Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Amagami SS - dyskusja

indywidualistaA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

(Nie, nie jest to recenzja na konkurs - mam swoją dumę :D)

1421509904-image-o.jpg

Seria: TV

Ilość odcinków: 25

Status: Zakończone

Gatunek: Komedia, romans, szkolne

Opis:

Drugoklasista pewnego liceum, z powodu tego co przytrafiło mu się w przeszłości, nie za bardzo lubi okres świąteczny. Jednakże tegoroczne święta dają mu ostatnią okazję, aby zaprosić na randkę jedną z dziewczyn, które aktualnie są w ostatniej klasie, a więc praktycznie "na dniach" kończą szkołę. Anime to będzie swego rodzaju antologia, gdzie każda z dziewcząt w osobnym odcinku, będzie mogła przedstawić swoją opowieść. Jednocześnie każdej z nich dane będzie zaśpiewać swoją wersję endingu.

[zapożyczone z: http://animezone.pl ]

Moje wypociny:

Seria idealna w trakcie okresu świątecznego - czyli na teraz.  Fabuła, a raczej wątek każdej postaci, ogranicza się wokół tego szczególnego okresu Boże Narodzenia, które jak wiemy, Japończycy lubią świętować wraz ze swoją  drugą połówką. Takie życzenie ma również nasz bohater - Tachibana Junichi. Niestety dwa lata wstecz przeżył, a raczej do tej pory przeżywa złamanie serca. W ciągu 25 odcinków będziemy świadkami jak próbuje zdobyć serca poszczególnych dziewcząt - jest ich 6 i na każdą z nich są poświęcone 4 odcinki, po czym następuje reset, a na scenę wchodzi kolejna bohaterka i tak w kółko Macieju. Zabieg ten znamy chociażby z Yosuga no Sora (pomijając sceny sexu). Mimo, że romans, to bez jakichkolwiek większy plot twistów oraz dram przy których serce o mało co, nie próbuje wyskoczyć - nie, Amagami SS należy do tych spokojniejszych. I dobrze, bo nie pasowałoby to w ogóle do klimatu serii. Chociaż w jednej ścieżce przydałby się jakaś większa drama - mam na myśli tutaj wątek Ayatsuji Tsukasa'y. Skoro o bohaterkach mowa. Każdy znajdzie dla siebie (a raczej powinien) swoją faworytkę. Mamy do wyboru: Idolkę całej szkoły, trzecioklasistkę Morishima Haruka, koleżankę z dzieciństwa Sakurai Rihoko, przewodniczącą perfekcjonistkę( z mroczną historią) z klasy bohatera Ayatsuji Tsukasa (moja ulubiona postać :P), młodsza nie śmiała pierwszoklasistka Nakata Sae, wyluzowane dziewczę z klasy bohatera Tanamachi Kaoru oraz również młodszą, śmiałą Nanasaki Ai (druga ulubiona postać). Więc do wyboru do koloru - każda z nich ma coś do zaoferowania, co? Musicie się sami dowiedzieć i się przekonać. Jeśli chodzi o głównego bohatera, mimo, że nie raz zasmuca z faktu, że został kiedyś rzucony, to jest całkiem znośny i da się go nawet polubić. Pojawiają się również sceny humorystyczne - całkiem śmieszne, serio. Jeśli chodzi o kreskę to podobała mi się, taka klimatyczna. OST również miłe dla ucha, takie powolne kawałki. Jeśli macie fetysz do jednoczęściowych strojów kąpielowych - welcome to the heaven. Szczerze polecam, miło spędziłem czas podczas oglądania, choć niektóre wątki niezbyt mi się podobały - ale to już tylko kwestia gustu ;) Zapomniałem dodać... Siostra Junichiego zwraca się do niego "ni-ni", strasznie to kojarzy mi się z Higurashi, więc za każdym razem, gdy tak mówiła - widziałem ją martwą xD

gfgdf

Opublikowano

Odnośnie I sezonu Amagami.

Powiem tak:

- najlepsze były dwa pierwsze wątki czyli z Morishimą Haruką i Tanamachi Kaoru (bardzo ładne i miały świetny charakter)
- anime było ekranizacją gry na PS2, a gra była +15 więc dla młodzieży
- jest to dosyć oryginalna konstrukcja anime (każdy wątek z inną dziewczyną) lecz przez to anime mało co wciąga gdyż co 4 odcinki rozpoczynało się od nowa
- strona wizualna bardzo ładna (duża lepsza od takiego Hatsukoi Limited) , a dziewczyny przepiękne
- wątek z Ayatsuji Tsukasą trochę mnie zawiódł. Bardzo mi się podobała zmiana charakteru tej dziewczyny, ale to cię stało później w III odcinku tego wątku było porażką i popsuło mi dobrą opinię o tej dziewczynie. Na końcu to odkręcili, ale było już za późno
- ostatni odcinek (25) był słaby lecz dobrze, że wyjaśnili tajemnicę głównego bohatera

Najfajniejsza dziewczyna w tym anime to Morishima Haruka. Przepiękna i taka jak lubię z charakteru czyli przebojowa.
Zresztą wszystkie dziewczyny były wspaniałe i prawie niemożliwe jest ich nie polubić.

Nakata Sae (15 lat)- niesamowicie nieśmiała o delikatnym głosiku i oczywiście bardzo słodziutka
Nanasaki Ai (15 lat) - też fajna dziewczyna choć znacznie odważniejsza od poprzedniej, w w dodatku dosyć poważna
Sakurai Rihoko (17 lat) - przyjaciółka z dzieciństwa głównego bohatera. Bardzo sympatyczna lecz niezdarna
Tanamachi Kaoru (17 lat) - koleżanka z klasy głównego bohatera. Ma pewne cechy tsundere lecz zarazem luźny i fajny charakter
Tachibana Miya - siostra głównego bohatera (nie było żadnego o niej odcinka)
Ayatsuji Tsukasa (17 lat) - jakby yandere, a przynajmniej tak chwilami wyglądało jej zachowanie. Bardzo fajna dziewczyna, której prawdziwe zachowanie dopiero w jej wątku można było zobaczyć
Morishima Haruka (18 lat) - niesamowicie ładna i taka bardzo na luzie (z nią były najlepsze scenki w tym anime)

A główny bohater ? Widziałem gorszych i widziałem lepszych w anime. Był dosyć przeciętny choć wiele jego zachowań było ciekawych, ale to jakby zależało od dziewczyny z danego wątku bo chwilami zachowywał się żałośnie. Zresztą to takie dziwaczne połączenie nieśmiałego wstydliwego chłopaczka z zachowaniem zboczeńca (co w wielu scenach było widać).

Oceniam anime 8/10.

Opublikowano

Seria jak najbardziej bardzo dobra, można ją śmiało polecić.

Amagami to było moje 5 anime, a pamiętam je bardzo dobrze, zwłaszcza scenę w szopie i lizanie... 

kolana

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Seria jak najbardziej bardzo dobra, można ją śmiało polecić.

Amagami to było moje 5 anime, a pamiętam je bardzo dobrze, zwłaszcza scenę w szopie i lizanie... 

kolana

No właśnie. Morishima Haruka.
Opublikowano

Dzięki za recenzję. Może i się skuszę, dam póki co do planowanych ^^ ... Kilka słów o drugim sezonie? ­

Opublikowano

No właśnie. Morishima Haruka.

Chyba najładniejsza postać jeśli chodzi ogólnie o anime.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W Amagami było wiele fajnych, zabawnych scenek, które są zdecydowanie największą zaletą tej serii. Poniżej przykład.

2zsmz6g.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...