Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Visual Studio: Polaczenie z baza, wyswietlanie rekordów i powiadomienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Chce zaczac nauke pisania malych programow w visual studio. Na razie jestem w tym zielony wiec prosze nie krytykowac.

Posiadam strone w php. Jezeli ktos na nia wejdzie, do bazy danych dodawany jest rekord z datą wejscia na strone i ip tej osoby.

1.Chcialbym napisac program w visual studio ktory wyswietli wszystkie wyniki z bazy danych.

2. Chcialbym aby program odswiezal sie co 5 sekund.

3. Jezeli nowy rekord zostanie dodany, na pulpicie wyskoczy okienko z powiadomieniem i dzwiekiem.

Problem tkwi w tym ze nie wiem jak zainicjowac polaczenie z baza MySQL.

Hosting nazwa.pl

Moglibyscie jakos pomoc? 

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Pod żadnym pozorem nie umieszczaj wrażliwych danych (takich jak dostęp do bazy) w aplikacji. Zamiast tego zrób API w PHP lub kup taniego vpsa i wykorzystaj sockety.

Opublikowano

Możesz użyć wrażliwych danych w aplikacji, jeżeli będzie to aplikacja tylko dla CB, lub dla jakiegoś administratora strony i bazy danych.

Opublikowano

Dane do bazy zakoduje i zrobie logowanie do programu. Username i password beda zapisane w bazie danych. Program ma byc dla mnie i mojego kolegi.

### Edit ###

Apropo, dlaczego nie mam pisać "wrażliwych" danych w tym programie? Po kompilacji chyba niemożliwym jest przejrzenie kodu źródłowego. Albo czegoś nie wiem.

Opublikowano

Dane do bazy zakoduje i zrobie logowanie do programu. Username i password beda zapisane w bazie danych. Program ma byc dla mnie i mojego kolegi.

### Edit ###

Apropo, dlaczego nie mam pisać "wrażliwych" danych w tym programie? Po kompilacji chyba niemożliwym jest przejrzenie kodu źródłowego. Albo czegoś nie wiem.

Kod zarządzany bardzo łatwo jest podejrzeć, a nawet odzyskać źródło. W innych przypadkach można uzyskać dane chociażby przez debugowanie.
Opublikowano

Podejrzewam że kolega nie jest jednak szpiegiem a jego program nikogo nie będzie obchodził, zwłaszcza że nikt nie będzie miał do niego dostępu. Więc nie ma co go straszyć szyframi i nazibezpieczeństwem bo to go tylko zniechęci. Tutaj najlepszą ochroną będą dwa textboxy(zakładając że nikt nie będzie używał snifferów).

Opublikowano

Dobra. Szyfrowanie odkładam na potem. W bazie danych nie mam rzeczy, których chciałbym strzec za każdą cenę. Teraz większy problem. 
Mianowicie, nie wiem jak ustawić timer aby odświeżał program co 3 sekundy.
Tutaj cały kod który jakimś cudem posklejałem z youtubów. :D 
http://wklej.to/DkUYJ
Może się komuś przyda  :)

Private Sub Timer1_Tick(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Timer1.Tick
 Co tu? 
    End Sub

Przeglądałem inne kody na internecie ale ciężkie to do zrozumienia.

Zrobić odświeżanie połączenia z bazą danych czy coś w tym stylu? 

Jesteście wielcy! :D

Opublikowano

Odświeżaniem masz na myśli aktualizowanie (pobieranie) bazy dannych czy odświeżanie formu?

W pierwszym przypadku to wystarczy w kodzie timera ustawić clear i loadpeople

w drugim zaś form1.refresh.

Opublikowano

Mógłbyś podrzucić mi kod o który pytałeś tu: http://www.mpcforum.pl/topic/1498467-wykrywanie-dodania-nowego-rekordu-w-bazie-mysql/

Chce zrobić to samo czyli wychwytywanie nowych rekordów i do tego zrobić powiadomienia. 

Odświeżanie już zrobione.

Myślę, że jak na dwa dni pisania to dobrze mi idzie :D

### Edit ###

Chodzi mi konkretniej o to:

1. W pamięci trzymasz id ostatniego rekordu

2. Co jakiś czas wysyłasz zapytanie do bazy, żeby podrzuciło Ci id ostatniego wpisu

3. Porównujesz wynik z tym co masz i dalej podejmujesz odpowiednie kroki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...