Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z dyskiem usb 3.0

Armagedonik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z dyskiem zewnętrznym Toshiba CANVIO BASICS 2,5". Otóż po podłączeniu do nowo wgranego systemu windows 7 (całkowity format dysku wewnętrzengo) dysk zewnętrzny SSD działa na usb 2.0 nie ma żadnego problemu, a po instalacji sterowników usb 3.0 (Intel USB 3.0 Driver) windows domaga się sformatowania tego dysku. Pendrive 32 gb działa normalnie na wejściu usb 3.0 bez zarzutu więc nie jest to winą wejścia. Tak samo dysk zewnętrzny na laptopie z wejściem USB 3.0 działa poprawnie.

Płyta główna MSI B85M-G43 sterownik pobieram bezpośrednio ze strony producenta. Bios aktualny i reszta sterowników tak samo.

Ktoś znajdzie rozwiązanie bez formatowania dysku ?

Jak wybrałem zły dział to poproszę o przeniesienie.

Opublikowano

Tak czasami jest ze sterownikami USB 3 pod starszymi windowsami, nawet pod nowszym potrafią być problematyczne. 

Czasem po prostu wystarczy nie instalować sterowników albo pobawić się ustawieniami USB3 w BIOS by je dopasować do sprzętu. Jak ustawić nie wiem, musisz do tego dojść sam. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Tak dla ciekawości wpiąłem własnie ten dysk do tylnego USB 3.0 działa tak jak powinien. To jest nielogiczne no ale grunt że działa.

Aha no i mam windows 7  x64 to taki znowu stary nie jest :D

Opublikowano

Jest logiczne że działa bo jest bezpośrednio połączone z układem kontrolera i ma największą wydajność prądową, zwykle dodatkowe mają mniejszą i są obsługiwane przez dodatkowy kontroler podłączony do głównego. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...