN

Jeśli mówimy o zimowym 2015/2016 to oczywiście Ajin (mam nadzieję, że kreska i animacja mnie nie odrzuci) oraz: ­Boku Dake ga Inai Machi, Ansatsu, Gate, Dimension W, Divine Gate może też. Zaciekawiło mnie ostatnio Schwarzesmarken. Co do reszty tytułów to się zobaczy co czas przyniesie :D 

Opublikowano

Z 2015 to strasznie słabo było. Pochwalić można Gakkou Gurashi za dobrą ekranizację.. Junketsu no Maria za średniowieczną fantazyjną kreatywność, yamade kun za dobrą kreskę, i Gate Jietai za całokształt.

O zimowym już się wypowiadałem - ja szczególnie czekam na Boku Dake ga Inai Machi, miła psychologiczna seryjka z dramatem w tle i cofaniem w czasie. Chcę sobie też Dagashi Kashi pooglądać ale tak tylko ze względu tego jak robią rumieńce, oczka plus seiyuu. A i Dimension W bo fajnie rozpierdol wygląda (efekty itd). No i poza tym to jakieś kontynuacje, w sumie to 1, Gate Jietai.

Z wiosny 2016, na czas obecny z zapowiedzianych to tylko Re: Zero Kara Hajimeru Isekai Seikatsu, mimo że pozbawione trochę fabuły to lubię tu ten save-play setting gdzie po śmierci czy nieudaniu reset się robi aż się to przeboleje jak trzeba i tu następuje sejv. I mc dość spox, kreska fajna tej jednej lali też.

Opublikowano

Z 2015 to strasznie słabo było. Pochwalić można Gakkou Gurashi za dobrą ekranizację.. Junketsu no Maria za średniowieczną fantazyjną kreatywność, yamade kun za dobrą kreskę, i Gate Jietai za całokształt.

Zgadzam się z tym :P Jednakże wyrzuciłbym Yamade, a zastąpił Death Parade.

Tak jak @1373230489-U611928.pngselweron pisał, sezony z 2015 były słabe i większość tytułów oglądało się bardziej na przymus, niżeli z ciekawości. Zwłaszcza wszelkie kontynuacje wypadły bardzo słabo - mam tu na myśli Yahari...Zoku, HSDxD Born, Nisekoi, a no i Tokyo ghoul  (coś chyba jeszcze było, nie?). Ale też mieliśmy takie seria jak Grisaia, Gate, Gakkou Gurashi (liczę na 2 sezon).

Jeśli chodzi o zime 2015/2016. To z niecierpliwością czekam na Schwarzesmarken, Ajin, Gate (2 część), Divine gate (i trochę więcej, ale nie chce mi się wypisywać :P). Ogólnie - to będzie dobry wstęp na nowy rok :D

gfgdf

Opublikowano

Obejrzalem w tym roku 5 serii, ktore w nim wychodzily: Fate/stay night unlimited blade works part 2, death parade, kiseijuu, tokyo ghoul 2 sezon, one punch man

Ogolnie zestawilbym to tak:

1. Kiseijuu

2. death parade

3. one punch man (albo death parade 3 a one punch man 2, nie wiem)

4. tokyo ghoul

5. fate/stay night (albo na odwrót, ciezko stwierdzic)

w 2014 obejrzałem

tyle samo, też 5

Fate stay night 2014, tokyo ghoul, shigatsu wa kimi no uso, zankyo no terror, no game no life, Shigatsu wa kimi no uso,

Oczywiscie obejrzalem więcej serii. Wolę ogladac te, ktore są zakonczone i juz znane, pewne.

1. zankyo no terror

2. shigatsu wa kimi no uso

3. tokyo ghoul

4.fate stay night

5. no game no life

Mało oglądam sezonowych anime, bo 1. nie lubie czekac na odcinek, 2. po co skoro jest dużo świetnych starych produkcji, ktorych nie obejrzalem, są przynajmniej pewniejsze, 3. nienawidze serii, ktore nie są dokonczone, a najczesciej sezonowe anime to reklamy mangi.

Nie będę wymienial serii, ktore obejrzalem w 2014 roku, ale na 2015 sie skusze:

zaczne od rewatchów:

magi, full metal alchemist brotherhood. W sumie tyle

Normalne ogladanie:

Sakurasou no pet na kanojo, monster, hellsing ultimate, yosuga no sora, nisemonogatari, bakemonogatari, nekomonogatari, welcome to the nhk, madoka.

To chyba tyle, ale pewnie o jakichś zapomnialem.

