Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problemy z wydajnością, bardzo ciężka sprawa ....

DaN1o2pL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, mój komputer całkiem niedawno bo 3 grudnia "obchodził 1 urodziny" , lecz od kilku miesięcy coraz bardziej spada wydajność komputera, szczególnie w grach jak i np. w uruchamianiu się systemu. Komputer był regularnie czyszczony sprężonym powietrzem aż do września tego roku, od tamtej pory go nie czyściłem (Jest trochę kurzu ale nie tak dużo więc raczej problem nie leży tutaj). Dodatkowo regularnie naprawiam rejestr w systemie oraz czyszczę go za pomocą programu CCleaner + skanuję anty virusem (AVG Free Edition). Ogólnie staram się jak najlepiej dbać o mój komputer. Dla przykładu choćby w te wakacje w cs:go miałem od 220-300 fps a teraz mam ich jedynie 120-160, the crew choć teoretycznie nie powinno mieć najmniejszych problemów, na ustawieniach Niskie/Średnie czasami FPS spadają mi z 60 do 38/39 i jest to odczuwalne , pomijając rzadko występujące kilku sekundowe (3-5s) ściny systemu podczas grania. Dodatkowo system włącza się bardzo długo w porównaniu do tego co było pół roku temu. Do tego jakiś czas po kupnie komputer robił mi "psikusy" w postaci samo włączania się. Wyłączałem komputer np. o 20:00 i nagle o 20:15 komputer sam się włączył, zwykle (jeśli już takie coś się robiło) było to jakieś 15-30 min po wyłączeniu komputera, ale spotkałem się z sytuacją gdzie komputer obudził mnie włączając się sam o 4 w nocy. Nigdzie w ustawieniach nie mam nastawionych autostartów czy coś w tym stylu. Dodatkowo przy akutalizacji sterowników karty graficznej czasami komputer dosłownie pada i się sam wyłącza, przy uruchomieniu po tym zdarzeniu wyskakuje coś w stylu "System windows wykrył błąd i samoczynnie się wyłączył"  Jakieś pomysły ? Za pomoc + ;)

Specyfikacja :

Intel i5 4440 3,10 GHz 
Nvidia GeForce GTX750 1GB OC 
8 GB Ballistix Sport (Nie jestem pewien, ale wydaje mi się żę DDR3 )

Gigabyte H81M-HD3

Opublikowano

CCleanery to bujda poczytaj trochę o nich, bardziej szkodzą niż naprawiają, czy czyszczą - tylko formatowanie daje zamierzony cel ;)

y8HqE13.png                             

Opublikowano

Ale to na pewno wina zawalonego systemu ? Format nie za bardzo wchodzi w grę raz ze czasochłonny a dwa że na komputerze mam masę danych(Gry, programy , filmy , muzyka), sciąganie tego wszystkiego od nowa zajęło by mi tydzień :(

Opublikowano

Może guzik się zacina jakoś nie ma innej opcji żeby pc się sam włączył, co do tych spadków - wyczyść kompa z niepotrzebnych syfów i zrób defragmentacje dysku, polecam defraggler. Ja bym jeszcze wyczyścił dokładnie grafike i sprawdził reszte temperatur podczas obciążenia pc. Bez sterowników karta automatycznie nie reguluje obrotów wiatraka i może się przegrzewać podczas ich instalacji i automatycznie wyłączać PC chociaż nie jestem tego w 100% pewny. W każdym razie defragmentacje dysku proponuje zrobić pomoże na 100% :)

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja polecam Ci spróbować nałożyć nową pastę na procesor i przyjrzeć się dobrze przyciskowi włączania może jest tam jakiś śmieć który to robi.­

HTBCzoQ.png

Chcesz żebym zobaczył co nabazgrałeś?

dodaj @rzy4y do posta to zobacze :)

if player has name "rzy4y"

Execute command: /Give a like

Opublikowano

Wystarczy zainstalować ponownie system przejmując ustawienia poprzedniego , będzie nowy i bez śmieci. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...