Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Trening

Dygo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lepiej według Was ćwiczyć (z ciężarami) robiąc przerwe po każdej serii i później następne ćwiczenie tak samo czy zamiast przerwy przechodzić na inne ćwiczenie? Co daje lepsze efekty? Na przykład, które z tych jest lepsze:

1. ćwiczenie 1
  2. przerwa
  3. ćwiczenie 1
  4. przerwa
  5. ćwiczenie 1
  6. przerwa
  7. ćwiczenie 2
  8. przerwa
  9. ...

1. ćwiczenie 1
  2. ćwiczenie 2
  3. ćwiczenie 3
  4. przerwa
  5. ćwiczenie 1
  6. ćwiczenie 2
  7. ćwiczenie 3
  8. przerwa
  9. ...

Opublikowano

zależy czy jestes poczatkujacy, jaki mas staz, czy masz zastoj miesni czy nie i zalezy co jest Twoim celem ;)

To może opowiedz o tym, jeśli początkujący to lepszy ten jeśli zaawansowany to ten itp.

Opublikowano

wg mnie na starcie dobrze jest cwiczyc systemem FBW ( full body workout ) czyli cwiczysz cale cialo jednego dni, Nastepnie przeszedlbym na split, w danym dniu cwiczysz wybrane partie np klata biceps, plecy triceps ze wzgledu, ze trening jest przyjemniejszy, lepiej dojedziesz miesien i jest wieksza frajda z treningu, jak sie spompujesz to od razu psychika nakreca sie na nastepny trening i tu robisz cwiczenie i seria przerwa seria przerwa i jak w splicie masz np zastój to kombinujesz z tzw "superseriami" oraz "dropsetami" aby miesien dostal jakis nowy bodziec, ogolnie nawet jak nie masz zastoju to dobrze jest zmieniac cwiczenia i kombinowac bo wtedy atakujesz miesien pod roznymi katami ;)

Opublikowano

1 typ ćwiczeń, które przedstawiłeś to systemy ćwiczeń fbw, split 2 typ ćwiczeń to system stosowany w crossficie. Ja osobiście trenuję tylko 1 typem ćwiczeń, ponieważ tak mi odpowiada, ale jakbym ćwiczył 2 typem, nic by się nie stało, ważne by ćwiczyć cokolwiek :D jeśli jesteś początkujący, nie zapomnij pomyśleć nad porządną dietą i ćwiczeniami (fbw najlepsze na początek) tutaj polecam ten temat: http://www.sfd.pl/%5BART%5D_Pierwszy_rok_trening%C3%B3w_-t906985.html

Opublikowano

chodzi ci o gigant serie?

Tak, właśnie o to pytam.

Opublikowano

Nie widziałem naturala, ktory by to stosowal, serio ;)

Pilnuj progresji liniowej w standardzie, jak wkręcisz się w temat stażem, sam stwierdzisz czy jest sens robienia gigant serii  ^^

JEŚLI CZEGOŚ NIE DA SIĘ ZROBIĆ, TO PRZYCHODZI WTEDY KTOŚ, KTO O TYM NIE WIE I TO ROBI.

Opublikowano

Nie widziałem naturala, ktory by to stosowal, serio ;)

Pilnuj progresji liniowej w standardzie, jak wkręcisz się w temat stażem, sam stwierdzisz czy jest sens robienia gigant serii  ^^

Widocznie mało widziałeś. :)

Wszystko zależy od stażu i od tego jak trenujesz.

Opublikowano

Wiadomo, że im większy staż tym bardziej trzeba kombinować jak pobudzić mięśnie, stąd wymyślono gigant serie.

Gigantów nie robi się na początku nigdy na swoim maksie, bo jest to nie realne. Najlepiej zejść z ciężarem do 50-75% maksa. W powtórzeniach dążymy do 15 i dopiero wtedy zwiększamy ciężar. Koncentrujemy się na pracy ćwiczonego mięśnia. Po 1 serii każdego z trzech ćwiczeń, a następnie odpoczynek 1.5-2 min. :)

Resztę sobie wyczytasz sam, nie jest to metoda dla każdego, wszystko zależy od naszych celów. :)

Ps. Czekam na hejt od pewnej osoby. :)

Opublikowano

nie jest to metoda dla każdego, wszystko zależy od naszych celów. :)

Dla kogo jest ta metoda? Jaki cel dzięki niej osiągniemy?

Wiem Quoriuś że pijesz do mnie ;)

Pozdrawiam

JEŚLI CZEGOŚ NIE DA SIĘ ZROBIĆ, TO PRZYCHODZI WTEDY KTOŚ, KTO O TYM NIE WIE I TO ROBI.

Opublikowano

Dla kogo jest ta metoda? Jaki cel dzięki niej osiągniemy?

Wiem Quoriuś że pijesz do mnie ;)

Pozdrawiam

Dla osób które potrafią wykonywać odpowiedni ruch i odpowiedni spinać mięśnie, więc na pewno nie dla osób które dopiero zaczynają swoją przygodę z siłownią i które często przesadzają z ciężarem. Głównie dla osób z dłuższym stażem, do mocniejszego pobudzenia mięśni, a także osób ćwiczących nad wytrzymałością. :)

Cóż, mam swoje powody. :)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...