Więc generalnie w 2015 roku obejrzalem: 14 serii tv (albo więcej, nie pamietam co dokladnie kiedy ogladalem) + 2 (a wlasciwie 3) rewatche.

Ilosc obejrzanych odcinków (licząc rewatche): 378

Ilość godzin spędzonych przy ogladaniu anime w 2015 roku (licze tylko serie tv): 126

Ilość dni spędzonych przy ogladaniu anime (serie) w 2015 roku: 5,25

Średnio oglądałem w przyblizeniu 0,97 odcinka na dzień. Mysle, ze to dobry wynik jak na mnie.

Średnia ocen obejrzanych serii w 2015 roku: 7,28

Strasznie malo ogladam, ale tyle mi wystarczy

@Silver

http://scr.hu/1wdk/cuc07

to czemu dajesz opm na pierwsze miejsce skoro tak uważasz? xD

@Edit

a dodam jeszcze te, które porzucilem.

1. Highschool dxd born

2. akame ga kill (ale to w 2014 roku)

3. Sao 2 (to tez w 2014)

Opublikowano

­@Royal3

@Zeciarz.

Kolejność według której wypisałem animce nie ma żadnego znaczenia.

Z tych 5, które ty podałeś, napiszę od najlepszego

1. Kiseijuu (bez dwóch zdań rzecz jasna)

2. Death Parade

3. One Punch Man / Fate/stay night

4. Tokyo Ghoul (Jakby wyrzucić full cenzurę w wersji TV, zmienić trochę głównego bohatera i jakby zrobili to inaczej / zgodnie z mangą... coś jeszcze? to byłoby jedne może z najlepszych. Ogólnie tematyka czy nawet kreska mi się podobała. Jedyne co jest bardzo dobre z TG to niektóre AMV <3)

Od najlepszego z mojej wcześniejszej TOPki 10

1. Kiseijuu

2. Death Parade

3. Nanatsu no Taizai

4. Ansatsu i Noragami 2

5. Kuroko i Yahari

6. One Punch Man

7. Grisaia no Rakuen

8. Arslan Senki

Nic raczej już tutaj nie będę poprawiać.

Off-topic

@Zeciarz. 

Z czego to jest gif? xD Możliwe, że znam, ale chwilowo wypadło z głowy (sygnaturka)  :D

Opublikowano

­@Royal3

Z tych 5, które ty podałeś, napiszę od najlepszego

1. Kiseijuu (bez dwóch zdań rzecz jasna)

2. Death Parade

3. One Punch Man / Fate/stay night

4. Tokyo Ghoul (Jakby wyrzucić full cenzurę w wersji TV, zmienić trochę głównego bohatera i jakby zrobili to inaczej / zgodnie z mangą... coś jeszcze? to byłoby jedne może z najlepszych. Ogólnie tematyka czy nawet kreska mi się podobała. Jedyne co jest bardzo dobre z TG to niektóre AMV <3)

Od najlepszego z mojej wcześniejszej TOPki 10

1. Kiseijuu

2. Death Parade

3. Nanatsu no Taizai

4. Ansatsu i Noragami 2

5. Kuroko i Yahari

6. One Punch Man

7. Grisaia no Rakuen

8. Arslan Senki

Nic raczej już tutaj nie będę poprawiać.

Off-topic

@Zeciarz. 

Z czego to jest gif? xD Możliwe, że znam, ale chwilowo wypadło z głowy (sygnaturka)  :D

To jest blood c, czy jakoś tak :P 

A, no i F/SN UBW. Pierwsza część była okropna, aż dziw, że dotrwałem do tego 12 odcinka. Z wielką niechęcią wziąłem się za drugą część, która okazała się minimalnie lepsza. 

Możemy dodać też Owari no Seraph, ale do czego? Do tych udanych anime, czy raczej tych gorszych? Ciężko powiedzieć. 

gfgdf

Opublikowano

@indywidualistaA

Tak jak pisałem. Po 1 odc. Owari myślałem, że to będzie ekstra (coś ala Gakkou Gurashi) wyszło trochę inaczej. Fabuła (jak na wampiry) bardzo dobra, wykonanie troszkę słabe, głównie mam tutaj na myśli animację, no i podobno dosyć dużo pominęli. OP,ED z 1 sezonu i OST z 2 ekstra <3 a zapowiedzi następnego odcinka to już majstersztyk. Do udanych (przynajmniej w połowie) drugi sezon. Razem z Noragami były dobrymi kontynuacjami   bo z K to już masakra.

@1373230489-U611928.pngselweron

Może za bardzo wybrzydzam, ale te usta bohaterki ze zwiastunu Boku są okropne ;_;

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...