Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta SSD

mag888

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanko mam bardzo stary laptop z 8 lat i ostatnio pytałem u informatyka co mogę wymienić aby metin się tak nie ciął spytałem czy ramy mogę powiększyć to on że nie przyjmnie powiedział ze najlepiej włożyć Karte pamięci SSD 128gb za 220 zł co o tym myślicie ?? Albo co mogę wymienić aby działał lepiej ?? Jeśli zły dział proszę o przenieśienie

Opublikowano

Fajny informatyk...jak  powiedzial ze karta ssd...Chodzilo chyba o dysk ssd.

Tak wymiana na dysk ssd przyspieszy tylko system i wczytywanie gier.

Intel Core i7-4770 l MSI B85-G43 l ASUS GTX TITAN BLACK 6GB l CORSAIR VENGEANCE 8GB l BeQuiet 650W l Zalman Z3 l

Opublikowano

Fajny informatyk...jak  powiedzial ze karta ssd...Chodzilo chyba o dysk ssd.

Tak wymiana na dysk ssd przyspieszy tylko system i wczytywanie gier.

Możliwe ze powiedział dysk tylko ja pomyliłem Czyli Metin już by się tak nie ciął ?

@ELExperto

Opublikowano

Napewno bedzie szybciej się wczytywal lecz jesli chodzi o to czy nie bedzie się zacinał to już sprawa procesora.

Intel Core i7-4770 l MSI B85-G43 l ASUS GTX TITAN BLACK 6GB l CORSAIR VENGEANCE 8GB l BeQuiet 650W l Zalman Z3 l

Opublikowano

Dysk zbyt nie poprawi fps, jedynie będzie się szybciej wczytywać. Należy pamiętać, że stary laptop nie wykorzysta nawet 50% potencjału dysku, bo nie jest to sata 3.

Najlepiej zainwestować w nowy komputer, za 1200zł spokojnie kupisz komputer, na którym metin będzie hulał bez problemu.

Opublikowano

@ELExperto to teraz nie wiem co mogę wymienić do 220 złotych aby lepiej chodził laptop..

@Juri. Aktualnie nie mam takich środków i potrzebuje coś na szybko

Nic nie wymienisz w laptopie jedynie ram, dysk

Opublikowano

Ile masz pamięci Ram? Można pokusić się o dołożenie, przyspieszy to działanie gry, a zmieści się w budżecie. 

Opublikowano

Jak na 8 letni laptop to nie jest źle, wręcz jest dobrze. Imo upgrade do 8GB ma nikły sens, a do tego będziesz musiał instalować system 64 bit.

Najlepiej zbieraj pieniądze na nowy komputer, bo na tym sprzęcie już dużo nie zdziałasz. Możesz profilaktycznie sformatować dysk i zainstalować Windowsa 10, który ma lepszą wydajność w grach, przy okazji pozbędziesz się śmieci, ewentualnych wirusów z dysku, co przyspieszy działanie komputera.

Opublikowano

Jak na 8 letni laptop to nie jest źle, wręcz jest dobrze. Imo upgrade do 8GB ma nikły sens, a do tego będziesz musiał instalować system 64 bit.

Najlepiej zbieraj pieniądze na nowy komputer, bo na tym sprzęcie już dużo nie zdziałasz. Możesz profilaktycznie sformatować dysk i zainstalować Windowsa 10, który ma lepszą wydajność w grach, przy okazji pozbędziesz się śmieci, ewentualnych wirusów z dysku, co przyspieszy działanie komputera.

@Juri. Jest to 64 bitowy  laptop zaraz go odpalę i wyśle screena właściwości komputera. Ale Windows 10 to dodatkowy koszt

http://scr.hu/4axl/bzbwj

@Ktosiu

Opublikowano

Taki stary znowu nie jest  ok 4 lata , można max 8 Gb czyli wymieć obie kości albo dołożyć 4 Gb jeśli jest jedna. 

Nie wiele zmieni taka modyfikacja, może z 10-15 % mniej będzie mulił, to już zależy od procesora który aktualnie masz dość słaby 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu kiedyś taki laptop to był hit kupywany za 2600 zł ja nie mówię aby latał tylko aby metin dobrze dział bo o csie nie mam co marzyć aktualnie Lol bardo dobrze działa 0 lagów 60-120 fps więc ;) To teraz pytanie Ramy czy Dysk SSD ?

Opublikowano

Na takim sprzęcie Metin nie powinien się zacinać, miałem gorszy i chodził w miarę sprawnie. Przeskanuj sobie go antywirusem, ewentualnie zrób format dysku.

Czy na tym lapku ta gra chodziła kiedyś normalnie i z czasem zaczęła słabo chodzić? Jeśli tak, to przeczyść laptopa + zrób formata, powinno powrócić do tamtego stanu.

Opublikowano

Po co wymieniać wiatrak? Rozkręć go całego i przeczyść sprężonym powietrzem najlepiej.

SSD czy ramy... Więcej da raczej SSD, ale licz się z tym, że będziesz musiał od nowa system stawiać, do tego w tym budżecie dysk będzie miał jedynie 120GB. 

Opublikowano

Bardziej RAM bo SSD niewiele zmieni pod względem wydajności 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Bardziej RAM bo SSD niewiele zmieni pod względem wydajności 

Coś tam zmieni, może mniej znacząco niż RAM, ale do tego trzeba dodać szybkość wczytywania wszystkiego począwszy od systemu po samą grę.

Opublikowano

Taki zakup powinien być przemyślany, nie weźmiesz przecież byle jakiego ramu, inny ddr, złe taktowanie, inne cl. Dysk też jest istotny, aby wybrać najlepszy w danym przedziale cenowym.

Opublikowano

@Juri. Dobra Dziękuje bardzo za pomoc chyba kupie dysk aby szybciej wszystko chodziło. Jutro Dam ci limit i leci 5 w prof Dzięki jeszcze raz za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...