Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Router

damianpsp10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Mam pewien problem i nie jestem pewien jaka może być przyczyna.

Dzisiaj kupiłem router TP-Link TL-WDR4300, mój laptop to: asus r510lnv-xo555h i posiada on kartę sieciową obsługującą standard 802.11n, lecz mimo internetu 60Mbps szybkość wynosi jedynie 47-50Mbps. Dodam, że na kablu jest pełne 60Mbps.

Ma ktoś może jakieś pomysły?

ts.PNG

Na wifi:

ts4.PNG

Na kablu:

ts5.PNG

Opublikowano

Nie, chodzi mi o to, że nie mam pełnej szybkości internetu. Router powinien w 100% obsługiwać mój internet, a niestety nie obsługuje(bez względu na odległość) i nie jestem pewien, czy jest to wina routera, czy laptopa i co powinienem zrobić.

Opublikowano

No mowie Ci, komunikacja wifi laptop - router siedzi, ale w sumie powiedz mi taka rzecz, ten "kabel" to idzie od routera do laptopa, czy od czegos innego do laptopa? 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Problem raczej z upierdliwym  użytkownikiem a nie za sprzętem. Bo działa bardzo dobrze. 

Z  czym masz PROBLEM że piszesz post, co nie działa albo działa źle  ?

Gdzie i do czego używasz połączeń 60 Mb/s że tak płaczesz jak nad rozlanym mlekiem ? W życiu takiego transferu nie zobaczysz nawet co dopiero większego niż 5 Mb/s też pewnie nie uświadczysz praktycznie wcale. 

Zresztą w czym tu problem skoro normalne połączenia po WIFI w paśmie co masz załączone ( G ) są do 60 Mbps , tym bardziej że nie używasz nawet pasma N bo pewnie nie potrafisz nawet załączyć w routerze. 

60 Mb/s nie jest dla ciebie do użytkowania, jest tylko dla kilku urządzeń które możesz sobie wpiąć do internetu w jednym momencie bez utraty przepustowości łącza.

Z reguły połączenia WiFi ustawiają się na najlepsze optymalne połączenie a nie na największe dostępne połączenie bo nie ma potrzeby, im większe połączenie tym większe straty w danych. Optymalne dla WiFi bez straty to praktycznie ok 10-20 Mb/s pomiędzy routerem a laptopem bez wpływu na jakiekolwiek transfery z internetu, pozostają zawsze na tym samym poziomie.  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Po pierwsze, może to ty nie umiesz nic ustawić w routerze? Bo z twojego postu nie da się nic innego wywnioskować. Co nie ma innego forum do chwalenia się?Jeżeli nie masz nic sensownego do napisana na co wypisujesz mi tutaj, że nie użyję tego łącza?

Skoro nie użyję tego przy 6 użytkownikach, to po co w ogóle mieć internet szybszy niż 20mbps?

Po drugie wszystko ustawiłem i jest wyłącznie standard n...

Co do wpinania to zaraz jeszcze skoczę po wiadro internetu i pod to sobie podepnę...

Co do tematu, wymieniłem kartę wifi w laptopie na nowszą i już normalnie działa.

Temat do zamknięcia

Opublikowano

Nie było ustawione bo nie ma żadnej sieci N w pobliżu , wyraźnie widać na wykresie że  w routerze nie  jest załączony ten zakres.

Czyli wynikało by że wprowadziłeś wszystkich w błąd podając nieprawdziwe informacje o działaniu karty. 

Opublikowano

Nie było ustawione bo nie ma żadnej sieci N w pobliżu , wyraźnie widać na wykresie że  w routerze nie  jest załączony ten zakres.

Czyli wynikało by że wprowadziłeś wszystkich w błąd podając nieprawdziwe informacje o działaniu karty.

Z czego ty to wnioskujesz? Po wsadzeniu starej karty, nawet teraz i niezależnie od ustawień routera nie osiągałem i nie osiągam pełnej szybkości.

ts7.PNG

To close

Opublikowano

Bo ci cały czas usiłuję powiedzieć że nie działa w N ! Powinno pokazywać max ok 100-150 MBps 

N to zakres 5 Gb a nie 2,4 GHz i nie w tym miejscu się to ustawia, masz N załączone na starym  paśmie czyli dział do max 60 MBps bo masz laptopową wersję karty z jedną anteną ( 20 MHz szerokość pasma ). 

Trzeba załączyć drugą sieć i do niej się podłączyć bo router masz dobry i obsłuży dopiero na tym zakresie 40 MHz szerokość pasma. 

Opublikowano

Znaczy chyba faktycznie nie uda mi się nic bez antenek wyciągnąć, bo na tej nowej maksymalnie też dochodzi do 30-60, ale te 60 to rzadko kiedy mam. Kit, najwyżej kabelek będę podpinał, bo nic więcej w ruterze nie da się ustawić.

Na 5Ghz też jest ustawione n.

ts10.PNGts11.PNG

Opublikowano

Teraz to jest N i można do 150 Mbps przy kartach laptopwych ( 75 Mbps na kanał, masz 2 ) . Ustaw mixed mode dla  5 GHz karta się dostosuje sama do najlepszego połączenia.

W sieci 2,4 GHz ustawia się B/G albo najlepiej samo G , nie może być N 

WiFi nie łączy na zasadzie że od razu max ile może tak jak przy kablu tylko dynamicznie tyle ile potrzebuje łącze to raczej poza 60 Mbps nie wyjdzie, a dopuszczalne różnice sieciach WiFi w  to spadek szybkości łącza o ok 10-15 MBps 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...